Rjavi riž

Riž je najbolj pogosto uživana žitarica na svetu. Predstavlja kar eno petino vseh kalorij, ki jih skupaj zaužijemo ljudje po vsem svetu, in je na tretjem mestu po pridelani količini (takoj za sladkornim trsom in koruzo). Spada v družino trav, izvira iz Azije in v tropskih državah uspeva kot trajnica – iste rastline lahko pridelek dajejo kar 30 let!

Prav nič ne pretiravamo, če rečemo, da živi od riža velik del svetovne populacije. In od njega živijo prav dobro – v delih sveta, kjer pojedo največ riža, praktično ne poznajo sodobnih bolezni in živijo najdlje. K nam je riž prišel iz Španije, kamor so ga v 8. stoletju prinesli Arabci. Postopoma se je razširil po Evropi, a ga v srednjem veku nismo kaj dosti cenili. Šele v 18. stoletju smo ga začeli uporabljati kot pomemben del prehrane, zaradi njegove lahke prebavljivosti pa je postal cenjen tudi kot dietno živilo.

Kaj je razlika med belim in rjavim rižem?

Beli riž je lahko katerakoli vrsta riža, ki so ji odstranili zunanjo lupino, ovojnico in kalček. V procesu predelave so njegova zrna oluščena, polirana in pogosto tudi glazirana. Ostane le še belo jedro, ki je izmed vseh delov zrna najmanj hranljivo in vsebuje samo škrob. Rjavi riž po drugi strani vsebuje prav vse dele riževega zrna, z izjemo grobe zunanje lupine, ki je neužitna. Ker rjavi riž ohrani vse dele zrna, mu rečemo tudi polnozrnati riž (včasih tudi integralni).

Zakaj rjavi riž?

Rjavi riž je preprosto bolj hranljiv od belega. Njegova zrna vsebujejo več mineralov, vitaminov in vlaknin. Poglejmo si nekaj najpomembnejših hranil, ki jih vsebuje rjavi riž:

Magnezij. Rjavi riž vsebuje skoraj štirikrat več tega pomembnega minerala, ki je nujno potreben za zdrave kosti.

Folna kislina. Beli riž je praktično ne vsebuje, medtem ko je rjavi riž dober vir folne kisline. Ta je še posebej pomembna za nosečnice, saj sodeluje pri pravilnem razvoju plodu v maternici.

Cink. Med drugim skrbi za zdrav in močan imunski sistem ter za učinkovito celjenje ran. Rjavi riž ga vsebuje skoraj dvakrat več kot beli.

Vlaknine. Večina vlaknin se nahaja v ovojnici, ki je pri belem rižu odstranjena. Vlaknine so ključne za dobro prebavo in povečujejo občutek sitosti, s čemer lahko pomagajo pri ohranjanju zdrave telesne teže in izgubi odvečnih kilogramov. Ena skodelica rjavega riža vsebuje 3,5 gramov vlaknin, medtem ko jih enaka količina belega riža vsebuje samo 0,6 gramov.

Kaj pa beljakovine?

Delež beljakovin je približno enak v vseh vrstah riža, a naj vas to ne zavede. Na živila bi morali vedno gledati kot na celoto – vsa hranila, ki jih določeno živilo vsebujejo, delujejo v sinergiji. Prepleteno medsebojno delovanje beljakovin in vseh mineralov ter vitaminov, ki jih vsebuje rjavi riž, je zato veliko bolj učinkovito kot pri belem rižu. Absorpcija beljakovin je boljša, telo pa na dolgi rok bolj zdravo.

Riževe beljakovine se pridobivajo z ekstrakcijo beljakovin. Če bi riž samo zmleli, bi bil delež beljakovin v končnem izdelku veliko nižji, okrog 10 odstotkov. Z ekstrakcijo se ta delež povzpne na 80 odstotkov, hkrati pa se izboljša absorpcija.

Beljakovine rjavega riža so med vsemi beljakovinami ene izmed najlažje prebavljivih. Po njih se ne počutimo utrujene in »težke«, zato so čedalje bolj priljubljene tudi med nevegani. Na riževe beljakovine se odlično odzivajo tudi ljudje z alergijami in občutljivimi prebavili.

Ekološko & kaljeno

Pri riževih beljakovinah je zelo pomembno, da izberemo ekološke. V konvencionalni pridelavi riža se uporabljajo številni pesticidi, ki se shranjujejo v ovojnici in kalčku. Še posebej problematičen je arzen, ki spada med težke kovine. Še korak dlje gremo, če izberemo riževe beljakovine Sunwarrior, pri katerih so riževa zrna najprej kaljena. To jim omogoči, da v sebi razvijejo kar največ hranil in se prebavljivost njihovih beljakovin še poveča.

Sunwarrior CLASSIC vsebuje 100 % beljakovine kaljenega rjavega riža iz ekološke pridelave. Sunwarrior CLASSIC PLUS so poleg riževih dodane še visokokakovostne beljakovine graha, chia semen, kvinoje in amaranta.

Kako jih uporabljati?

  • Sunwarrior CLASSIC z okusom čokolade zamešajte v lešnikovo mleko
  • Sunwarrior CLASSIC z okusom vanilije uporabite v proteinskem chia pudingu
  • Sunwarrior CLASSIC z naravnim okusom dodajte juhi (s tem jo boste zgostili in hranilno obogatili)
  • Sunwarrior PLUS z okusom vanilije zamešajte v domačo Pina colado
  • Sunwarrior PLUS z okusom čokolade uporabite v presnem čokoladnem mousse-u
  • SunWarrior PLUS z naravnim okusom zamešajte v jutranji smuti iz jagodičevja

Besedilo: Eva Žontar, univ. dipl. biologinja in svetovalka za rastlinsko prehrano, www.evkaliptus.si

Viri slik: justinhealth.com, sunwarrior.com, livescience.com

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE