Beljakovine v prahu: katere izbrati?

Če želite povečati svoj vnos beljakovin z uporabo beljakovin v prahu, potem svojemu telesu dolgujete takšne najvišje kakovosti. Ta članek vam bo pomagal pri izbiri! 

Še nikoli nismo videli tako velike izbire beljakovin v prahu kot v zadnjih letih. Bodybuilderji jih sicer uporabljajo že veliko let, da z njimi enostavno povečajo beljakovinski vnos in pospešijo rast mišic. V preteklosti so bile možnosti omejene na sirotkine beljakovine, danes je izbira veliko večja. Beljakovine v prahu lahko prihajajo iz soje, riža, graha, oreščkov, žitaric, ali pa so kombinacija vseh omenjenih. Od bližje si poglejmo vse naše možnosti, da se boste ob koncu tega članka lažje odločili, katere beljakovine so najbolj primerne za vas. 

Sirotkine beljakovine

Vsi prehranski svetovalci se veliko srečujemo z vprašanji o sirotkinih beljakovinah, ker so bile dolgo časa edina in cenovno najbolj ugodna izbira. Pa poglemo: sirotkine beljakovine so izolirane iz sirotke, ki je stranski produkt izdelave sira iz kravjega mleka. Kljub široki dostopnosti in ugodni ceni se pri številnih ljudeh z uživanjem sirotkinih beljakovin pojavijo stranski učinki: 

  • Prebavne težave
  • Razdražljiv in boleč želodec
  • Napihnjenost
  • Laktozna intoleranca
  • Alergija na mleko
  • Vetrovi

Obstajajo še drugi simptomi, povezavi s sirotkinimi beljakovinami. Pomembno je poznati svoje telo in opaziti spremembe, ki se morda pojavijo po njihovem uživanju. Nekaterim na primer povzročajo tudi težave s kožo, srbečico ali spremembe v razpoloženju.

Čeprav imajo lahko sirotkine beljakovine tudi nekatere dobre lastnosti, so neprimerne za ljudi, ki imajo alergije, so občutljivi na laktozo ali se iz etičnih razlogov odločijo za vegansko prehranjevanje. Na srečo obstaja ogromno alternativnih beljakovinskih izdelkov!

Spodnji graf prikazuje sestavo aminokislin pri različnih vrstah: Sunwarrior beljakovine v primerjavi z jajčnimi in sirotkinimi (whey) proteini.

Prehranska podjetja seveda vedno sledijo potrebam potrošnikov, zato se v zadnjem času pojavlja čedalje več izdelkov brez glutena, brez soje, brez mleka in brez sladkorja. Potrošniki zahtevajo čedalje več kakovosti in zdravih izbir – ponudniki beljakovin v prahu jim sledijo. A niso vse rastlinske beljakovine v prahu enake. 

Sojine beljakovine so bile ena prvih rastlinskih alternative za tiste, ki niso želeli ali mogli uživati sirotke. Po aminokislinski sestavi in vplivu na rast mišične mase so praktično enake sirotkinim beljakovinam. Čeprav so lahko dobra rastlinska izbira, se jim veliko potrošnikov izogiba zaradi alergije na sojo ali uporabe genske tehnologije v pridelavi soje. 

Poleg sojinih beljakovin veliko veganskih športnikov in fitnes navdušencev uporablja konopljine in grahove beljakovine. Na voljo so posamezne kot 100% konopljine beljakovine in 100% grahov beljakovinski izolat. Sunwarrior pa je v mešanici Warrior Blend združil obe vrsti + dodal cel zmeti kokos in goji jagode.

Čedalje bolj uporabljane so riževe beljakovine, ki se lahko primerjajo s sirotkinimi in drugimi rastlinskimi beljakovinami v prahu. Riževe beljakovine so dober vir tako beljakovin kot ogljikovih hidratov ter so lahko prebavljive. Pomembno je poznati razliko med manj kakovostnim virom riževih beljakovin v obliki koncentrata ali bolj kakovostnim virom izvlečka beljakovin kaljenega in fermentiranega zrna rjavega riža, ki je edinstven pri Sunwarrior Classic beljakovinah.

Ta edinstven postopek biofermentacije in kaljenja omogoča boljšo biorazpoložljivost (dostopnost) in boljšo – kar 98% absorpcijo v primerjavi z drugimi viri beljakovin v prahu. 

Graf: prikaz posameznih aminokislin in primerjava riževih beljakovin po biofermentaciji.

Slabša stran omenjenih rastlinskih beljakovin v prahu je, da imajo nekatere nizke vrednosti določenih aminokislin (iz tega razloga Sunwarrior kombinira različne rastlinske vire beljakovin). Pri nakupu bodite vsekakor pozorni tudi na to, da ne vsebujejo dodanih sladkorjev in umetnih sladil, da so brez GSO in vsebujejo čimmanj drugih sestavin. Manj je več!  

Na voljo je tudi kombinacija beljakovin pretežno iz žit brez glutena: amaranta, kvinoje, rjavega riža, rumenega graha in chia semen – Classic PLUS.

Osebna izbira številnih prehranskih svetovalcev, profesionalnih in rekreativnih športnikov so beljakovine Sunwarrior, s katerimi res ne morete zgrešiti. Prihajajo iz rastlinskih virov, imajo popolno aminokislinsko sestavo, nizek glikemični indeks, ne vsebujejo GSO in nobenih umetnih sestavin. Sunwarrior imajo ekološki certifikat in vsebujejo samo naravne sestavine najvišje kakovosti. 

Tako, izbira je vaša. Sami se odločate, ali boste uživali sirotkine beljakovine, ali pa se boste odločili za rastlinske vire. Ko gre za beljakovinske dodatke, bodite zahtevni in zahtevajte samo najboljše! Ne gre le za športni napredek in dober okus, temveč tudi za vaše dolgoročno zdravje in dobro počutje. Ne pozabite, da s kakovostnimi znamkami rastlinskih beljakovin (kot je Sunwarrior) vedno veste, kaj uživate.

Avtor: Mary Luciano; Prevod: Eva Žontar, vir: Sunwarrior.com 
Naslovna slika: Eva Žontar, www.evkaliptus.si; vir: https://www.mojezdravje.net/kako-ostati-fit-na-poti/

VEČ IZOBRAŽEVALNIH VSEBIN O BELJAKOVINAH:
Če želite izvedeti več o tem: kaj so beljakovine, koliko jih potrebujemo (različne skupine posameznikov), kaj je razlika med rastlinskimi in živalskimi beljakovinami v prahu, prednosti enih in drugih ter ideje kako jih uporabljati, pokukajte na naš YouTube kanal, kjer smo posneli 5 kratkih intervjujev s certificirano nutricionistko in holistično svetovalko za zdravo rastlinsko prehrano Jeleno Dimitrijević.
Več o posameznih vrstah beljakovin, si preberite v člankih (s klikom na naslov boste prišli do članka):
Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE