Košarica
V košarici ni izdelkov.
5 pomembnih dejstev o črevesju

5 pomembnih dejstev o črevesju

Mikroorganizmi naseljujejo čisto vsak del človeškega telesa. Prisotni so na koži, v črevesju, v nosu, ustih, lasišču, nohtih, skratka na čisto vsakem milimetru našega telesa. Res je, da včasih povzročajo bolezni, toda dejstvo je, da večino časa živijo v harmoniji s svojim človeškim gostiteljem. Človeku omogočajo in zagotavljajo osnovne funkcije, ki so bistvene za njegovo preživetje.

1. v črevesju prebiva deset krat več bakterij, kot je sploh vseh celic v našem telesu

Naš prebavni trakt naseljuje na milijone bakterij, ki skupaj predstavljajo kar od 1 do 3 kilogramov celotne mase našega telesa. Možgani, črevesje in mikrobiota delujejo v nenehni komunikaciji. Od tega 80 % informacij potuje v smeri iz črevesja v možgane in 20 % informacij iz možganov v črevesje. Vse, kar pojemo, vpliva na naše črevesje in mikrobioto ter s tem posledično na naše zdravje, odpornost, prehranjevalne navade in vsesplošno dobro počutje.

2. Črevesje je sedež našega imunskega sistema

Kar 60 – 70 % našega imunskega sistema se nahaja v gastrointestinalnem traktu. Določene celice, ki so tam prisotne, izločajo ustrezna protitelesa, ki se »borijo« z vsemi nepoznanimi stvarmi (tujki), ki jih v telo vnesemo s hrano in prepoznavajo, kaj je za nas nevarno in kaj ne. Zato je izrednega pomena vzdrževati zdravo mikrofloro, saj se samo tako lahko uspešno branimo pred boleznimi in okužbami. V probiotku ProCare so prisotne probiotične bakterije rodov Lactobacillus in Bifidobacterium, ki še posebej pripomorejo k okrepljeni črevesni flori. 

3. Želja po določeni hrani je želja črevesnih bakterij po hrani, ki jo želijo

Pred vsakim obrokom bi se morali vprašati: “kaj s tem obrokom hranim – ali zdravje ali bolezen?” Ne moremo namreč hraniti obojega. Če v telo vnašamo veliko sladkorja, bojo tudi črevesne bakterije hrepenele po sladkorju. Ko spremenimo način prehranjevanja, se tudi želja črevesnih bakterij po določeni hrani spremeni. Prav tako se nam izboljša prebava, počutje, čistost kože in vsesplošno stanje telesa ter psihe.

4. Stres ima direkten vpliv na črevesje

Kroničen stres vpliva na našo mikrobioto in povečuje sistemsko vnetje v organizmu, saj povzroči uhajanje bakterij preko črevesne sluznice v kri. Spremembe, ki se zgodijo pod vplivom stresa v črevesnem mikrobiomu, vključujejo zmanjšane ravni bakterij rodu Lactobacillus, ki imajo v črevesju zaščitno vlogo. Za dobro in odporno črevesno pregrado je ključnega pomena probiotik Lactobacillus rhamnosus GG, ki dokazano pripomore pri tvorbi in obnovi črevesne sluznice. Več o povezavi našega črevesja in počutja si preberite tukaj.

5. Potovanja v eksotične dežele so za naš prebavni trakt izziv


Nihče od nas si v času dopusta ne želi prebavnih težav, ki bi mu kvarile dopustniške dni. A verjetno vsi vemo, da se prav pogosto zgodi ravno to. Drugačna hrana, okolje in tuji mikroorganizmi, ki so tam prisotni in jih naš organizem ne pozna, lahko pogosto povzročijo diarejo. Probiotična kvasovka Saccharomyces boulardii v izdelku Travel biotic uspešno preprečuje rast patogenim bakterijam in nas tako zavaruje pred tovrstnimi nevšečnostmi. Po drugi strani pride velikokrat tudi do zaprtja, kar je posledica psihološkega odziva na novo okolje. V vsakem primeru so to težave, ki lahko pokvarijo dopust. Okrepljena črevesna flora s pravimi bakterijami je v takih situacijah ključnega pomena.

Več si preberite v prispevku ČREVESJE – NAŠI DRUGI MOŽGANI

Napisala: Lucija Koren, univ. dipl. inž. živilstva in prehrane

Deli naprej....

Podobne objave

Vsi vemo, da je pitje vode izredno pomembno, vendar pa se nam kljub temu rado zgodi, da na pitje kar nekako pozabimo. Vsakodnevno redno pitje zadostnih količin vode bo pustilo dobre posledice na naši koži, srcu in vsesplošnem zdravju.
Maslo iz oreščkov prihaja v najmanj toliko okusih, kolikor vrst oreškov obstaja, načinov uporabe pa je še veliko več. Čas je, da poskusite še kaj drugega od arašidovega masla na kruhu! Minili so časi, ko smo poznali samo arašidovo maslo. Zdaj imamo na voljo mandljevo maslo, lešnikovo maslo, pa maslo iz indijskih oreščkov in celo maslo iz bučnih semen - kako vedeti, kako kar najbolje uporabiti vsakega izmed njih? Pogosto nam tudi zmanjka idej in domišljija ne seže dlje od tega, da ga namažemo na kruh ali kos sadja. Tu je 10 bolj svežih idej, kako uporabiti maslo iz oreščkov!
Železo je nujno potreben mineral, ki sodeluje v številnih življenjskih procesih. Verjetno najbolj znan je po svoji vlogi, ki jo opravlja v sestavi krvi. Brez železa namreč ne moremo tvoriti hemoglobina, pomembne beljakovine v rdečih krvnih celicah, ki veže kisik in ga iz pljuč raznaša po telesu.

SLEDITE NAM NA...

MOŽNOSTI PLAČILA

MNENJA STRANK

.