Kolagen za zdrave sklepe

Sklepi nam omogočajo gibanje – hojo, tek, plavanje, telovadbo, vsakodnevna gospodinjska opravila, delo za računalnikom, uporabo naših pametnih telefonov in udobno sedenje. Sklepe potrebujemo, da uživamo in živimo življenje.  

S starostjo ali športnimi poškodbami se lahko hrustanec med našimi sklepi začne tanjšati. Vnetje in občutek drgnjenja kosti ob kosti hitro povzročijo, da v aktivnostih ne moramo več uživati, saj povzročajo bolečino. Ob rednem jemanju kolagenskih peptidov pa se lahko to spremeni.  

V nadaljevanju si lahko preberete kako kolagenski peptidi zmanjšajo vnetje in podprejo sklepe:

 • kolagen deluje kot “ lepilo” za celotno telo
 • sklepi so v večini narejeni iz kolagena tipa 2
 • kolagenski peptidi lahko pomagajo proizvesti več kolagena in s tem ohranjati bolj mladostne sklepe
 • kolagen lahko zmanjša vnetje v sklepih in jim pomaga, da delujejo pravilno 

Kaj je kolagen? 

Verjetno ste mislili, da se kolagen uporablja samo za izboljšanje videza kože, tako da ta izgleda manj gubasta, bolj mlada in gladka. Točno tak vpliv ima kolagen tudi na sklepe. Kolagen sestavlja našo kožo, kosti, mišice, sklepe in kite. Deluje kot lepilo, ki “drži” stvari skupaj in delujoče. To “lepilo” ima elastični efekt.  

Beseda kolagen izhaja iz grške besede “Kolla” in francoske izpeljanke “-gene”, kar bi se dobesedno prevedlo v “produkcija lepila”. Naše telo potrebuje boljšo elastičnost za mlajšo kožo, trše kosti in ne boleče sklepe. 

Kolagen sestavljajo 3 kompleksni, dolgoverižni proteini, ki so zviti v spiralo imenovano heliks. Narejena je kar iz 19 različnih aminokislin. Več kot 30% vseh beljakovin v našem telesu je sestavljenih iz kolagena. To pomeni, da je zadostna vsebnost kolagena v našem telesu nujna za naše zdravje. 

Obstaja kar 16 vrst kolagena. Sklepi so narejeni iz tipa 1 in 2. Največ imamo tipa 1, ki ga najhitreje najdemo v našem telesu. Ta sestavlja kite, kosti, kožo in žile. Tip 2 pa je sestavljen iz hondrocit – tekočine, s katero so napolnjeni hrustanci.  

Od živalskih kolagenskih dopolnil ne moremo pričakovati, da bi nam popolnoma pozdravila naše sklepe. Da bi spodbudili naše telo, da gradi več kolagena, potrebujemo tudi aminokisline prolin, glicin in lizin. Enako pomemben pri zmanjšanju bolečine je vnos vitamina C.  

Skorbut je bolezen pomanjkanja vitamina C, ki so jo odkrili pri mornarjih po letu 1500. Skorbut se kaže kot bolezen, pri kateri začnejo odpadati zobje, krvaveti dlesni, izpadati lasje, izgubljati se začne mišični tonus in vidne so prve poškodbe kože. Prav vsi navedeni simptomi so povezani tudi z izgubo kolagena. Mornarji so se na barkah prehranjevali z veliko mesa in druge maščobe, manjkalo pa jim je svežega sadja in zelenjave, kar jih je pripeljalo do hudega pomanjkanja vitamina C.  

Nekatere vrste sadja in zelenjave, ki vsebujejo vitamin C: 

 • limone
 • kiviji
 • pomaranče
 • guava
 • brokoli
 • peteršilj
 • paprika
 • cvetača 

Kolagen za zdrave sklepe 

S starostjo se tekočina v hrustancih med sklepi zmanjšuje. Hkrati se zmanjšuje tudi proizvodnja kolagena. Kako se to odraža tekom naših let?

 • po 35 letih se proizvodnja kolagena začne upočasnjevati,
 • pri 40 postane upad kolagena večji kot dejanska proizvodnja kolagena,
 • do 60 leta so naše zaloge kolagena polovične v primerjavi z našimi 20 leti.

Hitrejši upad kolagena pa lahko povzročijo tudi prevelika obremenitev sklepov, kar pripelje do različnih poškodb. To se najhitreje odraža predvsem pri športnih poškodbah. Kolagen pa lahko pomaga tudi pri ublažitvi sklepnih bolečin.

Nedavna študija je pokazala povezavo med vsakodnevnim uživanjem dodatkov v obliki kolagenskih peptidov in osteoartritisom. Dokazali so, da kolagen pripomore k zmanjšanju bolečin. Še ena študija je preiskovala učinkovitost kolagena pri atletih. Eksperiment je trajal 24 tednov, statistično značilni rezultati so se pokazali pri uživanju kolagena kot prehranskega dopolnila. Rezultati domnevajo, da je uživanje kolagena pomagalo pri zmanjševanju bolečin in pri boljši regeneraciji. 

Kako deluje kolagen? 

Kolagen je glavna sestavina hrustancev v sklepih. Natančno kako nam lahko uživanje kolagena pomaga pri sklepih?

 

Deluje na različne načine. Veliko je polemik, kako nam lahko kolagen pomaga pri hrustancu in sklepih. Nekateri znanstveniki so mnenja, da nobena vrsta kolagenam ki ga bomo uživali ne bo pripomogla k večji vrednosti kolagena v našem telesu. Edina vrsta kolagen, ki bi lahko pripomogla pri avtoimunih boleznih kot so revmatoidni artritis ali osteoartritisu je kolagen tipa 2. Spet drugi trdijo, da se lahko izboljša stanje sklepov ob uživanju kolagenskih dodatkov. Učinkovitost uživanja kolagena je zato vprašljiva.  Najboljša vrsta učinkovitega »kolagena« je uživanje rastlinskih gradnikov za naravno tvorbo kolagena, pri čemer našemu telesu damo le izbrane sestavine, da lahko gradi sebi lasten kolagen.

  

Ali kolagen pomaga pri artritisu? 

Še vedno je potrebno veliko več dokazov za dolgotrajno blagodejno povezavo med uživanjem kolagena in artritisom. Vsi bi si želeli slišati, da lahko ena čarobna tabletka reši vse naše težave, tudi artirtis, vendar žal ni tako.  

Seveda nam kolagen lahko pomaga pri ublažitvi bolečin artritisa, vendar se moramo posvetiti glavnemu vzroku za artritis in ne samo posledicam. Glavni vzrok je pri večini povezan z preobremenjenim ali oslabljenim imunskim sistemom. To je lahko povezano s prehrano, različnimi okužbami ali toksini, katerim smo izpostavljeni dnevno. Prav zaradi tega, kolagen ali kolagenski gradniki ne bi smeli biti edino dopolnilo, ki ga jemljemo. Pomembno je, da jemo prehrano, ki deluje čim bolj bazično in protivnetno, pijemo dovolj vode in telovadimo.  

Kako izberemo kolagensko dopolnilo? 

Na tržišču lahko najdemo veliko različnih vrst kolagenskih dodatkov. Razlike med rastlinskimi gradniki in živalskim kolagenom so velike:

 • Rastlinski peptidi za naravno tvorbo kolagena zagotavljajo našemu telesu vse potrebne sestavine, da telo obnavlja in zgradi svoj lasten kolagen (to so vitamin C, minerali in beljakovine-aminokisline-peptidi), pridobljeni pa so iz rastlin.
 • Živalski kolagenski dodatki pa so pridobljeni iz kosti, kože in vezivnih tkiv drugih živali  (rib, govedine, prašičev, konjev ali zajcev); ta naj bi nadomestil našemu telesu lasten kolagen. Težava tega kolagena je, da naše telo še vedno potrebuje vitamin C in beljakovine, da sploh lahko uporabi kolagen.

Zato pred uživanjem premislite, kateri kolagen bi vašemu telesu bolj ustrezal in od katerega dodatka se bo vaše telo počutilo bolj živo in mladostno. 

Prevod: Katarina Miklavc, mag. inž. živilstva in prehrane

Vir: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/collagen-for-healthy-joints-prevention-of-arthritis

 
Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE