Košarica
V košarici ni izdelkov.

Movember: moški, poskrbite za svoje zdravje

Movember: moški, poskrbite za svoje zdravje

Ko nastopi mesec november, ne moremo mimo pomembnega gibanja, imenovanega movember, ki je že skoraj 20 let posvečen ozaveščanju o zdravju moških.

Gibanje movember spodbuja moške k preventivnim ukrepom in delovanjem za dobrobit njihovega zdravja.

Prepoznavno gibanje s simbolom brk osvetljuje predvsem naslednja tri področja:

 • rak prostate,
 • rak na modih,
 • in mentalno zdravje

Poleg dovolj zgodnjega odkrivanja sprememb in ustreznega zdravljenja, pa lahko moški za svoje zdravje veliko naredite tudi s preventivo.

Preventivnih ukrepov je kar nekaj, mi pa se bomo danes dotaknili področja, ki je blizu nam: živilom in prehranskim dopolnilom, ki imajo ugoden vpliv na zdravje prostate.

Katera so manj ugodna živila za podporo zdravja prostate?

Visok vnos (nasičenih) maščob, sladkorjev in močno predelanih živil je tako kot pri vseh ostalih ukrepih za krepitev zdravja tudi tu odsvetovan. Nekatere študije še nakazujejo, da bi lahko tudi visok vnos mlečnih izdelkov (in posledično visok vnos kalcija) povzročal višje tveganje za razvoj raka prostate.

Kaj pa ti priporočamo, da naj bo pogosto na tvojem jedilniku?

Protivnetna in z antioksidanti bogata žvilia ter hranila, ki imajo ugoden neposreden učinek na zdravje prostate.

 • Živila, bogata z antioksidanti: paradižnik 🍅 (bogat z barvilom likopen), kakovosten zeleni čaj-matcha 🍵, sadje in zelenjava, bogata z vitaminom C 🫑🥝🍋 ter lanena semena, ki vsebujejo spojino lignin, ki deluje močno antioksidativno in zaščitno proti nastanku raka.
 • brokoli 🥦, cvetača in zelje – zelenjava iz družine križnic vsebuje spojine, ki lahko zmanjšujejo tveganje za nastanek rakavih obolenj.
 • kurkuma – kurkumini: protivnetno delovanje;
 • bučna semena 🎃 so bogata s fitokemikalijami, ki so se izkazala za varovalno pri zdravju prostate.

Moški, ne pozabite pa seveda na bazo, ki na koncu največ šteje: zadosten in primeren vnos beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob (več o tem si lahko preberete še v tem članku). Priporočljivo je, da je delež zaužitih beljakovin in maščob iz živalskih virov čim manjši, večji pa tako na račun rastlinskih virov (vsaj 80 %).

Moški imate že samo zaradi večje telesne mase višje potrebe po beljakovinah. Če pa ste še zelo športno aktivni in želite ohranjati pridobljeno mišično maso, lahko za višji vnos beljakovin posežete tudi po rastlinskih beljakovinah v prahu: tako boste povečali vnos beljakovin in hkrati zmanšali vnos živalskih virov, kar bo zelo pozitivno vplivalo na zdravje prostate.

Ambasador blagovne znamke Vivo Life – Derek Simnett

Če pa se dotaknemo še prehranskih dopolnil za moške, pa ima ugoden učinek na zdravje prostate še:

 • mineral cink (dober vir so tudi bučna semena): ta ne skrbi samo za zdravje prostate, ampak prispeva tudi k normalnim ravnem testosterona v krvi;
 • prehransko dopolnilo v obliki Saw Palmetto jagod ugodno vpliva pri povečani prostati in skrbi za njeno splošno zdravje ter zdravje celotnega urinarnega trakta;
 • maca je rastlina, ki uspeva v Južni Ameriki in ima lahko med drugim tudi pozitiven vpliv pri zaviranju povečanja prostate.
 • vitamin D☀️ pa je ključen vitamin (hormon) za ohranjanje zdravja, ki se je izkazal zaščitno tudi v boju proti raku prostate.

Vsa dopolnila za moške najdeš zbrana v tej kategoriji prehranskih dopolnil.

Med njimi pa ne spreglej enega izmed bolj priljubljenihEsencialni multivitamini za moške, ki vsebujejo popolno kombinacijo esencialnih vitaminov, mineralov in izbranih fitohranil za podporo moškega zdravja.

Ženske, mame, hčerke, sestre, prijateljice … vesele bomo, če boste te informacije delile med svoje moške (če mogoče ne prebirajo naših vsebin) in jim pomagale do boljšega zdravja. 

 
Pripravila: Sara Krošelj, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane
Vir slike 3: Derek Simnett

Deli naprej....

Podobne objave

Vsi vemo, da je pitje vode izredno pomembno, vendar pa se nam kljub temu rado zgodi, da na pitje kar nekako pozabimo. Vsakodnevno redno pitje zadostnih količin vode bo pustilo dobre posledice na naši koži, srcu in vsesplošnem zdravju.
Maslo iz oreščkov prihaja v najmanj toliko okusih, kolikor vrst oreškov obstaja, načinov uporabe pa je še veliko več. Čas je, da poskusite še kaj drugega od arašidovega masla na kruhu! Minili so časi, ko smo poznali samo arašidovo maslo. Zdaj imamo na voljo mandljevo maslo, lešnikovo maslo, pa maslo iz indijskih oreščkov in celo maslo iz bučnih semen - kako vedeti, kako kar najbolje uporabiti vsakega izmed njih? Pogosto nam tudi zmanjka idej in domišljija ne seže dlje od tega, da ga namažemo na kruh ali kos sadja. Tu je 10 bolj svežih idej, kako uporabiti maslo iz oreščkov!
Železo je nujno potreben mineral, ki sodeluje v številnih življenjskih procesih. Verjetno najbolj znan je po svoji vlogi, ki jo opravlja v sestavi krvi. Brez železa namreč ne moremo tvoriti hemoglobina, pomembne beljakovine v rdečih krvnih celicah, ki veže kisik in ga iz pljuč raznaša po telesu.

SLEDITE NAM NA...

MOŽNOSTI PLAČILA

MNENJA STRANK

.