Konopljine beljakovine

Konoplja bi prav lahko bila popolna rastlina! Saj poznate tisto, da nekdo raste kot konoplja? Za svojo rast ne potrebuje veliko in odlično uspeva brez uporabe pesticidov in gnojil, zato je njena pridelava prijazna do okolja in na koncu tudi za vse, ki jo uživamo. Konopljina rastlina je za ljudi zelo uporabna. Vsestransko uporabna so njena vlakna, v prehrani pa se uporabljajo njena semena – še posebej okusna so, če jih oluščimo s hladnimi mehanskimi postopki.

Hranilno bogastvo konopljinih semen

Pod pogojem, da niso toplotno obdelana in procesirana, vsebujejo konopljina semena veliko zdravih maščob (okrog 45 odstotkov celotne mase), predvsem esencialnih omega maščobnih kislin. Te se v konoplji nahajajo v razmerju, ki ga znanstveniki določajo kot optimalnega za človeško telo: omega-3 in omega-6 maščobne kisline ustrezajo razmerju 1:3. Prisotne so tudi omega-9 maščobne kisline, prav tako esencialne. Vse omenjena omega maščobe moramo ljudje zaužiti s prehrano, ker jih naše telo ne tvori samo. Ključne so za zdravo krvožilje in v ustreznem razmerju preprečujejo vnetne procese ter številne kronične bolezni.

Konopljine beljakovine

Druga pomembna sestavina konopljinih semen so beljakovine. In to kakšne! Vsebujejo vseh dvajset esencialnih aminokislin (od tega je devet esencialnih, ki jih sami ne moremo tvoriti in jih moramo nujno zaužiti s hrano), iz katerih lahko naše telo zgradi sebi lastne beljakovine. Te nato služijo kot gradniki mišic, obnavljajo drobne celične poškodbe in skrbijo za pridobivanje moči. Delež beljakovin v celih konopljinih semenih je okrog 35 odstotkov (gledano po masi), ta delež pa se znatno poviša, če semenom ovojnico in iztisnemo maščobo. Dobimo 100 % naravne konopljine beljakovine.

Zakaj konopljine beljakovine?

 • Konopljine beljakovine imajo številne prednosti:
 • zaradi vlaknin, ki so prisotne v izdelku, se hkrati izboljša prebava
 • prisotni so minerali in vitamini (predvsem železo, magnezij in kalcij)
 • presnovljivost konopljinih beljakovin je 90 % (to pomeni, da lahko naše telo asimilira in uporabi skoraj vse konopljine beljakovine, ki jih zaužijemo)
 • z njimi telesa ne zastrupljamo, ker zaradi naravne pridelave konoplje ne vsebujejo prisotnih pesticidov in gnojil
 • niso alergene

Kako kar najbolje izkoristiti učinke konopljinih beljakovin?

Konopljine beljakovine lahko uživamo na dva načina: kot zdrav dodatek prehrani ali s specifičnim namenom pridobivanja mišične mase. Če je naš namen splošno dobro počutje in prehranjenost, potem zadošča dodajanje 1-2 jušnih žlic konopljinih proteinov na dan. Vmešamo jih lahko v smutije, kosmiče, žitne kašice ali jih celo zamešamo v juho (a šele po tem, ko ta ni več vroča). Dodajamo jih lahko tudi namazom (npr. namazu iz leče in čičerike) ali jih potresemo po solati.

Če želimo pridobiti na mišični masi, moramo najprej vključiti ključni dejavnik: trening z utežmi ali lastno težo. Za najboljše rezultate se priporočajo intenzivni treningi za moč vsaj 3-4 x na teden. Poskrbimo za zadostni kalorični vnos (a zdrave, polnovredne hrane!), hkrati pa povečajmo naš vnos kakovostnih beljakovin tako, da vsak dan in še posebej po treningu zaužijemo dodatne beljakovine.

Najboljša je mešanica različnih virov rastlinskih beljakovin:

 • jutranjemu obroku dodajmo 1-2 jušni žlici konopljinih beljakovin
 • glavni dnevni obrok naj vsebuje stročnice (fižol, čičerika, leča, sojina zrna, tofu, grah, ipd.)
 • po treningu zaužijmo beljakovinski šejk, ki si ga pripravimo sami (naš predlog spodaj) in vsebuje konopljine ali druge rastlinske beljakovine

RECEPT ZA BELJAKOVINSKI SHAKE ZA RAST MIŠIC

 • 2 skodelici kokosove vode
 • 2 zreli banani
 • 1 skodelica svežega ali zamrznjenega jagodičevja
 • 1 jušna žlica konopljinih beljakovin
 • 1 merica Sunwarrior beljakovin (katerihkoli)
 • 1 čajna žlička spiruline v prahu

Vse skupaj zmešamo v blenderju in popijemo po treningu.

Viri slik: superfoods-for-superhealth.com, sunwarrior.com

Besedilo: Eva Žontar, univ. dipl. biologinja in svetovalka za rastlinsko prehrano, www.evkaliptus.si

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE