3 rešitve proti vnetju mehurja

Poletni dopust je čas za sprostitev, oddih in ustvarjanje lepih spominov. A če nismo dovolj previdni, nam te čudovite dni lahko pokvar nevšečnost, ki ji pravimo okužba sečil.

V poletnih mesecih se navadno te okužbe pojavijo pogosteje zaradi dejavnikov, kot so višje temperature, dehidriranosti, sprememba rutine, kopanje (in z njim povezane mokre kopalke) ter mogoče tudi zaradi padca imunskega sistema (saj veste, ko se na dopustu končno sprostimo in malce zadihamo, nato pa pride vse za nami, kar smo v preteklih mesecih dajali na stranski tir).

Da bodo dopustniški dnevi potekali čim bolj umirjeno, z vami spodaj delimo tri rešitve, ki vam lahko na naraven in preprost način pomagajo, da okužbo sečil lažje obvladate oz. se ji popolnoma izognete.

1. Brusnice in D-manoza

D-manoza je vrsta enostavnega sladkorja, ki se naravno nahaja v brusnicah in nekaterih drugih živilih (jabolku, breskvah, brokoliju …), v manjši meri pa jo telo tvori tudi samo in jo tako največ najdemo prav v sečilih.

Ste vedeli, da Švedi brusnicam zaradi njihove vsestranskosti in blagodejnosti, pravijo kar rdeče gozdno zlato? In ena izmed njenih pomembnejših vplivov na naše zdravje je prav pomoč pri vnetju mehurja – za to je seveda odgovoren prej omenjen sladkor D-manoza.

Ta deluje tako, da bakteriji E. coli, ki je odgovorna za večino okužb sečil, preprečuje, da bi se pripenjala na stene sečil in s tem povzročala vnetje ter neprijetne simptome, ki jih to spremlja.

Če veste, da je vnetje sečil vaš pogosti spremljevalec poletnih dopustov, lahko D-manozo uživate tudi preventivno, njeno delovanje pa je predvsem učinkovito, ko do okužbe že pride.

2. Probiotiki

Glavni krivci za razvoj vnetja sečil so v večini patogene (škodljive) bakterije. In dobra prva pomoč kot tudi dobra preventiva so vsekakor kvalitetni probiotiki.

Odlična izbira so probiotiki, ki vsebujejo probiotično kvasovko Saccharomyces boulardii, saj ima ta sposobnost ustaviti in uničiti delovanje škodljivih bakterij.

Pomembno pa je tudi, da zraven uživate še probiotične seve, ki pomagajo pri vzpostavitvi zdrave mikrobiote. Tako kombinacijo najdete v:

V slednjem pa se poleg ključnih probiotikov nahajajo še prebiotiki (“hrana” za probiotike) in rastlinski antioksidanti za celovito delovanje.

Uživanje slednih probiotikov pa lahko kombinirate še s probiotiki z dodanim izvlečkom brusnice, saj kot zdaj že veste, so odlična prva pomoč v boju proti vnetju sečil. 

Tako kot D-manozo, je tudi uživanje probiotikov smiselno in priporočljivo že nekaj dni pred samim začetkom dopusta.

Več o pozitivnih učinkih jemanja probiotikov v času dopustov in prednostih Sunwarrior probiotikov pa lahko izveste v spodnjem videu, ki ga je pripravila nutricionistka Jelena Dimitrijević.

3. Hidracija

Ne nazadnje pa seveda ne pozabimo na zadostno hidracijo, saj je ta ena izmed ključnih dejavnikov pri preprečevanju okužb sečil, Ja, tako preprost nasvet, ki ga pogosto spregledamo. Poleti lahko vročina in povečana telesna aktivnost povzročita dehidracijo, kar lahko privede do bolj koncentriranega urina in tako večjega tveganja za nastanek okužbe. Čez dan zato pijte veliko vode, da odplaknete patogene bakterije in ohranite zdrava sečila.

Da boste lažje dosegali zadostno dnevno količino zaužite tekočine, pa pokukajte v rubriko Hidracija in pobrskajte za vašim najljubšim izdelkom za pripravo okusnega in osvežilnega napitka.

V ekipi se v zadnjih mesecih navdušujemo predvsem nad novo izboljšano formulo izdelka Sunwarrior hydration, ki ga najdete v dveh novih okusih: jagoda-limona in kokos z jagodičevjem.

Pripravila: Sara Krošelj, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane, bodoča mag. inž. prehrane

Izdelki, ki so omenjeni v članku

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE