Ali poskrbite za zadostno količino popite vode?

Brez vode ne moremo preživeti. Dve tretjini našega telesa predstavlja voda in tudi naša kri je v 90 % voda. Voda je nujno potrebna, da telo normalno deluje. Pomanjkanje vode vpliva na različne zdravstvene težave od problemov s kožo do slabe prebave in slabše telesne zmogljivosti. Z zadostno količino popite vode in uživanjem živil, ki vsebujejo veliko vode, lahko uspešno hidriramo telo. 

10 koristi zadostne hidriranosti telesa:

 1. Boljše zdravje kože
 2. Boljše zdravje srca in ožilja
 3. Podpora mišicam in sklepom
 4. Čiščenje telesa
 5. Regulacija telesne temperature
 6. Transport mineralov in hranil
 7. Boljša telesna sposobnost
 8. Preventiva pred pojavom ledvičnih kamnov
 9. Pomoč pri hujšanju
 10. Pomoč pri glavobolih. 

Več o koristih zadostne hidriranosti telesa si lahko preberete v članku 10 koristi rednega pitja vode.

Kako piti več vode in ostajati hidriran?

V splošnem velja priporočilo, da je na dan potrebno spiti osem 2,5 mL kozarcev vode, kar znese 2 litra vode. Pomembno je, da popijemo zadostne količine vode, saj le-ta pomaga pri mnogih različnih funkcijah v telesu. Voda pomaga pri prebavi, transportu snovi po telesu, absorpciji in izločanju. Da ostanemo kar se da hidrirani, moramo piti zadostne količine vode in uživati  živila,  ki vsebujejo veliko vode. Ni samo pijača tista, ki pomaga pri hidraciji, temveč tudi pravilno načrtovana prehrana. Načeloma velja, da vnesemo 70 – 80 % vode s pijačo, 20 – 30 % pa s hrano. 

Sadje in zelenjava, ki vsebuje veliko vode in se mora pogosto znajti na našem jedilniku, je:

 • Lubenica
 • Kumare
 • Zelena solata
 • Paradižnik
 • Gobe
 • Pomaranče
 • Borovnice
 • Jabolko.

Dehidracijo lahko uspešno preprečimo z uživanjem elektrolitov

Hidracija igra veliko vlogo pri zdravju kože. Pomanjkanje vode lahko vodi do suhe in upadle kože ter poveča pojav gub. Čeprav je vedno boljše vsa hranila zaužiti s hrano, nam lahko prehranska dopolnila od časa do časa pomagajo, da je vnos določenih hranil zares zadosten. Če smo fizično aktivni ali pa se veliko potimo, nam lahko Viridian športni elektroliti uspešno pomagajo nadomestiti elektrolite in soli, ki smo jih s potenjem iz telesa izločili. S tem bomo uspešno preprečili pojav dehidracije in upad fizičnih sposobnosti. Če smo tudi v poletnih dneh fizično aktivni, je pitje izotonikov in uporaba elektrolitov izredno priporočljiva, saj bo s tem naša sposobnost večja ter regeneracija po športni aktivnosti boljša. 

Elektroliti so minerali, ki jih telo potrebuje, da deluje. V telo jih vnesemo s hrano in pijačo. Dehidracija zmoti ravnovesje elektrolitov, zato je lahko nadomeščanje le-teh s pitjem v takih primerih dobrodošlo. Ohranjati zadostno hidriranost in pravilno ravnovesje elektrolitov je pri večini ljudi recept za preprečitev glavobola. Žeja je že znak rahle dehidracije, zato se priporoča piti že preden začutimo žejo. Razni telesni napori, intenzivna vadba in vročina še dodatno pripomorejo k izgubi telesnih tekočin, zato je najbolje imeti vedno s sabo steklenico vode, ki nas bo opomnila, da čez dan večkrat po malo spijemo.

Najboljša je voda, lahko pa tudi nesladkani čaji in vode z okusom

Za pitje je najbolj ustrezna voda ali druge nesladkane pijače kot so limonade in ohlajeni čaji. Tisti, ki težko pijete navadno vodo, si vanjo iztisnite sok limone ali pomaranče, dodajte kakšen list mete ali rezino kumare, lahko tudi narezano jagodičevje, kar bo dalo vodi poseben okus in svežino. Odlični so tudi nesladkani čaji, voda z mehurčki ali pa vode z okusi, ki so sladkane z umetnimi sladili. Pri slednjih vedno preverite prehransko tabelo na zadnji strani embalaže in bodite pozorni, da pijača ne vsebuje sladkorjev. Sokovom in pijačam s sladkorji se izogibajte, saj so polni praznih kalorij, ki jih ne potrebujete. Še posebno v teh vročih poletnih dneh je skrb za zadostno količino popite tekočine izrednega pomena.

Sunwarrior Beauty Green kolagen Booster

Sunwarriorjev Beauty Green kolagen Booster pomaga pri hidraciji in podpira zdravje kože od znotraj navzven. Redno uživanje doprinese tudi druge koristi, kot so bolj trdni nohti, lepši in bolj krepki lasje in boj z oksidativnim stresom. Kolagen Booster vsebuje hialuronsko kislino, ki mehča in napenja kožo. Hialuronska kislina pomaga tudi vezati in zadrževati vodo v koži, maže sklepe in ohranja telo hidrirano. 

Beauty Greens vsebuje kokosovo vodo, ki hidrira kožo in okrepi celice. Kokosova voda je odličen vir elektrolitov. Za optimalno hidracijo je pomembno vzdrževati ravnovesje elektrolitov in tekočin. Kolagen booster pomaga nadomestiti elektrolite, ki smo jih čez dan zgubili in podpre telo, da proizvaja kolagen. 

S povečanim pitjem vode in uživanjem živil, ki vsebujejo veliko vode ter z vključevanjem kolagen boosterja v prehrano, naredimo ogromno za hidracijo telesa. Dobra hidracija je ključnega pomena na vseh področjih zdravja in telesne zmogljivosti. Že samo majhna dehiracija lahko povzroči glavobole, zaprtje in utrujenost, 1 -2 % dehidracija pa povzroči spremenjene kognitivne funkcije. 

Ko smo ustrezno hidrirani, lahko razvijemo optimalno telesno sposobnost, izboljšamo zdravje kože in okrepimo sklepe in mišice. 

Povzeto po: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/health-benefits-of-staying-hydrated in https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19661958/

Napisala: Lucija Bratina, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE