Fitnes – recept za dolgoživost

Ustavimo se najprej pri besedi fitnes. Kaj beseda fitnes sploh pomeni? Verjamem, da se je marsikomu izmed nas sedaj v glavi izrisala slika telovadnice in raznih pripomočkov za vadbo, na katerih si (pre)natrenirani posamezniki »klešejo« svoje telo. V današnjem času je v Sloveniji beseda fitnes postala sinonim za prostor z utežmi in napravami za vadbo. Vendar pa se mi zdi pomembno poudariti, da pri fitnesu ne gre le za dober izgled našega telesa, temveč tudi ža življenski stil, s katerim si lahko pomagamo do daljšega življenja. Fitnes je torej najlažje opisati kot stanje telesa, ki je posledica načina življenja. Fitnes pomeni zdravje, dobro počutje in telesno pripravljenost, ki nam koristi v vsakodnevnem življenju, poveča produktivnost na delovnem mestu, izboljša kakovost in tudi trajanje življenja. Do tega stanja lahko pridemo z različnimi aktivnostmi, med najpomembnejše pa spadata redna telesna aktivnost in primerna prehrana. Uporabimo fitnes kot orodje za dolgoživost!


»Aktiviraj mišico, spremeni misel.«

To je eden izmed mojih najljubših citatov glede čuječnosti in zavedanja samega sebe. Dokler nisem prebrala in razumela te misli, sem fitnes jemala le kot aktivnost, s katero lahko dosežem tako telo, kot si ga želim. Moj odnos s fitnesom – od mojih srednješolskih dni in pretečenih kilometrov do vadbe z utežmi – je bil egoistično usmerjen. Telovadila sem, ker se nisem počutila dobro v svoji koži in nisem bila zadovoljna sama s sabo. Z vse več telovadbe in odrekanjem sem se iskala in poskušala doseči neko utopično popolnost sebe, ki pa se mi je v mojih očeh vedno bolj odmikala.


Spremenjen pogled in odnos do fitnesa kasneje v življenju je pri meni prinesel veliko spremembo in preobrat v dojemanju sebe in življenja. Ko sem bila pred leti klinično diagnosticirana za motnjo hranjenja sem spoznala, da je eden od razlogov, zakaj sem obtičala v življenju to, da sem enostavno obstala v začaranem krogu. Dolge ure sem preživela ob tičanju v sobi, smiljenju same sebi, predvsem pa nekoriščenju svojega telesa na način, ki je naravno mišljen.

Fitnes, hormoni in veselje

Nevarnosti pri nezadostnem gibanju telesa so poleg kopičenja kilogramov, problemov s sklepi, težav v hrbtenici in raznolikih fizičnih motenj to, da odsotnost vsakodnevnega gibanja in premikanja svojega telesa močno vpliva na našo voljo, čustva in počutje. Gibanje in pretok energije v našem telesu, ki ju dosežemo s hojo, tekom, plavanjem, hojo v hrib, dvigovanjem uteži, jogo, pilatesom, kolesarjenjem in že celo z lahkim raztezanjem ponuja vrsto pozitivnih lastnosti. Ko izzovemo svoje telo, še posebej proti sili gravitacije, ohranjamo močno kostno gostoto (krepimo kosti) in pusto mišično maso. Hkrati se ob tem sproščajo endorfini, hormoni sreče, ki nas spravljajo v dobro voljo in ter drugi hormoni, kot je na primer testosteron.

Ljudje, ki se gibajo, drastično povečajo svoje možnosti za dolgoživost. Naš odnos do fitnesa je pokazatelj tudi našega odnosa do ostalih izzivov v življenju. Muhammed Ali je govoril, da je začel svoje ponovitve šteti šele, ko ga je začelo boleti. Razmislimo o tem za sekundo. Na katerih področjih v našem življenju »odmanjkamo«, ko postanejo stvari zahtevne? Na kakšen način se vdamo, ko postanejo stvari preveč neprijetne?


Konstanten fitnes ritem ne vpliva samo na naše telo, temveč tudi na vsesplošno zavest. Ustvari temeljno bazo doslednosti, vztrajnosti in discipline, ki je, po mojem mnenju, podcenjena lastnost. Disciplina je tista, ki nas povleče iz temačnega okolja, ko se vse zdi brezupno. Disciplina je tista, ki se pokaže, ko dostopamo do tistih globljih delov naše notranjosti, za katere nismo niti vedeli, da obstajajo. Disciplina je tista, ko polni volje potiskamo svoje telo, da postaja vse močnejše, medtem ko sami sebe izzivamo in povečujemo svojo vztrajnost. Disciplina nam pomaga naučiti se potrpežljivosti, doslednosti in odločnosti tudi na drugih področjih našega življenja. Najti pravo motivacijo in zavezanost je ključnega pomena pri vzdrževanju česarkoli v našem življenju. Fitnes pri tem ni izjema.

Vrnimo se nazaj na mojo začetno točko. Ko sem bla mlajša, me je motiviral moj izgled in fizična pripravljenost, ki pa za mene nista bila trajnostna motivacija. Zdaj me motivira želja po tem, da se počutim dobro, pozitivno, močno, samozavestno in mirno. Vse od naštetega mi pomaga pri vztrajanju in vzdrževanju.

Postavimo sebe in naše počutje na prvo mesto!


Ko se torej zgodijo tista jutra, saj veste, jutra, ko vam misli govorijo: »Samo ostani v postelji. Preskoči telovadbo. Samo pojej krof in preveri sporočila na telefonu.« Taka jutra so zlate priložnosti. Taka jutra so zlate priložnosti za nas, da vadimo sočutje z našimi mislimi. So priložnosti za nas, da zasidramo sami sebe v obvezi, kaj je za nas najbolj pomembno. Če cenimo dobro počutje in to, da se počutimo polni energije, pozitivno in želimo dolgo živeti, potem mora postati gibanje telesa naša prioriteta. Ključen pri vsem je naš sitem prioritet in če naš življenjski stil podpira te prioritete ali ne.

Več kot pomembno je, da ugotovimo način, ko nam fitnes predstavlja zabavo. Če nismo spontano vzhičeni ob ideji, da bomo telovadili in se gibali, potem moramo eksperimentirati dajle in poskusiti z različnimi stvarmi dokler ne najdemo tiste telovadbe in rekreacije, ki nam najbolj ustreza. Pri tem smo si vsi popolnoma različni in vsak se najde v svoji stvari. Osebno se zelo rada ukvarjam s hojo v hrib in tekom. Všeč mi je izvajati tudi visoko intenzivne intervalne treninge (HIIT treninge), izvajati pilates naslednji dan, se odpraviti v hrib nekajkrat na teden ali pa se sprehoditi kar peš do fakultete. Poslušati ptice ob tem ali pa glasbo preko slušalk je še dodatna sprostitev, zagotovo! 

Ne glede na to, za kaj se odločimo, izberimo in se gibajmo vsak dan. Potrebno je le dvigniti našo zadnjico s kavča, premakniti svoje telo, izkoristiti sonček in se odpraviti ven iz hiše. Takoj se bomo počutili boljše in živeli dlje.

Prvi korak je najtežji, a nikoli obžalovan.
  • Poskusite z novo rutino vaj, ki jih niste izvajali še nikoli prej, vendar so se vam vedno zdele zanimive. Mogoče plezanje ali pa prvi tečaj joge.
  • Pojdite v bližnjo telovadnico in najemite osebnega trenerja, ki bo podpiral in vodil vaš trud. 
  • Vpišite se na plesne vaje klasičnega ali pa kakšnega ekostičnega plesa.
  • Karkoli izberete, bodite pustolovski, pogumni in spravite se v gibanje na način, kot se niste še nikoli prej. Sprememba bo pozitivno vplivala na mnogo različnih načinov. 
Napisala: Lucija Koren, univ. dipl. inž. živilstva in prehrane in vaditeljica pilatesa

Povzeto po:
https://sunwarrior.com/healthhub/fitness-as-a-tool-for-longevity; http://impowerage.com/fitness/exercise/6-ways-exercise-helps-people-with-osteoporosis; https://www.today.com/health/skip-gym-summer-7-outdoor-workouts-burn-major-calories-1D79833570; http://www.mahanagartimes.com
Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE