Cink in njegova vloga pri delovanju imunskega sistema

Vsi iščemo načine, s katerimi bi okrepili svoj imunski sistem. Običajno najprej pomislimo na povečan vnos vitamina C ali vitamina D, ampak pozabimo ali pa ne vemo, da ima pri močnem imunskem sistemu pomembno vlogo tudi cink. Ta mineral je esencialen za naše telo. Pomanjkanje cinka vpliva na delovanje mnogih organov, še posebej pa na imunski sistem, ki je izredno občutljiv na spremembe v ravneh cinka. Zdi se, kot da cink nekako vpliva na vsak korak pri imunskem odzivu. 

Kako lahko s cinkom okrepimo svoj imunski sistem?

Pomanjkanje cinka poveča možnost za pojav okužb in bolezni. Cink je odgovoren za več funkcij v telesu in je vpleten v vsaj 100 različnih encimskih procesov. Ohranjanje močnega in krepkega imunskega sistema je ključnega pomena za naše zdravje in vsesplošno dobro počutje. 

Zadosten vnos cinka poskrbi za naše zdravje s sledečimi pomembnimi delovanji: 

  1. Krepi imunski sistem
  2. Brani pred prehladi in blaži simptome prehlada
  3. Zmanjšuje vnetje
  4. Sodeluje pri celjenju ran
  5. Zmanjšuje možnost pojava s starostjo povezanih bolezni

5 načinov, s katerimi cink sodeluje pri delovanju imunskega sistema

    1. Krepi imunski sistem

Celično delovanje, kot je znotraj celično ubijanje škodljivih patogencev, proizvodnja citokinov in proizvodnja reaktivnega kisika, so odvisni od cinka. Zadostne količine cinka vplivajo na zorenje in delovanje limfocitov T in B, ki so udeleženi v imunskem odzivu. Cink aktivira encime v telesu, ki razgradijo proteine, viruse in bakterije. Pomanjkanje cinka negativno vpliva na delovanje nevtrofilcev, kot je fagocitoza ter na delovanje naravnih celic ubijalk. Cink je torej nepogrešljiv pri različnih funkcijah imunskega sistema, zato je nujno potrebno, da ga uživamo v zadostnih količinah, še posebej v času, ko želimo okrepiti odpornost. 

    2. Brani pred prehladi in blaži simptome prehlada

Cink zmanjša resnost in trajanje prehlada. Raziskava, objavljena v »Open Respiratory Medicine Journal« kaže, da izredno visok vnos cinka (nad 75 mg/dan) skrajša trajanje prehlada za 40 %. Singh in Das (2011) sta v svojem pregledu raziskav ugotovila, da takojšnje jemanje cinka ob pojavu prvih simptomov prehlada, zmanjša simptome že v prvih 24 urah. Cink je pomembno hranilo, ki pomaga regulirati in ohranjati imunsko funkcijo. Ta element je zato pogosto sestavina v zdravilih proti prehladu brez recepta in v naravnih domačih zdravilih. Poleg česna in ingverja je tudi cink uporaben dodatek v zalogi vaše domače lekarne. 

    3. Zmanjšuje vnetje

Vse več raziskav se trenutno osredotoča na to, kako lahko cink zmanjša vnetje v telesu. Vnetje je naraven odziv telesa na poškodbo in okužbo. Vnetje je signal, da je v telesu potrebno popravilo. Vendar preveč vnetja, ki se stalno odvija, lahko povzroči, da se imunski sistem nenehno bori, tudi če v telesu ni več prisotnih škodljivcev in tujkov, proti katerim bi se bilo potrebno boriti. Kronično vnetje povzročajo različna bolezenska stanja, kot so bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen in druge kronične nenalezljive bolezni, rak ter artritis. 

Raziskava iz Univerze v Ohio-u kaže, da cink pomaga pri nadzorovanju okužb na način, da prepreči vnetju, da bi ušlo izpod nadzora. Cink sodeluje pri imunskem sistemu tudi tako, da ustavi vnetje preden postane kronično in poškoduje celice. Ko cinka v telesu v času okužbe ni dovolj, se pojavi pretirano vnetje. 

    4. Sodeluje pri zdravju kože

Cink igra pomembno vlogo pri celjenju ran. Ena od njegovih nalog je, da ohranja celovitost kože in njeno strukturo. Pogosto imajo bolniki s kroničnimi razjedami in ranami nizke ravni cinka ali pa celo hudo pomanjkanje. V raziskavi na Švedskem so ugotovili, da nanašanje cinka topikalno na rano stimulira celjenje in zmanjša vnetje ter rast bakterij. Raziskava kaže, da igra cink osrednjo vlogo v vsakem koraku celjenja ran. Od samega začetka popravljalnih procesov do koagulacije in tvorbe hraste. 

    5. Zmanjšuje možnost pojava s starostjo povezanih bolezni

Povečanje vnosa cinka s prehrano ali prehranskimi dopolnili lahko pomaga zmanjšati tveganje za pojav s starostjo povezanih kroničnih bolezni. Možnost pojava kroničnih bolezni, kot so srčno žilne bolezni in sladkorna bolezen, se s starostjo povečuje. Poleg tega imajo starejši odrasli večjo možnost pojava pomanjkanja cinka. Z ustreznim vnosom cinka, ki vpliva na zmanjšanje vnetij v telesu, lahko poskrbimo, da do kroničnih nenalezljivih bolezni v starosti ne pride. 

Imunski sistem je kompleksen. Ogromno procesov je potrebnih, da imunski sistem deluje pravilno in učinkovito. Ne obstaja način, s katerim se lahko 100 % zaščitimo pred okužbami, bakterijami, škodljivci, lahko pa se potrudimo, da naredimo kar se le da, da ostanemo zdravi. 


Če ste pogosto bolni ali pa imate mogoče prehlad, ki se kar vleče in vleče, obstaja možnost, da cinka s prehrano ne zaužijete dovolj in bi bilo dobro, da razmislite o pogovoru z zdravnikom in prehranskim svetovalcem glede jemanja prehranskega dopolnila. 

In ne pozabite, da le zdrav imunski sistem poskrbi, da se počutimo zdrave, močne in polne energije, ne glede na letni čas. 

Napisala: Lucija Bratina, mag. inž. prehrane 

Povzeto po:

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE