Košarica
V košarici ni izdelkov.
Cimetove rolice z okusom čokolade

Cimetove rolice z okusom čokolade

Vedno sem si jih zaželela znati narediti doma. Ko celo stanovanje diši po cimetu in iz pečice vzameš pravkar pečene cimetove rolice in jih z največjim veseljem postrežeš svoji družini. Ni lepšega 🙂

Pa nama je uspelo. Prejšnji vikend sva s prijateljico spekli najine prve cimetove rolice.

Kot je v moji navadi, vse recepte prilagodim na veganski način. Tako sva tudi tega naredili v veganski različici.

V tem receptu ni masla in mleka. Namesto mleka sva uporabili rastlinsko mleko (jaz uporabljam kar sojinega, lahko pa uporabite katerikoli drugi rastlinski napitek, mandljevo, ovseno, …). Namesto klasične margarine pa sva izbrali malo bolj zdravo alternativo margarino Alsan, ki jo lahko dobite v vseh večjih trgovinah ali manjših zdravih trgovinicah. Primerna je za vse vrste sladic, zato maslo res enostavno nadomestite v tem receptu.

Pa pojdimo k receptu…


Kaj potrebujemo?

Sestavine za testo:

  • 2  (500 ml) skodelici mlačnega ali toplega mandljevega, ovsenega ali sojinega mleka
  • ½ (120 g) skodelice veganskega masla (kokosovo olje ali margarine Alsan) 
  • ¼ (50 g) skodelice  kokosovega sladkorja
  • 1 paketek suhega kvasa
  • 5 + ½ skodelic bio bele pirine moke (700 g)
  • 1 čajna žlička nerafinirane soli

Sestavine za nadev:

  • ¾ skodelice margarine npr. Alsan  (170 g)
  • ¾ skodelice kokosovega sladkorja (165 g)
  • 2 veliki zvrhani jušni žlici cejlonskega cimeta
  • 2-4 velike zvrhane jušni žlici Tiger’s kakava (če želite čokoladno različico) 

Sestavine za preliv:

  • 75 gramov namočenih indijskih oreščkov 
  • 65 ml vode 
  • 15-20 ml javorjevega ali agavinega sirupa
  • 1 čajna žlička limoninega soka
  • ščepec soli
  • ½ čajne žličke ekstrakta vanilije

Posip:

  • eritritola zmletega v prah (50 g) – je zelo sladek, a nima kalorij 🙂
  • cejlonski cimet v prahu

Priprava:

1. Najprej premažemo pekač z margarino alsan ali kokosovim oljem.

2. V večji skledi zmešamo rastlinsko mleko, stopljeno margarino in kokosov sladkor. Mešanica mora biti topla (37-43˚C)., zato rastlinsko je mleko prej dobro rahlo segreti, a ne preveč, le ne dodajate ga hladnega. 

3. Potresemo kvas po topli mešanici in pustimo 1 minuto, da se strdi.

4. Dodamo 5 skodelic moke in sol in premešamo vse skupaj s kuhalnico ali pregnetemo z rokami.

5. Pokrijemo testo s prtom ali folijo za živila, postavimo na toplo (ne na prepih) in pustimo počivati 1 uro, da testo vzhaja.

6. Segrejemo pečico na 180 stopinj.

7. Po 1 uri bo testo podvojilo svoj volumen.

8. Odkrijemo testo in dodamo še preostalo polovico moke (95g) in ščepec soli.

9. Dobro pregnetemo testo, nato ga damo na čisto površino pomokano z moko. Še bolje je, če si za ta namen pripravite kakšno čisto staro belo rjuho in testo zvaljate na njej.

10. Testo razvaljamo v velik pravokotnik, debel približno 1 cm. Pritrdite vogale, da se prepričate, da so ostri in enakomerni. 

11. Po testu enakomerno razporedimo zmehčano vegansko maslo – margarino.

12. Potresimo po celotni površini z mešanico kokosovega sladkorja in cimeta.

13. Za čokoladen okus dodamo 2-4 jušne žlice Tiger’s kakava. Jaz sem polovico naredila samo s cimetom, drugo polovico pa s cimetom in Tiger’s kakavom. Ko bom naslednjič delala, bo kar cel čokoladen, ker je bila ta druga polovica boljša 🙂

14. Testo počasi zavijemo v podolgovato rolo, pri tem pazimo, da so robove testa zavihamo navznoter.

15. Prerežite testo na polovico, nato iz vsake strani narežemo približno 7-8 rolic širine približno 8 cm.

16. Postavimo rolice na namaščen pekač in pokrijemo s prozorno folijo ter pustimo počivati še 30 minut, da še malce naraste. 

17. Za pripravo preliva, v posodi zmešamo skupaj prej namočene indijske oreščke (vsaj 4 ure se morajo namakati, če ste na to pozabili, jih lahko za kratek čas prelijete tudi z vročo vodo in se hitreje zmehčajo), agavin sirup in vanilijo. Zmiksamo v gladko vanilijevo kremo s katero nato prelijemo še tople rolice.

18. Pripravimo posip: ertitritol (prej ga zmiksamo v mikserju v prah) in cimet. Oboje skupaj zmiksamo v prah.

19. Po 30 minutah odstranimo folijo. Postavimo v pečico in pečemo rolice v prej segreti pečici na 180˚C približno 25-30 minut do zlato rjave barve.

20. Še tople prelijemoz vanilijevo kremo in jih nato potresemo z eritritolom v prahu in cimetom.

20. Uživajte in delite s svojimi najdražjimi!

Deli naprej....

Podobne objave

Z vami delimo prvi recept v seriji božanskih pečenih ovsenih kosmičev, ki jih lahko pričakujete na našem profilu v bližnji prihodnosti. Pri pečeni ovseni kaši gre za podobne sestavine kot pri klasičnih ovsenih kašah, le priprava in končni rezultat sta nekoliko drugačna. V kolikor te metode še niste preizkusili, vam toplo priporočamo spodnji recept za slastno beljakovinsko pečeno kašo z okusom bananinega kruha.
Ste že zasledili izraz “pumpkin spice”? Gre se za mešanico začimb, ki jo v tem delu leta v svoje napitke in sladice radi dodajajo predvsem v tujini. Na te hladne dni pri nas na veliko eksperimentiramo s toplimi napitki, ki prijetno pogrejejo v mrzlih jutrih, in zanimalo nas je, kako se bo aromatičen Sunwarrior kakav pomešal s to razvpito začimbno mešanico. Nas je okus prepričal, zate pa predlagam, da se prepričaš sam/a!
Maslo iz oreščkov prihaja v najmanj toliko okusih, kolikor vrst oreškov obstaja, načinov uporabe pa je še veliko več. Čas je, da poskusite še kaj drugega od arašidovega masla na kruhu! Minili so časi, ko smo poznali samo arašidovo maslo. Zdaj imamo na voljo mandljevo maslo, lešnikovo maslo, pa maslo iz indijskih oreščkov in celo maslo iz bučnih semen - kako vedeti, kako kar najbolje uporabiti vsakega izmed njih? Pogosto nam tudi zmanjka idej in domišljija ne seže dlje od tega, da ga namažemo na kruh ali kos sadja. Tu je 10 bolj svežih idej, kako uporabiti maslo iz oreščkov!

SLEDITE NAM NA...

MOŽNOSTI PLAČILA

MNENJA STRANK

.