Ali poznate pozitivne učinke cinka?

Cink je mikrohranilo, ki ga naš imunski sistem in telo potrebujeta, da lahko učinkovito delujeta. Igra vlogo pri presnovi makrohranil, imunski funkciji in podpira normalno rast in razvoj človeškega telesa od rojstva dalje. Je pogosto spregledan in podcenjen element, zato je prav, da poskrbimo za čim večji vnos s cinkom bogatih živil.

Kaj je cink?

Cink je makroelement, ki je eden izmed najbolj potrebnih hranil za učinkovito delovanje imunskega sistema in je med drugim prisoten v vsaki celici našega telesa. Trenutni priporočeni dnevni vnos (PDV) za cink znaša 10 mg za moške in 7 mg za ženske, s čimer pokrijemo njegove minimalne potrebe oziroma izgube z blatom in urinom. Ker naše telo cinka ne proizvaja samo, ga moramo nujno vnesti s hrano ali prehranskimi dopolnili. 

V telesu je cink drugi najpogostejši mineral v telesu takoj za železom in je udeležen pri mnogih procesih v telesu:

 • Ima vlogo pri presnovi kislin in baz
 • Ima vlogo pri presnovi ogljikovih hidratov
 • Ima vlogo pri presnovi maščobnih kislin
 • Ima vlogo pri sintezi beljakovin
 • Ima vlogo pri presnovi vitamina A
 • Ima vlogo pri presnovi mikrohranil
 • Ima vlogo pri sintezi DNK
 • Ima vlogo pri kognitivnih funkcijah
 • Ima vlogo pri plodnosti in razmnoževanju
 • Prispeva k ohranjanju zdravih kosti
 • Prispeva k ohranjanju zdravih las
 • Prispeva k ohranjanju zdravih nohtov
 • Prispeva k ohranjanju zdrave kože
 • Prispeva k vzdrževanju normalne ravni testosterona v krvi
 • Ima vlogo pri ohranjanju vida
 • Ima vlogo pri delovanju imunskega sistema
 • Ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom
 • Ima vlogo pri delitvi celic.

V nadaljevanju so bolj podrobno opisana 4 vidna delovanja cinka v našem telesu. 

4 vidni učinki delovanja cinka

Vloga cinka pri rasti

Majhni otroci so v veliki nevarnosti za pomanjkanje cinka zaradi povečanih potreb po cinku v fazi rasti. Izključno dojeni dojenčki dobijo cink preko materinega mleka od rojstva do petega ali šestega meseca, potem pa se priporoča dodajanje mešane prehrane, ker so potrebe po cinku prevelike, da bi jim materino mleko lahko zadostilo. Tudi pri uvajanju mešane prehrane moramo biti pazljivi, saj prehrana, bogata z žiti in rastlinskimi živili, zavira absorpcijo cinka zaradi vsebnosti fitatov. Povečane potrebe se pojavijo tudi v mladostništvu, torej nekje med 10 in 15 letom, ko je rast spet pospešena. Zakaj je rast zaradi pomanjkanja cinka ovirana, še ni čisto jasno. 

Vloga cinka v protivnetnem in antioksidativnem delovanju

Cink je udeležen v regulacijo znotrajceličnih signalnih poti v imunskih celicah prirojenega in pridobljenega imunskega sistema. Pomemben je za vzdrževanje celovitosti kože in sluzničnih membran, ki so prva obrambna linija in nas ščitijo pred vdorom tujkov v telo. Cink je esencialen za celično rast in diferenciacijo imunskih celic. Sodeluje pri nastanku imunskih beljakovin in deluje kot kofaktor pri delovanju več kot 200 encimov, ki so udeleženi pri antioksidativni obrambi. Raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki imajo nizke ravni cinka, dvakrat večjo možnost smrtnosti zaradi pljučnice kot posamezniki z normalnimi ravnmi cinka. 

Cink zmanjšuje oksidativni stres in zmanjša raven določenih vnetnih beljakovin v telesu. Oksidativni stres vodi v kronično vnetje, kar je velik dejavnik mnogih kroničnih bolezni, kot so bolezni srca, rak in mentalno pešanje. Bao in sod. (2010) so ugotovili, da so imeli odrasli, ki so jemali 45 mg cinka na dan, izredno zmanjšane ravni vnetnih markerjev v primerjavi s placebo skupino. Protivnetne in antioksidativne lastnosti cinka so že dolgo znane, vendar pa je natančen mehanizem delovanja, kako točno cink vpliva na imunski sistem, še vedno v raziskovanju.

Vloga cinka pri zdravju kože in celjenju ran

Cink se pogosto uporablja v bolnišnicah za zdravljenje opeklin, razjed in drugih poškodb kože. Sodeluje namreč pri tvorbi kolagena, imunski funkciji in vnetnem odzivu, zaradi česar je nepogrešljiv pri pravilnem celjenju ran. V koži je shranjenega kar velika količina cinka, in sicer okrog 5 % celotne količine cinka v telesu. Pomanjkanje cinka lahko upočasni celjenje ran in nasprotno lahko povečan vnos cinka pospeši okrevanje pri ljudeh z ranami. Momen-Heravi in sod. (2017) so raziskovali vpliv cinka na razjede diabetičnih stopal pri sladkornih bolnikih in ugotovili, da je dodajanje 200 mg cinka na dan pomembno zmanjšalo velikost razjed na koži v primerjavi s placebo skupino. 

Vloga cinka pri zdravljenju aken

Akne nastanejo zaradi zamašitve žlez, ki proizvajajo loj, bakterij in vnetij. Tako topikalno kot oralno zdravljenje s cinkom lahko učinkovito zmanjša pojavnost aken z zmanjšanjem vnetja, zaviranjem rasti bakterij P. acnes in zaviranjem aktivnosti žlez lojnic. Ljudje, ki imajo premalo cinka v telesu, imajo večjo možnost za pojavnost aken. Prehranska dopolnila s cinkom lahko pomembno zmanjšajo ta problem. 

Potrebam po cinku lahko zadostimo z uravnoteženo in mešano prehrano, zato skrb ni potrebna. Prav je, da smo do sebe odkriti in se vprašamo, če je hrana, ki jo uživamo, zares uravnotežena in mešana. Velikokrat zaradi nepozornosti določena hranila zanemarimo in cink je zagotovo eno izmed njih. Poskrbimo torej za svoje telo in svoje zdravje tako, da vnašamo hranila, ki jih potrebuje na dnevni rani, ker le tako bomo lahko zares uživali v svojem telesu in življenju na sploh. 

Kako veste, če zaužijete dovolj cinka si lahko preberete v članku »Kakšni so znaki pomanjkanja cinka?«

Napisala: Lucija Bratina, mag. inž. prehrane

Povzeto po:

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE