Prvo srečanje s probiotiki – kako vem, katerega naj izberem za določeno težavo?

Kaj so probiotiki?

Probiotiki oziroma probiotične bakterije so po definiciji WHO (svetovna zdravstvena organizacija) vsi živi mikroorganizmi (bakterije in kvasovke), ki imajo, če so zaužiti v zadostni količini, ugoden vpliv na zdravje gostitelja. Navadno ob besedi bakterije pomislimo na nekaj, kar povzroča bolezni, toda naše telo je pravzaprav polno bakterij, tako dobrih kot slabih, in probiotiki so tiste »dobre« oziroma koristne bakterije, ki vzdržujejo naše črevesje zdravo. Naravno so prisotni v človeškem prebavnem traktu, najdemo pa jih tudi v hrani in v raznih prehranskih dopolnilih. Probiotiki preprečijo rast slabih baterij, zagotavljajo dobro prebavo, odstranjujejo toksine iz telesa in okrepijo naš imunski sistem.

Kako probiotiki delujejo?

Kar 60 – 70 % našega imunskega sistema se nahaja gastrointestinalnem traktu, s čimer se borimo proti virusom, bakterijam in drugim škodljivim snovem, ki vstopijo v naše telo.

Normalen človeški prebavni trakt vsebuje okrog 400 različnih tipov probiotičnih bakterij. Vsaka vrsta probiotičnih bakterij ali kvasovk ima neko specifično delovanje in za vsako posebej se izvajajo študije, na podlagi katerih se potem določi način delovanja in učinkovitost. Vzdrževanje večjega števila dobrih bakterij in nizkega števila slabih je bistveno, če želimo ostati zdravi. V telo jih lahko vnesemo s hrano ali z jemanjem določenih prehranskih dopolnil. Prednost jemanja probiotikov v obliki prehranskih dopolnil je ta, da v organizem vnesemo več milijonov bakterijskih kultur na enkrat. Kot vemo, je okolje v našem želodcu izredno kislo in zaradi tega tudi zelo neugodno za preživetje in rast bakterij. Veliko bakterij, ki jih vnesemo v telo, torej v želodcu niti ne preživi, zato je številčnost probiotičnih bakterij bistvena. Tiste bakterijske kulture, ki v gastrointestinalnem traktu preživijo, lahko šele začnejo opravljati svojo nalogo. Pritrdijo se na stene prebavnega trakta in se začnejo razmnoževati – kolonizirati. Takrat pripomorejo pri boljši prebavi in pri absorpciji hranil, mineralov, vitaminov in odstranjevanju toksinov iz telesa.

Kako izbrati ustrezen probiotik?

Pri izbiri prehranskega dopolnila moramo biti pozorni na to, da resnično izberemo kakovosten izdelek s preverjenim delovanjem. Probiotike lahko uživamo v obliki kapsul ali prahu. Obstajajo tudi probiotiki v tekočini, vendar ti niso tako učinkoviti, saj so probiotiki v tekočem okolju nestabilni in je njihov dejanski vnos vprašljiv. Podatki, ki jih preverimo na embalaži in jih mora vsebovati vsak dober probiotik, so:

  • podatek o rodu, vrsti in sevu bakterije, torej npr. Lactobacillus acidophilus DDS-1;
  • številčnost bakterij v eni kapsuli;
  • navodila za uporabo.

Terapijo izvajamo najmanj 2 meseca, na dan pa moramo vnesti vsaj od 1-3 milijarde probiotičnih bakterij.

Kdaj je potrebno jemati probiotike?

Največkrat se jemanje probiotikov priporoča, ko se v telesu zaradi različnih razlogov poruši črevesna mikrobioto in se številčnost dobrih bakterij zmanjša (npr. kot posledica jemanja antibiotikov). Z vnosom probiotikov poskrbimo, da dobre bakterije ponovno vnesemo v telo. Probiotiki v našem prebavnem traktu ohranjajo ustrezno ravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami, saj le tako organizem deluje tako, kot mora. Vsak od nas se je zagotovo že srečal z neprijetnimi prebavnimi težavami, kot so zaprtje, driska, sindrom razdražljivega črevesja, abdominalne bolečine itd. Ravno to so situacije, ko nam probiotiki priskočijo na pomoč. Poleg tega, da umirijo omenjene sindrome, pomagajo tudi ob vnetnih črevesnih boleznih, laktozni intoleranci ter pri drugih težavah, kot so npr. nižanje holesterola, alergije, ekcemi, prehladi, zadnje čase jih povezujejo celo s psihološkim zdravjem.

V vsesplošni poplavi prehranskih dopolnil na trgu v današnjem času smo velikokrat zmedeni, kaj naj v trgovinah sploh kupimo in kaj nam bo zares pomagalo. Viridian nutrition linija prehranskih dopolnil nam ponuja kombinacije probiotikov, s katerimi si na zanesljiv in učinkovit način svoje črevesje povrnemo v odlično stanje. Njihove mešanice probiotikov vsebujejo klinično preverjene seve in v zadostnih količinah, da našo črevesno mikrobioto vrnejo v optimalno stanje.

Kvasovka Saccharomyces boulardii

Če se srečujemo s pogostim odvajanjem blata, npr. trikrat ali večkrat na dan, poleg tega pa je blato tudi mehko in/ali tekoče, je to očiten znak, da imamo drisko. V tem primeru je najprimerneje izbrati probiotik, ki vsebuje kvasovko s probiotičnim delovanjem Saccharomyces boulardii. Omenjena kvasovka je odporna na antibiotike, zato je primerna pri zdravljenju želodčnih težav po zdravljenju z antibiotiki, ko je črevesna mikrobiota okrnjena. Preprečuje rast patogenih organizmov, kot so Candida albicans, Clostridium difficile, Escherichia coli, Salmonella enterica in tvorbo enterotoksinov, ob enem pa omogoča rast dobrih bifidobakterij. Kot pomoč pri zdravljenju driske jo lahko uživajo tako otroci, kot odrasli.

V primeru, da se odpravljamo na potovanje, lahko s probitikom Travel biotic, ki vsebuje višjo koncentracijo kvasovk S. boulardii, preprečimo pojav driske, ki nas pogosto prizadene v tujih deželah zaradi neustrezne higiene ali vnosa nepoznanih mikroorganizmov v telo.

Odlična izbira pa so tudi Sunwarrior probiotiki, ki prav tako vsebujejo probiotično kvasovko Saccharomyces boulardii.

Ker pa ne vsebujejo samo omenjene kvasovke, ampak še:

  • premišljeno kombinacijo 3 vrst stabilnih mikrobitoičnih sevov,
  • prebiotične bakteriofage in 
  • rastlinske antioksidante, ki delujejo sinergistično

in na ta način spodbujajo razrast koristnih bakterij v črevesju, pokrijejo tako težave na dopustu kot težave z neurejeno prebavo in napihovanjem.

Če pa želite poleg zdravja svojega črevesja dodatno poskrbeti še za dvig imunksega sistema, pa je odlična izbira izdelek NatureVibe Saccharomyces Boulardii +. Poleg 5 milijard prebiotične kvasovke Saccharomyces Boulardii, vsebuje še vitamin D, biotin (vitamin B7) in oleuropein iz oljčnih listov, ki učinkuje antioksidativno, antiinflamatorno in antimikrobno.

ProCare

Probiotik ProCare uporabimo v primeru sindroma razdražljivega črevesja, napihovanja, abdominalnih bolečin, vetrov, napenjanja, zaprtja in vsesplošnega zdravja črevesja. ProCare je mešanica štirih različnih probiotičnih bakterij iz rodov Lactobacillius in Bifidobacterium, in sicer:

  • Lactobacillus acidophilus NCIMB 30157;
  • Lactobacillus acidophilus NCIMB 30156;
  • Bifidobacterium bifidum NCIMB 30153;
  • Bifidobacterium animalis subspecies lactis NCIMB 30172.

To so največkrat preučevani in uporabljeni sevi probiotičnih bakterij na svetu in preizkušeno pomagajo pri vzpostavitvi zdrave in uravnotežene črevesne mikrobiote, ko trpimo za sindromom razdražljivega črevesja, ki se kaže kot občasno zaprtje, občasno driska in napihnjenost.

Dnevna simbioza, Dnevna simbioza – High Strenght in Dnevna simbioza 40+

Te probiotične mešanice so odlična izbira, ko želimo s probiotikom okrepiti črevesje in s tem naš imunski sistem. Vsebujejo probiotične bakterije Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis in Bifidobacterium longum, skupaj s prebiotikom FS2-60. Raziskave so pokazale, da Lactobacillus acidophilus pomaga pri vzdrževanju vitalnosti gastrointestinalnega trakta, odpravlja prebavne težave pri ljudeh z laktozno intoleranco in pomaga pri krepitvi imunskega sistema.

Ena kapsula Dnevne simbioze vsebuje kar 1, 5 milijard bakterij, s čimer lahko na dnevni bazi skrbimo za urejeno prebavo z vnosom ene kapsule na dan. 5 različnih sevov in 3,5 milijarde bakterij na kapsulo najdete v Terranova Probiotičnem kompleksu s prebiotiki.

Za večjo vsebnost kultur (20 milijad probiotičnih bakterij na kapuslo) pa lahko posežete po izdelku BactoFlor 10/20, ki vsebuje raznoliko kombinacijo 10, med sabo dopolnjujočih se bakterijskih sevov.

V primeru hujšega pomanjkanja dobrih bakterij v našem prebavnem traktu (npr. po zdravljenju z antibiotiki) lahko črevesno mikrobioto okrepimo z jemanjem Dnevne simbioze – High strenght z večjo koncentracijo bakterij, kjer jih z eno kapsulo vnesemo kar 20 milijard oz. s probiotiki ProVen, ki vsebujejo kar 50 milijad probiotičnih kultur na kapsulo.

Za ljudi, stare nad 40 let pa obstaja mešanica probiotikov Dnevna simbioza 40+, ki vsebuje 3 milijarde bakterij, dodano ima tudi aloe vero in je zato prijaznejša do črevesja.

Kaj pa otroci, nosečnice in doječe mamice?

Za vse te skupine so posebno zasnovani probiotiki in sicer za otroke: otroški probiotik, za nosečnice: rhamnosus GG in za doječe mamice: probiotik mother & baby.

Zakaj so probiotiki vedno bolj »popularni«?

Današnji način prehranjevanja, ko pogosto zaužijemo preveč predelane in procesirane hrane, prizadene naš prebavni sistem. V telo vnesemo preveč telesu nepoznanih snovi oziroma v previsokih koncentracijah. Še posebej je problem sladkor, ki se mu danes le s težavo izognemo, saj ga živilska industrija stavi vsepovsod. Sladkor je hrana za slabe bakterije, ki se posledično v prevelikem številu naselijo v našem črevesju in nam delajo preglavice. S probiotiki si lahko pomagamo, da našemu črevesju povrnemo moč in vitalnost, da z njimi vnesemo v organizem še kako potrebne koristne bakterije, ki nato poskrbijo, da se zaužita hrana učinkovito prebavi, mi pa se ob tem počutimo bolj zdrave in polne energije.

Avtorica: Lucija Bratina, mag. inž. Prehrane

Viri: probiotics101.probacto.com, web.archive.org, webmd.com, or-ca.si

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE