Naročite se na naše novice in prejmite kupon za

Bodite prvi, ki boste izvedeli za ekskluzivne akcijske popuste.

Čokoladni presni in veganski browniji

Sočni čokoladni grižljajčki – browniji. Browniji naj bi nastali kot ponesrečen poskus pečenja torte. Kuhar je pozabil dodati pecilni prašek, zato torta ni vzhajala pravilno – to naj bi poimenovali brownie, ki je danes ena izmed bolj priljubljenih sladic tudi pri nas. Tokrat za vas nimamo klasičnega recepta s pečenimi browniji, ampak malce drugačen recept za presne brownije. So naravnost božanski in povrh vsega še zdravi! So visokoproteinski in vsebujejo veliko vlaknin, saj je ena izmed glavnih sestavin laneno seme. Lan je odlična vlaknina, ki ugodno vpliva na uravnavanje prebave, spodbujanje metabolizma in dobrodejno deluje na prebavo. Laneno seme v črevesju deluje kot nekakšno strgalo, ki očisti nepotrebne snovi, poleg tega pa predstavlja hrano za telesu prijazne bakterije, ki krepijo prebavila.

Ta recept vsebuje naslednje sestavine: datlje, lanena semena, kakav, arašidovo moko, proteine, vanilijo in javorjev ali agavin sirup. Arašidovo moko lahko zamenjate z mandljevo (razmaščeno ali polnovredno iz zemeljskih mandljev) ali jo pripravite sami, tako da mandlje zmiskate v moko. Če ste ljubitelji arašidov, potem morate poskusiti z arašidovo moko, saj je okus res fantastičen!

Presni browniji so običajno bolj nasitni, hranljivi in bolj polnega okusa od pečenih, zato jih ponavadi pojemo manj. Enostavni so tudi za prenašanje (če jih dobro ohladite). Z enim koščkom boste potešili željo po čokoladi, saj imajo okus kot čisto pravi domač “snickers”

Ti browniji so:

  • brez mleka in mlečnih izdelkov
  • brez jajc
  • brez rafiniranega sladkorja
  • presni in veganski
  • brez glutena
  • brez žit
  • kremasti
  • čokoladni
  • bogatega okusa
  • enostavni za pripravo
  • visokoproteinski
  • vsebujejo malo maščobe


Za pripravo enega pladnja (približno 16 kosov) potrebujemo naslednje sestavine:

Mokre sestavine:

  • 1,5 skodelice (260g) datljev (mehkih, brez koščic – sorta medjoul)
  • 1,5 čajne žličke (7g) burbonske vanilije ali ekstrakta

Suhe sestavine:

Čokoladna glazura z manj maščobe:

  • 1/2 skodelice javorjevega ali nerafiniranega agavinega sirupa (160g)
  • 6 jušnih žlic arašidove moke ali arašidovega masla
  • 6 jušnih žlic 100% kakava v prahu

Priprava:

  1. Lanena semena zmeljemo v prah s pomočjo kavnega mlinčka ali drugega mikserja. 
  2. Zmiksajte vse suhe sestavine v mešalniku, nato jim dodajte datlje in burbonsko vanilijo in miksamo dokler ne dobimo homogene, rahlo lepljive mase. Morda boste potrebovali malce dlje časa, da dobite ravno prav lepljivo maso. če je masa presuha, ji dodajte še nekaj datljev ali javorjev sirup ali čisto malo rastlinskega mleka. Datlji, ki jih uporabljate, morajo biti zelo mehki in sočni. Če niste kupili mehkih datljev (sorte medjoul), jih je dobro prej namočiti v topli vodi dokler ne postanejo res mehki.
  3. Pripravite pekač premera približno 26 cm in ga obložite s peki papirjem. Peki papir namažite s stopljenim kokosovim oljem, da se masa ne bo preveč prijela papirja. Ob robu pustite za 1-2 prsta prostora.
  4. Maso dodajte v pekač in jo z lopatico ali prsti potisnite ob dno pekača.
  5. Za glazuro zmešajte vse sestavine z metlico v gladko maso (glej sestavine za čokoladno glazuro).
  6. Prelijte glazuro čez maso za brownije in postavite v zamrzovalnik za 1-2 uri, da se dobro ohladi.
  7. Razrežite na enakomerne koščke in postrežite.
  8. Okrasite s kakavovimi zrni ali koščki arašidov.

Dodatni nasvet:

  • Če vaši datlji niso dovolj mehki/vlažni/sočni, priporočam, da jih prej namakate v topli vodi dokler niso popolnoma mehki. Le tako boste dobili pravo konsistenco za brownije.
  • Arašidovo moko lahko izpustite v čokoladni glazuri in jo nadomestite s 1,5-2 jušnima žlicama arašidovega masla ali lešnikovo-čokoladnega namaza 20 chocolate.
  • Če vas moti sladilo javorjev sirup ali nerafiniran agavin sirup, lahko uporabite tudi eritritol sladilo z manj kalorijami v tekoči obliki Sukrin Gold, lahko pa posežete po medu, melasi ali kokosovem nektarju. Melasa ima sicer bolj grenak okus in je bolj lepljiva, a je odlično polnovredno sladilo. Pomembno je le, da je sladilo v tekoči obliki. 

Uživajte in delite s prijatelji! 🙂



Vir recepta in slike: https://elavegan.com/healthy-no-bake-brownies-vegan-gluten-free

Prevedla in priredila: Maja Jeereb, www.mojezdravje.net

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE