10 koristi rednega pitja vode

Vsi vemo, da je pitje vode izredno pomembno, vendar pa se nam kljub temu rado zgodi, da na pitje kar nekako pozabimo. Vsakodnevno redno pitje zadostnih količin vode bo pustilo dobre posledice na naši koži, srcu in vsesplošnem zdravju. 

    1. Boljše zdravje kože

Dehidracija vpliva na zmožnost kože, da izvaja svoje esencialne funkcije, kot je na primer zamenjava celic. To pomeni, da v stanju dehidracije koža ni sposobna odstraniti zunanje plasti celic, kar lahko vodi do kopičenja mrtvih celic kože na povrhnjici in posledično mašenja por. 

Zadostna hidracija izboljša stanje kože in jo naredi bolj elastično in prilagodljivo. Z lepotnega vidika rečeno bo koža ob zadostni hidraciji telesa izgledala pomlajeno, gladko in zdravo. Hidracija kože je nujna za zmanjšanje pojava gub. Hidrirana koža se uspešno bori z mastno kožo, ki pogosto povzroča bleščeč videz kože, zamašene pore in mozoljčke. 

    2. Boljše zdravje srca in ožilja

Ko smo dehidrirani, se zmanjša volumen krvi. To pomeni, da se zmanjša pretok krvi v telesu. Ko se to zgodi, poskuša srce to kompenzirati, kar se kaže kot pospešeno bitje srca in povečan krvni tlak. Ker do celic ne prihaja dovolj kisika, se lahko zdijo že vsakodnevne dejavnosti, kot je hoja po stopnicah in telovadba, izredno težke. 

Ob ustrezni hidraciji lahko srce z lahkoto pošilja kri po telesu in kisik prihaja do celic. Tako lahko delajo mišice in telo bolj učinkovito. 

    3. Podpora mišicam in sklepom

Voda je bistvena za naše zdravje. Zadostna hidracija omogoča ustrezno namazane sklepe. To zmanjša bolečine v sklepih in vnetja. Voda pomaga podpirati mišice in sklepe, da boljše delujejo in nas podpirajo pri vsem, kar počnemo. Ko smo ustrezno hidrirani, voda prenaša kisik in hranila do mišic ter odnaša odvečne snovi. Hidracija je torej ključnega pomena, če se želimo gibati brez bolečin in se dobro počutiti. 

    4. Čiščenje telesa

Ustrezna hidracija ima več koristi. Pomaga odstranjevati strupe iz telesa in čisti telo škodljivih snovi. Voda odplakne strupe iz telesa in prenaša hranila do delov telesa, kjer so potrebna. Voda deluje kot naravno mazilo, ki omehča blato in prečisti črevo. 

Prav tako potrebujejo vodo naše ledvice, da lahko uspešno odstranijo strupe iz telesa. Prisotnost strupov v telesu je sicer nekaj običajnega, saj zaužijemo hrano in vdihujemo zrak. Vendar pa je treba škodljive snovi iz telesa tudi izločiti, da se v telesu ohranja ravnovesje. Če se začnejo strupi v telesu kopičiti, se začnejo pojavljati zdravstvene težave. 

    5. Regulacija telesne temperature

Voda pomaga pri uravnavanju notranje telesne temperature kot odgovor na zunanjo temperaturo. Običajno se to kaže kot potenje. Ko je zunaj vroče ali pa imamo povišano telesno temperaturo, se potimo. Dehidracija vpliva na zmožnost telesa, da regulira temperaturo, zato se ne more ohladiti. To lahko predstavlja problem, saj  bo telo ostalo vročično, namesto da bi se spotilo in ohranilo ustrezno notranjo temperaturo.

    6. Transport mineralov in hranil

Voda sodeluje pri mnogih funkcijah v telesu, vključno s transportom mineralov, hranil in kisika. Ustrezna hidracija je esencialna za potovanje hranil po telesu. Voda prenaša glukozo, minerale, v vodi topne vitamine in druga hranila. Voda sama je ključno hranilo. Vse biokemijske reakcije se zgodijo v vodi, voda tvori strukturo molekul in beljakovin. 

    7. Boljša telesna sposobnost

Ob slabi hidraciji lahko trpi naša fizična sposobnost. To je še posebej pomembno ob intenzivni vadbi. Izguba že samo 2 % telesne vode ima pomemben vpliv na našo fizično in psihično zmogljivost. Pogost pojav pri atletih, ki intenzivno trenirajo, je izguba kar 10 % telesne vode med zelo intenzivnim treningom. 

Slaba hidracija lahko zmanjša motivacijo, poveča utrujenost in neredi telovadbo veliko bolj težko, kar vpliva na fizično zmogljivost. Ustrezna hidracija prepreči pojav teh stanj. Hidracija pomaga celo preprečiti oksidativni stres, ki se pojavi ob intenzivni vadbi. 

    8. Preventiva pred pojavom ledvičnih kamnov

Sečni kamni so grudice mineralov, ki se pojavijo v sečilih. Najpogostejša oblika sečnih kamnov so ledvični kamni, ki se pojavijo v ledvicah. Večja količina popite vode poveča volumen vode, ki prečka ledvice. To razredči koncentracijo mineralov v ledvičnih kamnih, zato je manj verjetno, da bodo minerali kristalizirali in da se bodo pojavile grudice. 

    9. Pomoč pri hujšanju

Pitje velikih količin vode in uživanje živil, ki vsebujejo veliko vode nas ohranja hidrirane in nam lahko pomaga pri hujšanju. Voda nam namreč da občutek polnosti in pomaga pri lažji prebavi. Ko govorimo o hidraciji in prehrani, je pomemben tudi čas pitja vode.  Dennis in sod. (2009) so v svoji raziskavi ugotovili, da so udeleženci, ki so spili pol litra vode pred obrokom, izgubili 44 % več kilogramov v 12 tednih kot udeleženci, ki vode pred obroki niso pili. Zadostna količina popite vode pomaga tudi pri lažjem delovanju prebavnega sistema. Voda pomaga prečistiti organizem, zmanjša zadrževanje vode v telesu in zmanjšuje apetit. 

    10. Pomoč pri glavobolih

Dehidracija lahko sproži glavobole in migrene pri posameznikih. Glavoboli zaradi dehidracije so pri vsakem človeku drugačni. Pogosto se jih občuti kot utripajočo bolečino na obeh straneh glave, ki jo še poveča fizična aktivnost. 

Manjša raziskava, ki je bila objavljena v reviji »Headache«, je pokazala, da je 1 od 10 ljudi občutil glavobol zaradi dehidracije (Norman in sod., 2004). Posamezniki so glavobol opisali kot bolečino, ki se je povečala, če so premikali glavo, če so se sklanjali ali hodili. Pri večini se je glavobol umiril v roku od 30 minut do 3 ur po pitju vode. 

Najboljši recept za redno in zadostno pitje vode je uporaba flaške za vodo. Kupite si jo in jo imejte vedno pri sebi, na poti, v torbici, na pisalni mizi v službi, … Če jo boste imeli na očeh, se boste spomnili piti. Imeli boste tudi jasno evidenco, koliko vode ste že popili. Če vaša flaška drži 500 mL, veste, da morate na dan spiti vsaj 4 flaške vode in tako na enostaven način sledite popiti tekočini čez dan. 

Povzeto po: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/health-benefits-of-staying-hydrated in https://headachejournal.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1526-4610.2004.04014.x

Napisala: Lucija Bratina, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE