AMARANT – Popolno beljakovinsko živilo

Amarant ali ščir (Amaranthus) je enoletnica, ki jo pridelujejo že več kot 8000 let. Izvira iz Srednje in Južne Amerike. Pozitivna lastnost amaranta je, da ne vsebuje glutena ali drugih problematičnih proteinov, ki jih vsebujejo pšenica, pira, oves, rž in ječmen. 

Azteki so amarant uporabljali kot osnovno živilo in ga vključevali k verskim obredom.

Hranilne vrednosti amaranta

Amarant je bogat z antioksidanti, proteini, vitamini in minerali, kar ga uvršča med odlično hrano za preprečevanje kroničnih bolezni. Listi amaranta vsebujejo različne minerale, na primer kalcij, vitamin K, vitamina A in karoten. Vsebuje tudi triptofan, ki je pomemben za tvorbo serotonina (hormona sreče) in ki deluje pomirjajoče, zmanjšuje glavobole, napetost in pomaga pri dobrem spanju.

Prehranske vlaknine

Amarant je bogat s prehranskimi vlakninami, ki prispevajo k normalnemu fiziološkem delovanju črevesja, urejajo prebavo in pripomorejo k dolgotrajnemu občutku sitosti. Vnos zadostne količine vlaknin je ključnega pomena v prehrani, predvsem ko se pogovarjamo o preventivi pred sladkorno boleznijo. Amarant ima nizek glikemični indeks (35), kar pomeni, da ima manjši vpliv na porast sladkorja v krvi, zato ga lahko uživajo tudi sladkorni bolniki. Poleg kvinoje, ajde in prosa je amarant odlična zamenjava za bel riž, pšenične izdelke in krompir. Lahko ga uživate kadarkoli v dnevu – za zajtrk, kosilo ali večerjo v kombinaciji z drugimi živili (zelenjavo, stročnicami ali rastlinskim mlekom, če si ga pripravimo kot kašo za zajtrk). Tukaj najdete nekaj receptov na to temo.

amarant popolno beljakovinsko živilo

Pomen beljakovin v hrani

Amarant je izredno bogat tudi z beljakovinami. Vsebuje jih kar 14,5 g na 100 g živila, kar ga uvršča med beljakovinska živila. Beljakovine iz amaranta so lažje prebavljive in imajo dobro absorpcijo. Amarant vsebuje lizin, redko esencialno aminokislino, ki je naše telo ne more sintetizirati samo. Druge žitarice in zelenjava pogosto ne vsebujejo lizina. Pomemben je, ker pomaga pri absorpciji kalcija, grajenju mišic in pridelavi energije. Beljakovine prispevajo k vzdrževanju in povečanju mišične mase ter ohranjanju zdravih kosti. Zadosten vnos beljakovin v telo je izrednega pomena za ohranjanje zdravega organizma. Še posebej morajo biti na zadosten vnos beljakovin pozorni starejši ljudje, saj jih te ohranjajo zdrave in vitalne ter preprečujejo razvoj številnih s starostjo povezanih bolezni.

Pomen uživanja beljakovin

Raziskave kažejo, da bi morali starejši in športno aktivni mlajši ljudje povečati vnos beljakovin, saj so vnesene beljakovine gradniki za obnovo in rast skeletnih mišic. Iz beljakovin so v človeškem telesu sestavljena tkiva in organi ter tudi številne druge komponente, potrebne za normalno delovanje organizma. Naše telo samo tvori beljakovine, ki jih potrebuje za delovanje, vendar moramo gradnike teh beljakovin vnesti s hrano. Ko namreč zaužijemo neko beljakovinsko živilo, se beljakovine v procesu prebave razgradijo na aminokisline, te pa lahko telo uporabi za sestavljanje beljakovin, ki jih potrebuje.

Uravnotežena prehrana mora vsebovati zadostne količine esencialnih in neesencialnih aminokislin, ki jih zaužijemo v obliki beljakovin. Čeprav se, ko govorimo o beljakovinsko popolni hrani, omenjajo predvsem živila živalskega izvora, nam tudi polnovredna rastlinska prehrana z zadostnim kaloričnim vnosom omogoča pridobitev vseh esencialnih aminokislin.

Med najbolj prijaznimi do črevesja in na sploh koristnimi za zdravje so rastlinski hipoalergeni viri beljakovin, med katere štejemo grahove, riževe, konopljine beljakovine v prahu ali mešanice iz različnih brezglutenskih žit, na primer iz kvinoje in amaranta ali semen chia. Izdelki, ki vsebujejo vse od naštetega: Sunwarrior Classic PLUS


Prispevek pripravili:
Maja Jeereb, certificirana nutricionistka in urednica portala MojeZdravje.net
Katarina Miklavc, mag. prehrane
Viri: www.mojezdravje.net in sunwarrior.com

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE