4 nasveti za življenje brez mleka

Mlečni izdelki povzročajo same nevšečnosti. Čas je, da jih pustimo za sabo in postanemo zdravi! Ta članek vam bo pri tem gotovo pomagal.

Do zdaj ste gotovo že slišali, da mleko in mlečni izdelki niso najbolj zdravi. Znanstveno dokazano je, da so povezani z aknami, rakavimi obolenji in odvečno telesno težo, pa tudi z bolečinami v prebavilih, vetrovi, celulitom in občutkom napihnjenosti. Iz omenjenih razlogov želi čedalje več ljudi opustiti uživanje mleka in mlečnih izdelkov. Super! A večini se prav kmalu zatakne pri enem najpogostejših problemov: “Nikoli ne bi mogel/la živeti brez sira!” Ponujam vam štiri nasvete, ki zagotovo delujejo.

NASVET #1: Poišči nadomestke.

Saj vem, mlečni izdelki imajo neko prav posebno teksturo, ki zlahka zasvoji. Nič ni tako kremastega in maslenega kot mlečni izdelki. Ali pač? No, pač.

Vse, kar morate storiti je, da okusne značilnosti mleka nadomestite z nečim še boljšim. Namesto grškega jogurta lahko na primer prek svoje granole prelijete kokosov jogurt ali jogurt iz mandljevega mleka.

Kaj pravite, da namesto običajnega sladoleda iz kravjega mleka v svojem kuhinjskem mešalniku pripravite božanski kremasti sladoled iz zamrznjenih banan?  

Namesto masla lahko pečete in kuhate s kokosovim oljem! Z njim lahko premažete pekač pri peki – ali pa kar sami sebe. Kokosovo olje je odlično vlažilno sredstvo za kožo in lase. Ali maslo zmore to? Ne bi rekla.

Morda vam bodo všeč tudi mehiški zavitki in tortilje, v katere namesto sira in kisle smetane nadevate avokadov namaz guacamole.

Še ena enostavna in okusna ideja: v svoje smutije namesto sirotkinih proteinov zamešajte rastlinske proteine na osnovi konoplje ali rjavega riža. Sunwarrior vas pri tem totalno podpira! In ne pozabite, da je opečenec z mandljevim, arašidovim ali kokosovim maslom še veliko bolj okusen kot z maslom ali sirčkom. Na vašo priljubljeno pizzo pa si lahko potresete veganski riban sirček.

Gotovo že veste tudi, da se na palčke narezana korenček in kumara veliko bolje ujameta s humusom iz čičerike kot pa s sirno pomako.

In temna čokolada je totalno > mlečna čokolada.

Dejansko lahko brez mleka živite srečno do konca svojih dni – samo nadomestite ga s hrano, ki ponuja enak občutek in teksture kot vaši priljubljeni mlečni izdelki.

NASVET #2: Postani mlečni detektiv.

Verjeli ali ne, restavracijam je pravzaprav vseeno za vašo napihnjenost, nečisto kožo, slabo prebavo in zdravje nasploh. Zato uporabljajo mleko in mlečne izdelke – VELIKO mleka in mlečnih izdelkov.

Na primer:

  • Ovsena kaša je v restavracijah pogosto kuhana na mleku in ne vodi.
  • Nekateri smutiji vsebujejo jogurt ali sirotko, razen če ni navedeno drugače.
  • Gosti solatni prelivi in že pripravljene kremne omake ter pesto vsebujejo smetano, sir ali oboje.
  • Omlete, dušena zelenjava ali karkoli drugega popečenega v ponvi, se pogosto pripravlja z maslom.
  • Kremne (in včasih celo paradižnikove!) juhe običajno vsebujejo zelo veliko smetane.
  • Sendviči, pa čeprav niso polnjeni s sirom, so pogosto pripravljeni s kruhom, ki med sestavinami vsebuje maslo.
  • Pecivo, tudi če je brezglutensko, vsebuje mlečne izdelke. (Razen, če jih ne; vedno je treba preveriti!)
  • Da lahko iz svoje prehrane zares izločiš mleko in mlečne izdelke, je treba skorajda postati profesionalec v branju med vrsticami in dešifiriranju sestavin na izdelkih. Samo tako se jim lahko popolnoma izogneš ali pa v restavraciji prosiš, da ti jed pripravijo brez njih.

NASVET #3: Začni z velikimi pregrehami.

Več mlečnih izdelkov kot izločimo iz prehrane, bolje je. Vseeno je super, če začneš postopoma. Nihče ne pravi, da se moraš vsemu odpovedati čez noč in v smeti vreči vsak kravjemlečni izdelek, ki ti pride na pot.

Za največji uspeh lahko začneš z najbolj očitnimi in škodljivimi: sirna pica pozno ponoči, kalorični mlečni šejki, skutine tortice, kisla smetana in sirne tortilje. Nato se lahko pomakneš k manjšim stvarem, kot je na primer mleko v jutranji kavici.

A ne pozabi, da samo izpuščanje kravjega mleka v kavi ne bo vodilo do koristnih učinkov, ki si jih želiš – če ne boš hkrati iz prehrane izločil/a tudi zgoraj omenjenih večjih pregreh.

NASVET #4: Poišči svoj ZAKAJ!

Najtežji del izločanja mlečnih izdelkov je premagati našo čustveno navezanost nanje iz preteklosti. Mlečni izdelki so čista čustvena hrana! Gre za hrano, za katero največ mojih strank reče, da brez nje pa dobesedno ne morejo živeti.

No, na to zlahka odgovorim: lahko živite brez celulita? Brez izbruhov aken? Brez teka na stranišče na sredini zmenka? Brez občutka napihnjenosti, vetrov in izbočenega trebuščka? Brez vnetij? Brez bolezni, ko sta rak na prostati in kronična zaprtost?

Ko vam je jasno, da negativni učinki mleka daleč presegajo zasvojenost z njim, postane boj s čustvenimi navezanostmi veliko lažji. Ko vam torej pred nosom diši pica ali pa vas iz zamrzovalnika kliče sladoled, se spomnite na vse dobre stvari, ki jih boste deležni, če boste mlečnim zapeljivcem ponosno rekli: “Ne, hvala.”

Originalni članek: sunwarrior.com

Avtor: Party in my Plants

Prevod: Eva Žontar, evkaliptus.si

Recepti za domača rastlinska mleka: kokosovo, konopljino, mandljevo, lešnikovo, ovseno, riževo.

Pri nas pa so na voljo tudi že pripravljena rastlinska mleka: kokosovo, sojino, laneno in napitek zemeljskih mandjev.

Vir slik: avtorska slika (www.mojezdravje.net) in organicpowerfoods.com

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE