9 živil, s katerimi na naraven način spodbudite tvorbo kolagena

Ste se kdaj vprašali, ali je možno s prehrano spodbuditi naravno tvorbo kolagena v telesu? Berite naprej in izvedeli boste več o živilih, s katerimi lahko povečate tvorbo kolagena v telesu in s tem izboljšate zdravje kože, sklepov in kosti. 

Kaj moramo jesti, da pospešimo naravno tvorbo kolagena?

9 živil, s katerimi na naraven način spodbudite tvorbo kolagena za boljše zdravje kože, sklepov, kosti in črevesja

    1. Zeleno listnata zelenjava

Vitamin C igra veliko vlogo pri proizvodnji kolagena in zeleno listnata zelenjava ga vsebuje ogromno. Je antioksidant, ki se bori proti prostim radikalom v telesu, ki razgrajujejo kolagen. 

Ekološka zeleno listnata zelenjava, kot sta ohrovt in špinača, je napolnjena z antioksidanti in minerali, ki zagotavljajo energijo. Vsebuje vitamine C, A in K, ki pomagajo spodbujati proizvodnjo kolagena v telesu in se borijo proti prostim radikalom, ki poškodujejo kolagen. 

Oksidativni stres, ki prizadene celice v telesu, se kaže kot hitro starajoča se koža. Kolagen naredi kožo bolj elastično in mladostno. 

Poskusite jesti več zeleno listnate zelenjave, kot je špinača, ohrovt, blitva, rukola in zeleni del rdeče pese. Če vam okus zeleno listnate zelenjave ni všeč, poskusite vmešati špinačo ali ohrovt v smoothie. Ostale sestavine bodo prekrile okus zelenjave. 

Čeprav lahko vnesete hranila, ki pomagajo pri tvorbi kolagena, s prehrano, je včasih težko zadostiti tem potrebam zgolj s hrano samo. Z rastlinskimi gradniki za kolagen lahko vnesete v telo zadostno količino vseh potrebnih hranil na hiter in enostaven način. S Sunwarriorjevim Beauty Greens kolagen boosterjem lahko uživate dobrobiti kolagena, kot so sijoča in mladostna koža ter hkrati sledite rastlinski prehrani. 

    2. Avokado

Kdo ne mara avokada? Ne glede na to, ali je v obliki namaza na popečenem kruhu iz droži ali dodatek v smoothiju, je avokado nujno prisotno živilo v rastlinski prehrani. 

Avokado se ponaša s kremasto strukturo in visoko nasitnostjo ter visoko vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin in vitamina E, ki se borijo proti prostim radikalom. Ta okusen sadež je dobra pomoč pri boljšem zdravju kože in proizvodnji kolagena. 

Avokado je vir dobrih maščob, zato je odličen vir energije tekom dneva. 

    3. Lanena semena

Lanena semena so vir rastlinskih omega-3 maščobnih kislin. To so dobre maščobe, ki so povezane z zmanjšanim tveganjem za pojav srčno žilnih bolezni in pomagajo pri proizvodnji kolagena. 

Lanena semena so dober vir magnezija, prehranske vlaknine in vitamina B1. Laneno jajce je nepogrešljivo pri peki veganskih slaščic, saj služi kot odličen nadomestek jajca, ker se obnaša kot vezivna snov. 

    4. Jagodičevje

Borovnice, jagode, maline in robide so polne antioksidantov. Uživanje pesti jagodičevja na dan pomaga v boju s prostimi radikali, ki slabšajo kožo in uničujejo kolagen. 

Ali ste vedeli, da so nekatere vrste kolagenskih fibril bolj trdne kot jeklo? Kolagen je udeležen pri celjenju ran, saj privlači nove celice kože, kar pospeši celjenje. 

    5. Česen 

Čeprav ja naša sama po uživanju česna nekoliko neprijetna, vsebuje česen tavrinsko in lipojsko kislino, k obe pomagata pri obnovi kolagena. Je odličen vir žvepla. Žveplo je mineral, ki je nujen za proizvodnjo kolagena. Pomaga podpirati strukturo vezivnega tkiva. 

Naše kosti so narejene pretežno iz kolagena, zato lahko pride, zaradi zmanjšane proizvodnje kolagena s staranjem, do izgube kostne mase. To lahko vodi v zdravstvena stanja, kot je osteoporoza, ki je pogosto povezana z večjim tveganjem za zlome kosti. 

    6. Gobe

Gobe vsebujejo cink, vitamine B, kalij, magnezij in prehransko vlaknino. 

Cink in baker sta minerala, ki pomagata povečati funkcijo antioksidantov. To vodi do boljše proizvodnje kolagena. 

Kolagen najdemo v vezivnem tkivu v črevesju in pomaga podpirati in krepiti prebavni trakt. Problemi kot so pogosti glavoboli, akne in zaprtost so lahko posledica prepustnega črevesja. 

Kolagen lahko pomaga izboljšati prebavni sistem in pozdraviti prepustno črevo. 

    7. Citrusi

Sadje kot so pomaranče, grenivke, limone in limete vsebuje velike količine vitamina C, ki pomaga izboljšati ravni hialuronske kisline. 

Paradižniki, grenivke in pomaranče so poleg tega tudi dober vir naringenina. Ta substanca inhibira encim hialuronidaze, ki razgrajuje hialuronsko kislino. 

Povečano uživanje naringenina lahko zmanjša izgubo hialuronske kisline. 

    8. Indijski oreščki

Ko si boste naslednjič zaželeli nekaj prigrizniti, si namesto navadnih sladkarij privoščite skodelico indijskih oreščkov. Bogati so s cinkom in bakrom, ki oba stimulirata proizvodnjo kolagena v telesu. 

Po vrhu vsega so polni zdravih maščob, zato lahko pomagajo tistemu, ki želi preoblikovati telo ali pridobiti na mišični masi. 

    9. Rumena paprika

Začinite svoje obroke s to okusno zelenjavo, ki podpira tvorbo kolagena. 

Paprika vsebuje cink, vitamin C in protivnetne lastnosti, ki dopolnijo zdravstvene koristi kolagena. Vsa ta hranila so sposobna varovati kožo pred negativnimi posledicami staranja. 

Rumeno papriko lahko na enostaven način vključite v svojo prehrano. Samo narežite jo ter jo uporabite v solatah, tortiljah, juhah ali pa pripravite polnjene paprike. 

Da bi še povečali koristi kolagena, poskrbite za zdrav življenjski slog z zdravim prehranjevanjem, redno telovadbo in mnogo počitka. Kljub vsemu so nezdrave življenjske navade tiste, ki med drugim povzročijo zmanjšano proizvodnjo kolagena.  

Napisala: Lucija Bratina, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane

Povzeto po: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/foods-to-naturally-boost-your-collagen-for-healthier-skin-joints-bones-and-gut

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE