Naročite se na naše novice in prejmite kupon za
-7% popust na celoten nakup.
-7% popust na celoten nakup.
Maslo iz oreščkov prihaja v najmanj toliko okusih, kolikor vrst oreškov obstaja, načinov uporabe pa je še veliko več. Čas je, da poskusite še kaj drugega od arašidovega masla na kruhu!
Minili so časi, ko smo poznali samo arašidovo maslo. Zdaj imamo na voljo mandljevo maslo, lešnikovo maslo, pa maslo iz indijskih oreščkov in celo maslo iz bučnih semen – kako vedeti, kako kar najbolje uporabiti vsakega izmed njih? Pogosto nam tudi zmanjka idej in domišljija ne seže dlje od tega, da ga namažemo na kruh ali kos sadja. Tu je 10 bolj svežih idej, kako uporabiti maslo iz oreščkov!
1. Dodajte ga v smuti
Maslo iz oreščkov poveča vsebnost beljakovin in zdravih maščob v smutiju. Poskusite z na primer z mešanico arašidovega masla in jagodičevja za svežo različico slavnega ameriškega sendviča z arašidovim maslom in marmelado. Mandljevo maslo se odlično ujame s Sunwarrior čokoladnim okusom, maslo iz makadamije pa s tropskim okusom ananasa in kokosa in vanilijevimi ali jagodnimi proteini.
2. Dodajte ga ovsenim kosmičem in ovseni kaši za zajtrk
Veliko ljudi ne mara ovsenih kosmičev, ker se jim zdijo v svoji naravni različici brez okusa. Če ste med njimi, skuhajte polnovredne ovsene kosmiče v rastlinskem mleku in na koncu še toplim primešajte zvrhano žlico kateregakoli masla iz oreščkov ter dodatke/začimbe po želji.
Nam so najbolj všeč naslednje kombinacije:
3. Dodajte ga na palačinke
Ne glede na to, ali imate radi tanke zavite palačinke ali debelejšo ameriško različico, je maslo iz oreščkov odličen premaz. Vaše najljubše palačinke (nekaj idej za recepte najdete spodaj) nadevajte s kolobarji sveže banane in prelivom, ki ste ga namešali iz poljubnega masla iz oreščkov, ščepca soli in javorjevega sirupa. Maslo iz oreščkov lahko vključite tudi v samo testo za debelejše ameriške palačinke.
4. Privoščite si parfait ali granola bowlo
Če delate parfait v kozarčke izmenično nadevajte sveže sadje, zdravo ekološko granolo in maslo iz oreščkov. Eksperimentirate lahko z gladkim maslom ali takšnim, ki vsebuje koščke oreščkov. To ni le hranljiv zajtrk, temveč tudi božanska sladica! Za granola bowlo uporabite enake sestavine, ki jih pripravite v široki skodelici za kosmiče – bowli. Najbolje se obnesejo naslednje kombinacije:
5. Dodajte ga v solatne prelive
Odpovejte se že pripravljenim solatnim prelivom, ki so polni nezdravih maščob in sladkorjev. Zmešajte arašidovo, mandljevo ali sezamovo maslo z malce sojine omake, limoninega soka in poljubnimi zelišči. Za bolj tekoč preliv dodajte malce mlačne vode.
6. Dodajte ga v juhe in enolončnice
Ko naslednjič pripravljate svojo najljubšo zelenjavno juho, ji za bogatejši okus in kremasto teksturo dodajte pol skodelice gladkega arašidovega masla.
7. Zamešajte ga v sladoled
Ne glede na to, ali sladoled kupite ali pa ga pripravite sami, z zvrhano žlico kateregakoli masla iz oreščkov na vrhu ne morete zgrešiti. Mi prisegamo na presni bananin sladoled, ki mu primešamo presno karamelo in zvrhano žlico tahinija ali arašidovega masla.
8. Azijske jedi
Če pripravljate spomladanske zavitke, lahko vanje skupaj z zelenjavo zavijete malce arašidovega ali drugega masla. Arašidovo maslo se nasploh ujame z vsemi azijskimi jedmi, od preproste zelenjave z voka pa do riževih rezancev.
9. Vmešajte ga v piškotno testo
Uporabite lahko praktično katerikoli recept za piškote – malce masla iz oreščkov ga bo le še izboljšalo. Ponujamo vam dva recepta, ki že vsebujeta arašidovo in mandljevo maslo:
10. Sadna pomaka
Težko boste našli bolj zdrav prigrizek! Svoje najljubše sadje narežite na koščke in jih pomakajte v maslo iz oreščkov. Naše najljubše kombinacije so:
Pripravite si različne toaste na polnozrnatem kruhu ali popečenem sladkem krompirju z avokadom, sadjem, ipd…