Ali je res že čas za hujšanje in razstrupljanje?

Januar je zaznamovan z novoletnimi zaobljubami in željami po spremembah življenjskega sloga. Ljudje si zadajo, da bodo v svoje življenje vnesli več gibanja, več kvalitetnega spanca, imeli bolj zdrave prehranjevalne navade in posledično tudi izgubili kak kilogram. A vse prevečkrat se v tej želji po bolj vitki postavi zatekajo k nezdravim rešitvam, ki obljubljajo hitro izgubo kilogramov. Tak način hujšanja pa privede do »jo-jo efekta«: po izgubi kilogramov se ti (in še kakšen dodatni) hitro prikradejo nazaj.

Čeprav nas v teh dneh z vseh strani bombardirajo, da pričnemo s hujšanjem in razstrupljevanjem telesa, trenutno ni najbolj primeren čas za to.

Za začetek je bolje uvesti bolj enostavne korake in temelje, ki nam bodo v pomoč pri teh ciljih v naslednjih mesecih (februarja in marca), ko je po naravi in TKM (tradicionalni kitajski medicini) primernejši čas za hujšanje in razstrupljanje.

Po nasvete in enostavnejše korake smo se obrnili k naši sodelavki Katarini Katanec, mag. prehrane, s katerimi si lahko pomagate uresničevati zastavljene cilje. V nadaljevanju si preberite kateri so najbolj ključni nasveti Katarine, ki jih svojim strankam pogosto svetuje.

7 korakov za uspešne temelje k bolj zdravim navadam

    1. Limonina voda na tešče

Po bujenju čim prej spijte limonino vodo. Priprava je čisto enostavna: polovico limone stisnite v 0,5 litra vode. Voda mora biti sobne temperature, lahko je tudi hladna. Ne sme biti topla, saj se tako mineralne soli in druge snovi v limoni uničijo. Vnos pol litra tako pripravljene limonine vode zagotavlja medicinski učinek, ki pomaga našim jetrom zaključiti naravni cikel razstrupljanja, ki poteka ponoči. S pol litra limonine vode zjutraj na tešče odvedemo oziroma “splahnemo” naša jetra vseh odpadnih snovi.

    2. 1 sveže stisnjen sok na dan

V svoj dnevni ritual dodajte vsaj 1 sveže stisnjen sok. 15 minut po limonini vodi priporočam pitje sveže stisnjenega soka. Bister, sveže stisnjen sok je pravi zdravilni napitek. Lahko ga pripravimo iz sadja, zelenjave ali kombinacije obeh. Za vse, ki s sočenjem šele začenjate, poskusite sok iz limone, ananasa in ingverja ali kombinacije jabolka in kumare. Naše telo, predvsem ledvici, odlično podpre tudi čisti sok granatnega jabolka. Bistvo soka je bistrost, šele takrat nam lahko da največji potencial. Naj vas ne skrbi vnos vlaknin. Če želimo, da naše telo kar se da veliko odnese od sadeža – vitamine, minerale, mineralne soli je najboljše, da ga sočimo v sokovniku. Če tega nimate, lahko sadje tudi zmiksate in sok precedite čez gazo. Če ste med bolj pogumnimi, se lahko odločite tudi za pitje soka stebelne zelene.

    3. Iz svoje prehrane izločite ali zmanjšajte kofeinske in taninske napitke 

Da bo naše telo čim bolje delovalo in z nami komuniciralo o našem dejanskem počutju, je dobro, da iz naše prehrane odstranimo kofein oziroma zelene, črne in bele čaje. Ti spodbujajo našo nadledvično žlezo, da deluje še močneje in hkrati izloča veliko adrenalina, kar v našem telesu povzroča dvig stresnega hormona kortizola. Da bi telo obvladalo situacijo, porabi zato veliko več hranil. Velikokrat se nam potem zgodi, da nam začne primanjkovati določenih mirkohranil.

    4. Zmanjšajte količino maščob 

Premislite koliko in kako hitro se dodatna maščoba “prikrade” v našo prehrano. Po navadi se začne s “samo eno žlico olja” za praženje čebule, na koncu pa ugotovimo, da smo si prav tako olje dodali v juho, naredili pire krompir z maslom/margarino/oljem, malo polili solato z oljem in pojedli sladico, ki je vsebovala kokosovo olje ali drugo maščobo. Kar nanese na veliko maščobe.

Maščoba upočasni prebavo, povzroča zaprtje in leno črevo ter uničuje ravnovesje črevesne mikrobiote, saj omogoča razmnoževanje slabih bakterij in velikokrat ustvari počutje “težkosti” že v želodcu. Zato se potrudimo, da v kuhinji uporabimo minimalno količino dodane maščobe, zelenjavo lahko prepražimo tudi na vodi, juhe pripravljamo samo na vodi, za solato pa si pripravimo preliv iz tahinija, bučnih semen ali avokada v katerega lahko dodamo malo zelenja v prahu, npr. moringe.

    5. Povečajte količino temnolistnate zelenjave

Klorofil, živi prebiotiki (bakterije na površini zelenih listov), mineralne soli in pa ostale snovi pomagajo našemu telesu pri boju pred bakterijami, virusi in drugimi mikroorganizmi. Če se le da stremite k temu, da na dan zaužijete vsaj 1 pest sveže zelenolistnate zelenjave: mlade špinače, navadne špinače, kodrolistnatega ohrovta, mehke solate, rukole … Najbolj elegantno in okusu prijazno (če niste ljubitelj zelenjave) je, če si naredite sadno – zelenjavni smoothie brez kompliciranih sestavin, praškov in drugih dodatkov. Samo iz 3 sestavin: npr. banane, špinače in sveže stisnjenega pomarančnega soka (namesto vode).

    6. Poskrbite za dodatno podporo telesu z osnovnimi prehranskimi dopolnili

Danes že skoraj vsak od nas potrebuje dodatno podporo s prehranskimi dopolnili. Zrak, voda in naše okolje je veliko bolj zastrupljeno in onesnaženo, kot je bilo včasih. Naše telo zato porablja večje količine vitaminov in mineralov, da nas obdrži zdrave. Mi pa ga lahko podpremo tako, da dodamo kvalitetne, ekološke in predvsem čiste prehranske dodatke. Svojim strankam vedno priporočam bazo, katero predstavljajo: C-vitamin, magnezij, vitamin B12 in pa cink. Če želite, lahko v vašo prehrano dodate tudi kvalitetne ekološke beljakovine, ki jih preprosto vmešate v napitke ali jedi.

    7. Bodite prijazni in sočutni do sebe

Ne postavljajte si preveč ciljev oziroma zaobljub na enkrat. Tudi če uresničite le eno od zgornjih navad boste naredili že 1. korak, če le to izvajate redno vsak dan. Vsak dan naj bo priložnost za boljšo oziroma bolj zavestno izbiro tega, kaj jemo, kaj mislimo in na koncu, kako se počutimo v našem telesu.

Če ste si tudi vi zadali, da boste to leto spremenili to in ono, naj vam bo glavni cilj sprememba navad, ki bo dolgoročna. Le tako boste lahko izgubili tiste odvečne kilograme in ne boste vsako leto znova iskali hitrih rešitev.

Mesec januar pa ne povezujemo samo z bolj zdravimi navadami, ampak tudi z »Veganuarjem« (ang. veganuary), ki je nastal iz besed Veg+Januar, ki bo osrednja tema tega meseca tudi pri nas. Gre za gibanje oz. izziv, ki je leta 2014 zaživel v Veliki Britaniji in je odslej poznan po celem svetu. Izziv spodbuja ljudi, da uživajo več rastlinskih živil in iz prehrane izločijo živila živalskega izvora. Poleg tega pa jih izobražuje tudi glede samega veganstva in prehoda na 100 % polnovredno rastlinsko prehrano.

Na našem Instagram profilu Superhrana in tedenskih novičkah boste tako lahko tedensko pridobili kar veliko uporabnih informacij kako in kje začeti.

Pripravila: Katarina Katanec, mag. inž. prehrane, https://www.katarinakatanec.com/

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE