Zakaj potrebujemo beljakovine?

Vsi vemo, da potrebujemo beljakovine – pa vemo, zakaj jih potrebujemo? Spoznajte to pomembno hranilo in vse, kar počne!

Kaj so beljakovine?

Jih zares potrebujemo? Kako izgleda opica, ki ne zaužije dovolj beljakovin? Na vsa ta vprašanja zabavno odgovori poučna animacija za vse Sunwarrior bojevnike! Gre za kratek (4:49) animiran video posnetek, v katerem nastopajo Sunwarrior beljakovine – po ogledu vam bo vse jasno!

Beljakovine so poleg vode najbolj pogoste molekule v našem telesu. Ob beljakovinah vedno pomislimo na mišice, a ti nujno potrebni gradniki se nahajajo v čisto vsaki celici in tkivu telesa.

Beljakovine omogočajo prebavo in absorbcijo hranil. Delujejo kot nekakšna roka, ki celici pomaga zgrabiti vsa ta hranila in jih prinesti v notranjost. Hkrati odstranjuje odpadke in toksine. Beljakovine se povezujejo z vitamini in minerali, da skupaj zmorejo še več: iz pljuč prenašajo kisik do celic, ki ga te nujno potrebujejo za preživetje; delujejo kot antioksidanti (odstranjujejo proste radikale, ki povzročajo celične poškodbe, staranje in rakava obolenja) in omogočajo delovanje imunskega sistema ter prepoznavanje tujkov, ki lahko ogrozijo naše zdravje in dobro počutje. Beljakovine sodelujejo celo v hormonalnem sistemu, ki nadzoruje in uravnoveša na stotine sistemov in procesov, od krvnega sladkorja do čustev.

  

Beljakovine so tako neverjetno vsestranske zaradi svoje strukture. Telo jih ustvarja iz aminokislin, ki se povezujejo v dolge verige. Te verige se nato zvijajo in prepletajo v unikatne oblike – različnim možnostim in kombinacijam ni konca, tako kot tudi ne oblikam in funkcijam beljakovin. Vezi v teh verigah so prav posebno močne in elastične, zato so beljakovine prilagodljive in fleksibilne – popolno za uporabo tako v mišicah kot encimih, ki se morajo premikati, obračati in reagirati.

Slabost beljakovin

Imajo pa beljakovine eno slabost. Kaj je njihova šibka točka? Vročina. Če smo natančni, imajo dve šibki točki: vročino in ekstremne pH vrednosti. Tako vročina kot visoke pH vrednosti prekinejo vezi v beljakovinskih molekul in tako uničijo vse funkcije, ki jih je beljakovina imela. Številni encimi, ki jih zaužijemo s polnovredno hrano, nam pri prebavi pomagajo cepiti druge beljakovine, poleg tega pa omogočajo lažjo absorpcijo nekaterih vitaminov in mineralov. Kuhanje hrane te pozitivne učinke zmanjša. Vročina lahko povzroči tudi tvorbo križnih vezi med različnimi beljakovinami, potem ko se prvotne vezi nasilno prekinejo. Te križno vezane beljakovine so težje za prebavo in uporabo, zato se veliko aminokislin izgubi in izloči kot odpadni material.

Obstajajo tudi druge težave z beljakovinami, ki jih jemo. Nekatere aminokisline lahko tvori naše telo samo, druge moramo zaužiti s hrano. Ker telo ne shranjuje aminokislin, jih moramo zaužiti vsak dan, a prevelike količine so lahko škodljive. Preveč beljakovin upočasni prebavo, nas preskrbi s preveč kalorijami in škoduje jetrom ter ledvicam. Tudi premalo beljakovin je lahko težava – če jih ne zaužijemo dovolj, smo šibki in bolj podvrženi boleznim ter omedlevici.

Sunwarrior se trudi poskrbeti za naravni vir čistih beljakovin v zdravih količinah, ki vsebujejo uravnotežen aminokislinski profil. Ne preveč, ne premalo. Sunwarrior beljakovine so tudi presne in pripravljene na maksimalno 98,2% absorpcijo – med procesom pridelave jih ni poškodovala vročina. V veganskih beljakovinskih smutijih bodo pospešile regeneracijo in izboljšale fizično pripravljenost ter smutiju izboljšale aminokislinsko sestavo. Brez napihovanja, vetrov, glutena, poškodovanih beljakovin, alergenov in fitoestrogenov, ki jih lahko najdemo v pšenici, kazeinu in soji. Kliknite na Warrior Blend, Sunwarrior Classic in Classic Plus ter se prepričajte sami!

Vir: sunwarrior.com

Prevod: Eva Žontar, univ.dipl. biologinja in svetovalka za rastlinsko prehrano

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE