B vitamini za zdrave možgane

Družina B vitaminov je velika in pomemben je prav vsak njen član. Vitamin B12, B6 in folna kislina so še posebej pomembni za zdrave možgane.

Morda največ pozornosti v skupini B vitaminov dobiva vitamin B12, ker ga je najtežje zaužiti s prehrano. Medtem ko so drugi vitamini B skupine v različnih živilih zastopani v manjših ali večjih količinah, je zelo težko zaužiti dovolj vitamina B12 samo s prehrano (to velja tako za rastlinsko kot vsejedo prehrano).

Poskrbite za vitamin B12

Vitamin B12 se nujno potrebuje za metilacijo, osnovni kemični proces v vseh celicah telesa. Številni procesi v živčnem sistemu so odvisni od metilacije, od celične komunikacije, sinteze živčnih prenašalcev, pa do nastajanja mielina, ki obdaja živce in omogoča prevajanje signalov po njih.

Brez zadostne količine B12 se celice ne morejo sporazumevati med seboj. Sčasoma to vodi v težave v razmišljanju, slabši spomin in demenco. Različne raziskave so pokazale, da uživanje prehranskega dodatka vitamina B12 preprečuje poškodbe in staranje možganov, predvsem beline, znotraj katere poteka celična komunikacija. Ker je prisotnost vitamina B12 v hrani zanemarljiva – če pa je že prisoten, je vezan na beljakovine in se ga težko absorbira – je priporočljivo dodajanje. Vsi prehranski dodatki vitamina B12 so naravni in nesintetični, pridobljeni naravnost iz bakterijskih kultur.

Vitamin B6 & folna kislina

Za optimalno delovanje možganov sta izjemno pomembna še dva druga vitamina iz B skupine, B6 in B9 (folna kislina). Folna kislina je še posebej pomembna v času nosečnosti, ker se brez nje pri plodu živčevje ne more razviti pravilno. Najdemo jo v zelenolistni zelenjavi, citrusih, grahu in fižolu. Vitamin B6 najdemo v krompirju, bananah, čičeriki in ovsenih kosmičih. Tako vitamin B6 kot folna kislina delujeta skupaj z vitaminom B12, tako da nadzirata homocistein, ki preprečuje metilacijo – proces, za katerega smo že povedali, da je ključen za delovanje živčevja in možganov.

Imate pomanjkanje?

Če sumite na pomanjkanje, opravite laboratorijski test krvi. Test za vitamin B12 je nekoliko bolj kompleksen in se ga opravlja posebej. Če ugotovite pomanjkanje, je poleg spremembe prehrane priporočljivo uživanje prehranskih dodatkov vitamina, ki vam ga primanjkuje. Najbolje je izbrati takšnega, ki vsebuje samo vitamin, ki vam ga primanjkuje. Vsekakor pa izberite kakovosten dodatek, ki ne vsebuje aditivov, mlečnih izdelkov, sladkorja in drugih sestavin, ki ne sodijo tja!

Če ne veste točno katerega B vitamina vam manjka, izberite B-kompleks. Lahko pa izberete B-kompleks s povečano vsebnostjo tistega vitamina, ki vam ga še posebej primanjkuje, npr. B-kompleks+B12.

Vir: https://sunwarrior.com/healthhub/b-is-for-brain-the-power-of-the-b-vitamin

Prevod: Eva Žontar, univ. dipl. biologinja in svetovalka za rastlinsko prehrano

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE