Pogosto pozabljena, a pomembna hranila med nosečnostjo

V prejšnjem članku 4 najbolj ključna hranila v času nosečnosti smo razkrili najbolj pogosta pomanjkanja hranil med nosečnostjo. V tem članku pa z vami delimo še 4 pomembna hranila, ki jih nosečnice potrebujejo.

Ko ženska izve, da je noseča, se ji takoj v mislih postavi milijon vprašanj, kako mora spremeniti svoj življenjski stil, da bo nudila otročičku kar se da ugodno okolje za zdravo rast in razvoj. Po zdravniškem pregledu se jo takoj opremi s številnimi brošurami in nasveti ter se ji predpiše jemanje folne kisline, s čimer se prepreči razvojne poškodbe nevralne cevi dojenčka. Za vse ostalo je v poplavi vseh informacij bodoča mamica pogosto izgubljena, na kaj mora biti pravzaprav pozorna. 

Prvo pravilo je, da čas nosečnosti in dojenja ni čas hujšanja in ni čas, ko lahko nosečnica je kar vse, kar se ji zazdi, ampak je čas, ko mora pravilno in tehtno izbirati živila in količine, ki jih vnaša v telo. Vedeti moramo tudi, da je telo narejeno tako, da bo vedno zaščitilo otroka, saj je namenjeno reprodukciji. Zato bo vedno najprej zadostilo potrebam dojenčka in nosečnici iz telesnih zalog vzelo tisto, kar bo potrebovalo za razvoj dojenčka, če bo le mamino telo imelo na voljo. Če mamica zalog nima ali pa določenega hranila ne vnaša v zadostnih količinah, se bodo pojavile težave tako pri njej sami kot pri dojenčku. V času nosečnosti naj torej nosečnica poskrbi zase in razvaja svoje telo, ki ustvarja novo bitjece. 

V tem članku opisujem 4 hranila, ki so za čas nosečnosti in dojenja zelo pomembna, a se o njih malo govori.

    1. Jod

Jod je v času nosečnosti pomembno hranilo, ki ga najdemo predvsem v zelenjavi, vendar ga je v Sloveniji v tleh premalo, da bi ga lahko zgolj s pravo hrano zaužili dovolj. Za pokritje potreb po jodu je tako nujna uporaba jodirane soli. Svetuje se, da nosečnica zaužije vsaj 230 µg joda na dan. V kolikor nosečnica uživa ustrezne količine soli in pri pripravi jedi uporablja jodirano sol, potem dodajanje joda s prehranskim dopolnilom ni potrebno. Če nosečnica uživa nesoljeno hrano, se soli izogiba ali pa za kuho uporablja himalajsko, morsko, kameno in katerokoli drugo nejodirano sol, potem naj razmisli o uživanju joda s prehranskim dopolnilom. Jod je predvsem pomemben za pravilno delovanje ščitnice in tvorbo ščitničnih hormonov mamice. 

    2. Magnezij 

Magnezij je hranilo, ki je prisotno predvsem v polnozrnatih izdelkih in zelenjavi, vendar ga pogosto v prehrani nosečnic primanjkuje. Pomemben je pri razvoju otročička, saj vpliva na njegovo rast. Magnezij se svetuje kot prehranski dodatek za nosečnice, saj prispeva pri zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti in pomaga pri ravnovesju elektrolitov, prav tako pa zmanjšuje možnost pojava preeklampsije, kot možnega zapleta pri nosečnici. 

    3. Vitamin B12

Potrebe po vitaminu B12 se med nosečnostjo nekoliko povečajo, saj se priporočeni dnevni vnos poveča iz 4,0 µg na 4,5 µg, med dojenjem pa celo na 5,5 µg. Pomemben je, ker sodeluje pri nastajanju rdečih krvničk in delitvi celic ter je nujen za normalno delovanje živčnega sistema. Naše telo ga samo ne more proizvesti in je vnos s prehrano nujen. Nahaja se v živilih živalskega izvora, zato morajo biti vse mamice veganke in vegetarijanke pozorne, da vitamin B12 nujno nadomeščajo s prehranskim dopolnilom, saj lahko pomanjkanje vitamina B12 vodi v slabokrvnost, večjo možnost za pojav preeklampsije in nevrološke poškodbe pri dojenčku.

    4. Probiotiki

Okrepljena črevesna mikroflora igra poglavitno vlogo pri  zdravju matere. Zdravo črevesje je ključna obrambna linija pred vdorom patogencev. V času nosečnosti je mamin imunski sistem odgovoren tudi za dojenčkov imunski sistem, saj se preko posteljice vse prenese iz mame v dojenčka, med drugim lahko tudi neželene bakterije. Jemanje probiotikov okrepi črevesno mikrofloro, kar omogoča boljši imunski sistem, boljšo prebavo, manj zaprtja ali driske pri nosečnici, manj težav s kožo in izpuščaji ter uspešno koloniziranje bakterij pri dojenčku, ko se le-ta premika skozi porodni kanal. Ko se dojenček premika skozi porodno pot, se namreč dotika sten materničnega vratu in »pobere« nase bakterije, ki so tam prisotne. Zato je mamino stanje mikrobiote poglavitnega pomena tudi za novorojenega otroka, ko se na poti na ta svet obda z mikroorganizmi. Sev, ki se za nosečnice in doječe matere najbolj priporoča, je Lactobacillus rhamnosus GG, saj ima veliko sposobnost preživetja in koloniziranja v novem bitjecu. Jemanje probiotikov se svetuje tudi vsem nosečnicam in porodnicam, ki so med nosečnostjo ali ob porodu uživale antibiotike. 

To so hranila, ki so v času nosečnosti pomembna in lahko problematična, če se njihovega pomena ne zavedamo, zato je prav, da jih pozna vsaka nosečnica. V kolikor jih ne vnaša v telo v zadostnih količinah, je smiselno razmisliti o uživanju prehranskih dopolnil. 

Na trgu obstaja mnogo prehranskih dopolnil, ki vsebujejo vsa potrebna hranila za nosečnice v obliki kompleksa in lahko nosečnica z njimi na enostaven način vnese vse potrebno. Pri tem naj bo le pozorna, če kombinira več različnih prehranskih dopolnil, da ne pride do predoziranja kakšnega hranila. 

V prvi vrsti je vsaki mamici seveda pomembno to, da zaščiti svojega otroka, ampak pomisliti mora tudi nase. V času nosečnosti in dojenja mora imeti v telesu zadostne zaloge hranil ali pa v telo redno vnašati vsa potrebna hranila, da njeno telo normalno deluje ter da zadosti tudi vsem potrebam dojenčka. Le tako bo nosečnost lahko zdrava, lepa in cvetoča. 

Vsa dopolnila najdete v rubriki dopolnila za nosečnice.

Preberite tudi članek 4 najbolj ključna hranila v času nosečnosti.

Napisala: Lucija Bratina, mag. inž. Prehrane

Viri:

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE