80 naravnih živil za domačo lekarno – 1.del

Živila, ki jih moramo imeti v svoji domači lekarni – 1. del (od 2)

Verjetno ima vsak izmed nas doma prostor, kjer hrani manjšo zalogo zdravil za primere, ko se nas loti kakšna bolezen. Poleg lekadolov in ostalih zdravil je dobro, da svojo domačo lekarno opremimo tudi z nekaterimi živili in naravnimi zelišči, ki vsebujejo zdravilne učinkovine in jih lahko uporabljamo kot preventivo pred raznimi boleznimi.

Zelišča, vitamini, minerali in eterična olja ponujajo širok spekter koristi, vendar pa moramo vedeti, kaj nam določeno živilo ponuja in kakšne težave imamo. 

Kako se lotimo polnjenja domače lekarne?


Najprej je potrebno, da si zdravila razdelimo v posamezne kategorije. Ne glede na to, ali je ravno čas gripe ali ne, je dobro založena domača lekarna v pomoč pri preventivi pred boleznimi. 

Področje naravnih zdravilnih učinkovin je zelo široko in zahtevno, vendar je za potrebe domače lekarne dovolj, da spoznamo in osvojimo le nekaj osnovnega znanja. Prav tako ni nujno, da se vsega naučimo naenkrat. Začnimo počasi in z manj zahtevnimi ter pogostejšimi zdravstvenimi stanji, kot je na primer boleče grlo ali prehlad. Sledimo spodnjemu seznamu in čez čas bomo postopoma zgradili svojo dobro založeno domačo lekarno.

Kategorije zdravilnih učinkovin:

  • Protibolečinske snovi
  • Sirupi proti kašlju
  • Naravna zdravilna mazila
  • Pomoč pri bolečih mišicah
  • Zdravila proti prehladu
  • Zdravila proti alergijam in antihistaminiki

1.  Protibolečinske snovi

Lubje bele vrbe vsebuje salicin. Podobno komponento najdemo v aspirinu (acetilsalicilno kislino), ki deluje protibolečinsko, protivnetno in zmanjšuje vročino.

Kapsaicin je pekoča snov v pekočih paprikah. Deluje protibolečinsko in pomaga na primer pri artritisu, če ga kot kremo vtremo na sklepe. Če ga zaužijemo, lahko pomaga pri kroničnih bolečinah.

MSM (metil-sulfonil-metan) je vir naravno prisotnega žvepla in deluje protibolečinsko, protivnetno, pomaga pri preprečevanju krčev in deluje kot analgetik.

Eterična olja z aromo mete ali sivke so najboljša za glavobole. Olje s krožnimi gibi vtremo na sence glave. Eterična olja so lahko zelo močna, zato jih lahko predhodno razredčimo v drugem nosilnem olju, kot sta oljčno ali kokosovo.

Protibolečinsko delujejo tudi kamilica, kudzu, ingver, arnika, vitamin C, vitamin E, glukozamin, bosvelija, hudičev krempelj, kurkuma (kurkumin) in magnezij.

2.  Sirupi proti kašlju

Bromelain je encim, ki ga najdemo v ananasu. Pomaga ublažiti kašelj ter odstranjuje sluz, ki se nabere v grlu.

Bezgov sirup – bezeg vsebuje flavonoide. Preprečuje otekanje, vnetja in krepi imunski sistem. Bezeg sprošča spazem bronhijev in učinkovito pomirja kašelj ter druge težave zaradi okužbe zgornjih dihal. Črni bezeg je pri nas na voljo v obliki sirupa.

Med lahko zmešamo z limono ali zeliščnim čajem in tako ublažimo kašelj.

Živila, ki prav tako pomagajo pri težavah s kašljem, so še lučnik, rožmarin, lubje divje češnje in česen. Lahko jih dodamo sirupu ali čaju kot dodatne sestavine, ki pomagajo krepiti imunski sistem.

3.  Naravna zdravilna mazila

Eterična olja – ustvarimo si domače antibakterijsko mazilo, tako da zmešamo nekaj kapljic eteričnega olja mete, evkaliptusa, čajevca, timijana ali rožmarina z oljčnim oljem ali kokosovim oljem. Vtremo si ga na prsni koš ali grlo, da prečistimo sinuse in si odpremo dihalne poti.

Ionsko srebro ima protimikrobne lastnosti in ga lahko enostavno uporabljamo na povrhnjici v obliki ionskega ali koloidnega srebra, da preprečimo okužbo ran.

Česen ima antibiotične in proti mikrobne lastnosti. Lahko ga zdrobimo v pasto, zmešamo s čisto vodo in s sterilno gazo nanesemo na rane, da preprečimo okužbo. Pomaga tudi pri procesu celjenja.Kokosovo olje 
deluje antibakterijsko in protivirusno. Z njim si lahko pomagamo pri glivičnih okužbah, kot je atletsko stopalo, proti lišajem na koži in kandidi. Kokosovemu olju lahko dodamo nekaj kapljic čajevca za še bolj učinkovit učinek.

4.  Pomoč pri bolečih mišicah

Arnika je rastlina, ki jo kot sestavino pogosto najdemo v kremah in oljih, saj pomaga pospešiti proces celjenja in pomaga pri obnavljanju tkiva pri modricah, izpahih in zvinih.

Eterična olja pomagajo umiriti boleče mišice. Limona, ingver, meta in klinčki so še posebej učinkoviti, če jih vtremo v boleče mišice. 

5. Zdravila proti prehladu

Ameriški slamnik pomaga, da bolezen prebolimo hitreje. Preprečuje in ublaži prihajajoči se prehlad.

Zlati koren pomaga pri lažjem izkašljevanju, mehča sluz in ima močne antibakterijske in antiglivične lastnosti. Pomaga pri okužbah sinusov in oteženem dihanju.  

Cink deluje kot antioksidant in je nujen pri obrambi telesa. Pomaga preprečevati prehlade in skrajša čas obolevnosti, če zbolimo. 

Vitamin C je glavni vitamin, ko govorimo o prehladih in gripi. Je antioksidant, ki ga telo potrebuje, da ostane močno in zdravo. V okviru dobrega imunskega sistema in odpornosti je zagotovo prva izbira. 

Bezeg preprečuje prehlade in omili težavnost prehladov in gripe.

Proti prehladom so učinkoviti tudi sladki koren, česen, origano in ionsko srebro. 

Probiotiki lajšajo nosna vnetja in krepijo zdravo delovanje sluznice. 

Nosna prha očisti nos odvečne sluzi, alergenov, strupov in odstrani ostalo nesnago v nosu. Nosno prho si lahko pripravite čisto enostavno – s prekuhano vodo in himalajsko soljo.

Kajenski poper prečisti nosne poti in krepi sluznico.

Česen, čebula in por vsebujejo žveplove substance, ki delujejo protivnetno in zmanjšujejo sluz. Če imate zamašene sinuse, vam za hitro pomoč svetujemo hren in česen kompleks s počasnim sproščanjem, ki že v 3 dneh opazno omili težave s sinusi.

Pri zamašenem nosu pomagajo tudi origano, ingver, hren, mandarine ter inhalacije s paro in eteričnimi olji, kot je evkaliptus, meta in rožmarin. 

6. Zdravila proti alergijam in antihistaminiki

Kopriva – listi koprive blokirajo histamin in sprostitev encimov, ki privedejo do tekočega izcedka iz nosu in rdečih pekočih oči.  Pijete lahko tudi čaj iz koprive in moringe, ki ima poleg zgornjih učinkov še razstrupljevalne koristi.

Hren pospeši cirkulacijo krvi in razširi sinusne votline in s tem omili več alergijskih simptomov. Odlična samopomoč je hren in česen kompleks.

Lubje divje češnje pomaga pri izkašljevanju, tanjša sluz in omehča grlo. 

Lučnik vsebuje saponine, ki zaščitijo žrelno sluznico, umirijo kašelj, in zmanjšajo vnetja. 

Ne pozabimo, da so počitek, zdrava prehrana in redna telesna aktivnost osnova za dobro delovanje imunskega sistema. 

Članek se nadaljuje: nadaljevanje članka80 naravnih živil za domačo lekarno – 2 del. Klikni tukaj.

Napisala: Lucija Bratina, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane, študentka magistrskega študija Prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani

Povzeto po: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/natural-alternatives-for-your-medicine-cabinet

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE