Beljakovine in možgani

Ali lahko pomanjkanje beljakovin vpliva na funkcijo možgan in vsesplošno dobro počutje? V tem članku pišem o povezavi med beljakovinami in možgani. 

Beljakovine in možgani

Možgani so sestavljeni pretežno iz vode in maščobnih kislin, glavni vir za delovanje možgan pa je glukoza. Možgani potrebujejo vsak dan kar precej velike količine tega enostavnega sladkorja, ki jim ga krvni sistem nenehno dovaja. Možgani so prefinjen jedec, saj imajo radi pretežno glukozo ali nič. V primerih, ko zaloga glukoze iz katerega koli razloga ni na voljo, se lahko zanesejo tudi na kratkoverižne maščobe, a to je že prilagoditveni mehanizem.


V možganih je relativno malo beljakovin, toda to ne pomeni, da beljakovine niso pomembne pri delovanju naših sivih celic. Nevroni v možganih med seboj komunicirajo prav preko beljakovin. Osnovni gradniki beljakovin, aminokisline, so nevrotransmiterji, ki pomagajo možganom dokončati njihovo nalogo in skrbijo, da telo deluje pravilno in brez težav.

Zdravje možgan in funkcije ostalih delov telesa so torej v resnici precej ogrožene, če trpimo za pomanjkanjem beljakovin. Omenila bom nekatere situacije, kjer je pomanjkanje beljakovin pomembno z vidika možgan in zdravja človeka.

 1. Beljakovine podpirajo rast možganov pri dojenčkih v stanju zgodnjega razvoja


Beljakovine so ključen del rasti možganov v času zgodnjega razvoja. Nevroni so sestavljeni pretežno iz maščob in za energijo potrebujejo glukozo, vendar potrebujejo beljakovine, da komunicirajo med seboj in nadzorujejo, kaj se dogaja po vsem telesu. 

Encimi, nevrotransmiterji in hormoni, ki prenašajo signale in pomagajo dokončati naloge, ki jih možgani narekujejo, so zgrajeni iz beljakovin. 

Beljakovine so pomembna hranila za fetalni in postnatalni razvoj možganov pri dojenčkih. Posledica beljakovinske podhranjenosti so manjši možgani z manj številčnimi nevroni, manjšo količino RNA in DNA snovi in manjšo koncentracijo nevrotransmiterjev. 

2. Beljakovine vplivajo na voljo, apetit in raven energije

Kar pojemo vpliva na možgane, spremembo volje in spremembo čustev. Pomanjkanje beljakovin upočasni razvoj in zmanjša kognitivno funkcijo. Pomanjkanje beljakovin izčrpa kemikalije v možganih, ki nadzorujejo voljo, apetit in ravni energije. Pomanjkanje beljakovin je povezano tudi z depresijo, anksioznostjo, ADHD motnjo, epilepsijo in določenimi oblikami avtizma. 

3. Beljakovine so udeležene pri proizvodnji nevrotransmiterjev


Obrok z obilno vsebnostjo ogljikovih hidratov nas lahko naredi zaspane in utrujene, saj poviša ravni triptofana v možganih. Aminokislina triptofan poveča proizvodnjo serotonina, pomirjevalnega nevrotransmiterja, povezanega z apetitom, krvnim tlakom, vzorci učenja in spanja.

Po drugi strani nas lahko z beljakovinami bogat obrok naredi budne in polne energije, saj vpliva na povečanje ravni aminokisline tirozin. Tirozin podpira nastanek norepinefrina in dopamina, dveh nevrotransmiterjev, ki povečata aktivnost, budnost, pripravljenost in energijo. 

Vendar je potrebno biti pazljiv, saj lahko uživanje prevelikih količin beljakovin vodi v neravnovesje, kar povzroči druge probleme v telesu. Naši možgani že lahko ostanejo budni in aktivni z beljakovinami, toda še vedno potrebujejo ogljikove hidrate za energijo. 

Odrasel človek potrebuje 0,8 g beljakovin na kilogram telesne mase. To je minimum in številka se seveda poveča, če smo fizično aktivni, bolni, če hujšamo in pri nekaterih drugih posebnih stanjih. 

Omenim naj še, da lahko tudi uživanje prevelikih količin alkohola, procesiranih sladkorjev in kofeina prav tako vpliva na moteno aktivnost nerotransmiterjev. 

4. Pomanjkanje beljakovin vpliva na pomanjkanje proizvodnje hormonov


Mnogo hormonov je narejenih iz maščob, toda nekateri so narejeni iz beljakovin. Hormoni so v primerjavi z nevrotransmiterji počasnejša verzija komuniciranja, toda so vseeno pomembni pri vzdrževanju telesnega zdravja. Za tvorbo mnogih hormonov potrebujemo esencialne aminokisline, ki jih naše telo ne more proizvesti samo. Te aminokisline lahko dobimo zgolj s hrano. 

5. Pomanjkanje beljakovin vpliva na zmanjšano delovanje encimov

Encimi so narejeni iz beljakovin. Beljakovine imajo edinstveno zmožnost, da se lahko prepognejo, zavijejo in se oblikujejo v strukture, ki omogočajo pravilno delovanje encimov.

Encimi so udeleženi pri prebavi in odgovorni za to, da možgani dobijo hranila, ki jih potrebujejo. Prav tako delujejo tudi znotraj možganov, razgrajujejo obloge, ustvarjajo nevrotransmiterje in še mnogo drugega. Poskrbite torej za vnos encimov tudi z uživanjem surove zelenjave in sadja.  


Nič od zgoraj naštetega ne pomeni, da moramo iz naše prehrane črtati ogljikove hidrate in jesti nič dugega kot samo beljakovine, da bi ostali mladi, zdravi in aktivni tekom delovnega dneva. Naše telo in možgani še vedno potrebujejo pravo razmerje med ogljikovimi hidrati, beljakovinami, dobrimi maščobami in ogromo vitaminov, mineralov in antioksidantov, da delujejo na optimalni ravni. Če imate občutek, da v telo vnašate premalo beljakovin, si na enostaven način lahko pomagate z uporabo Sunwarrior beljakovin v prahu. Možnosti za uporabo je ogromno. Lahko si z njimi obogatite že jutranji zajtrk, ko si v svoje ovsene kosmiče vmešate merico Sunwarrior Classic Plus beljakovin v prahu z okusom čokolade. Po vrhu narežete še banano in odličen polnovreden zajtrk je pripravljen. Vsi, ki ste bolj športne narave, pa si po intenzivnem treningu privoščite merico Sunwarrior Blend beljakovin v prahu z okusom po izbiri v smutiju z ovsenim mlekom. Regenercija bo popolna, naslednji dan pa boste ponovno polni energije za naslednji trening in vse obveznosti, ki jih prinese nov dan. 

Pripravila: Lucija Bratina, univ.dipl. inž. živilstva in prehrane, študentka magistrskega študija prehrane na Biotehnični faktulteti

Povzeto po: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/proteins-effect-brain-function-memory-health

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE