Naročite se na naše novice in prejmite kupon za
-11% popust na vse izdelke
-11% popust na vse izdelke
Kvinoja ali po špansko »quinua« izvira iz področja Andov v Južni Ameriki. Na našem trgu se je razširila šele v zadnjem času, poznali in uporabljali pa so jo že stari Inki. Gre za starodavno rastlino, ki spada v družino amaranta in ni žitarica, kljub temu pa jo, tako kot ajdo, uvrščamo med žita (psevdožito). Užitna so predvsem semena kvinoje, ki do neke mere spominjajo na proseno kašo, le da so spiralasto zavita in ploščata.
Kvinoja je bogata z beljakovinami, je lahko prebavljiva in ne vsebuje glutena. Ima nizek glikemični indeks, kar pomeni, da se vsebnost krvnega sladkorja po njenem zaužitju povečuje počasi in ne spodbuja apetita in lakote. Hitro nas nasiti, naš občutek sitosti pa traja dlje časa. Kvinoja predstavlja odličen rastlinski vir beljakovin, zdravih maščob, antioksidantov in mineralov, predvsem kalcija. Kvinoja je odličen primer funkcionalnega živila, ki deluje preventivno. Več o njenih koristnih lastnostih si lahko preberete v članku tukaj. Več idej, kako to superživilo vključiti v vsakodenvni jedilnik pa najdete tukaj (8 okusnih receptov s kvinojo).
Tokrat z vami delim recept za čokoladne kvinojine ploščice, bogate z beljakovinami, ki jih lahko povsod vzamemo s seboj. Lahko služijo kot obrok za malico, za dvig energije pred vadbo, za utrujene mišice po vadbi ali pa preprosto za potešitev lakote. Kombinacija kvinoje, arašidovega masla in beljakovin Sunwarrior predstavlja zelo okusnen beljakovinski prigrizek, predvsem po intenzivni vadbi.
Za pripravo 8 okusnih ploščic potrebujemo:
Sestavine:
Priprava:
Če vam zmanjka časa za pripravo slastnih visoko beljakovinskih ploščic, lahko posežete tudi po že pripravljeni Sol Good ploščici z okusom slane karamele.
Pripravila: Simona Krnjak, Slike: Dramatic pancake