Ali veste, kako deluje imunski sistem?

Ko govorimo o pojavu raznih bolezni, je pomembno, da okrepimo svoj imunski sistem že preventivno in ne čakamo, da zbolimo. Zdrav imunski sistem pomeni manjše tveganje za pojav gripe in drugih virusnih okužb.

Kako deluje imunski sistem?

Imunski sistem je odgovoren za prepoznavanje tujih delcev, ki vstopijo v naš organizem. To so razne bakterije, virusi in tujki, ki jih celice našega imunskega sistema prepoznajo, uničijo in odstranijo iz telesa. Imamo več različnih celic imunskega sistema, med katerimi so glavne B celice, T celice in makrofagi, ki se nahajajo v krvi. 

B celice poznamo tudi kot limfociti B in se proizvajajo v kostnem mozgu. Ti limfociti oziroma bele krvne celice so narejene z namenom ohranjanja imunosti, saj proizvajajo protitelesa, ko so izpostavljene antigenom. Zrela B celica je sposobna proizvesti specifično protitelo za določen antigen. Zaradi te sposobnosti prilagajanja so B celice nepogrešljiv del imunskega sistema in njegove sposobnosti obrambe proti okužbam. 

T celice ali limfociti T so narejeni iz timusne žleze v prsnem košu. Obstajajo štiri vrste T celic: T-pomagalke, T-zaviralke, T-ubijalke in spominski limfociti T. Pri imunskem odzivu sodelujejo tudi naravne celice ubijalke (NK-celice). Naravne celice ubijalke sproščajo perforine in grancime, ki v tuji celici povzročijo apoptozo, torej programirano celično smrt in jo s tem uničijo. Celice T-pomagalke spodbujajo limfocite B, da začnejo proizvajati antigene, celice T-zaviralke pa pomagajo zaustaviti imunski odgovor, ko je bolezen mimo. Pri zdravo delujočem imunskem sistemu je v telesu dvakrat več celic T-pomagalk kot celic T-zaviralk. 

Makrofagi potem dokončajo, kar so ostale celice imunskega sistema začele. Makrofagi pojejo tuje celice v procesu imenovanem fagocitoza. V krvi fagocitozo opravijo celice, ki se imenujejo monocite, drugod po telesu pa fagocitozo opravijo makrofagi. 

Sedaj, ko vemo nekoliko več o delovanju našega imunskega sistema, se bomo dotaknili še načinov, kako ohranimo zdrav in dobro delujoč imunski sistem. Redno gibanje, ustrezna prehrana in dobre misli igrajo pri vsem odločilno vlogo. 

Ko zbolimo, pogosto posežemo po različnih prehranskih dodatkih, vitaminih, mineralih ali določenih zdravilih brez kakšnega dobrega premisleka, kaj sploh vnašamo v telo. Z določenimi prehranskimi dopolnili ali zdravili lahko telo celo oropamo kakšnih pomembnih hranil. 

Načini, kako okrepimo imunski sistem, ki niso povezani s hrano in gibanjem. 

    1. Zmanjšajmo stres


Stres močno vpliva na imunski sistem in zdravje. Ko smo pod stresom in preobremenjeni, se sposobnost telesa, da se brani pred okužbami in tujki, zmanjša. Kratkotrajna supresija imunskega sistema še ne pomeni takoj problema, ni pa v redu, če smo dolgo izpostavljeni kroničnemu stresu. 

Zmanjševanje stresa igra pomembno vlogo pri vzdrževanju ali gradnji dobrega imunskega sistema. Naše misli imajo neverjeten vpliv na to, kaj se dogaja v našem telesu. 

Metode za zmanjšanje stresa, kot so joga, savnanje, meditacija, hoja, masaža in druge sprostitvene tehnike imajo pomemben pozitiven učinek na imunski sistem. Treniranje imunskega sistema preko meditacije je lahko učinkovit način upravljanja s stresom. Meditacija je tehnika, ki ima sposobnost, da spremeni telo in duha. Meditacija je lahko močno orodje za upravljanje s stresom in imunskim sistemom, preko vpliva na naravne celice ubijalke. 

    2. Opustimo kajenje

Cigarete vsebujejo več kot 70 znanih različnih rakotvornih kemikalij. Kajenje negativno vpliva na imunski sistem. Zaradi kajenja smo dovzetnejši, da zbolimo za gripo ali pljučnico. Prav tako povzroča daljše trajanje same bolezni. Kajenje zmanjšuje raven antioksidantov v krvi in v splošnem ni dobro za zdravje ali imunski sistem. Ni važno, kako dolgo že kadite, kadarkoli je čas, da prenehate in okrevate. 

    3. Dovolj spimo


 Spanje ima tudi na imunski sistem ogromen vpliv. Reden zadosten in kakovosten spanec je nujen za ohranjanje zdravega imunskega sistema. Raziskave kažejo, da ljudje, ki ne dobijo redno zadostne količine spanca, bojo bolj verjetno zboleli, če bojo izpostavljeni virusom. Pomanjkanje spanca vpliva na daljše trajanje same bolezni in počasnejše okrevanje.

Poskusimo spati priporočenih 7-9 ur vsako noč. Navade, kot so odhod v posteljo in vstajanje ob istih urah, nočna rutina in čas, ko se odklopimo od digitalnega sveta, nam lahko pomagajo, da dobimo potrebne ure spanca in se počutimo dobro naspane ter spočite. 

    4. Naučimo se dobre osebne higiene

Ohranjajmo dobro osebno higieno, da preprečimo virusom njihovo širjenje. Redno si umivajmo roke tekom dneva, še posebej po uporabi javnega prevoza, preden jemo ali po kašljanju v roke. Vedno si dobro umijmo roke preden začnemo pripravljati hrano.  

Ti ukrepi pomagajo preprečiti prenos okužbe na druge, pa tudi pomagajo pri zaščiti nas samih. S sledenjem dobrim higienskim navadam in z rednim umivanjem rok lahko pomagamo ustaviti širjenje okužb. 

    5. Odpovejmo se alkoholu

Alkohol škoduje našemu zdravju na več različnih načinov. Niso samo jetra tista, ki trpijo. Alkohol vpliva tudi na imunski sistem in poveča tveganje, da zbolimo. Alkohol vpliva na spremembe v naši mikrobioti. Ko je črevesna mikrobiota v neravnovesju, se lahko preveč namnožijo slabe bakterije, ki potem ogrožajo imunski sistem. 

Če redno pijete alkohol, verjetno opažate, da ste pogosteje prehlajeni ali bolni. Raziskave kažejo, da popivanje šibi imunski sistem. Če se počutite bolni ali želite okrepiti imunski sistem, naredite pavzo s pitjem alkohola ali pa vsaj močno zmanjšajte pitje alkoholnih pijač. 

    6. Ohranimo zdravo telesno maso


Debelost lahko oslabi imunski sistem in zmanjša zmožnost, da se borimo proti okužbam. Prehrana bogata s sladkorjem, rafiniranimi ogljikovimi hidrati in predelanimi živili nas naredi bolj dovzetne za bolezni. Prehrana, bogata s temi živili, vodi k debelosti. Z zdravo prehrano in redno telovadbo lažje ohranjamo zdravo telesno maso in zmanjšamo možnost, da zbolimo. 

Zadostna količina spanca, redna telovadba in zdrava prehrana pomagajo izboljšati imunski sistem. Redno umivanje rok je nujno za preprečevanje širjenja okužbe pa tudi za zaščito samega sebe pred škodljivimi patogenimi bakterijami. Če želite okrepiti svoj imunski sistem, da se bo uspešno boril proti vsem okužbam, morate v prvi vrsti poskrbeti, da ste v svoj vsak dan uvedli te napotke, ki so osnova zdravega imunskega sistema.  

Prevod: Lucija Bratina, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane, študentka magistrskega študija Prehrane na Biotehniški fakulteti

Vir: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/tips-strengthen-immune-system

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE