Movember: moški, poskrbite za svoje zdravje

Ko nastopi mesec november, ne moremo mimo pomembnega gibanja, imenovanega movember, ki je že skoraj 20 let posvečen ozaveščanju o zdravju moških.

Gibanje movember spodbuja moške k preventivnim ukrepom in delovanjem za dobrobit njihovega zdravja.

Prepoznavno gibanje s simbolom brk osvetljuje predvsem naslednja tri področja:

 • rak prostate,
 • rak na modih,
 • in mentalno zdravje.

Poleg dovolj zgodnjega odkrivanja sprememb in ustreznega zdravljenja, pa lahko moški za svoje zdravje veliko naredite tudi s preventivo.

Preventivnih ukrepov je kar nekaj, mi pa se bomo danes dotaknili področja, ki je blizu nam: živilom in prehranskim dopolnilom, ki imajo ugoden vpliv na zdravje prostate.

Katera so manj ugodna živila za podporo zdravja prostate?

Visok vnos (nasičenih) maščob, sladkorjev in močno predelanih živil je tako kot pri vseh ostalih ukrepih za krepitev zdravja tudi tu odsvetovan. Nekatere študije še nakazujejo, da bi lahko tudi visok vnos mlečnih izdelkov (in posledično visok vnos kalcija) povzročal višje tveganje za razvoj raka prostate.

Kaj pa ti priporočamo, da naj bo pogosto na tvojem jedilniku?

Protivnetna in z antioksidanti bogata žvilia ter hranila, ki imajo ugoden neposreden učinek na zdravje prostate.

 • Živila, bogata z antioksidanti: paradižnik 🍅 (bogat z barvilom likopen), kakovosten zeleni čaj-matcha 🍵, sadje in zelenjava, bogata z vitaminom C 🫑🥝🍋 ter lanena semena, ki vsebujejo spojino lignin, ki deluje močno antioksidativno in zaščitno proti nastanku raka.
 • Brokoli 🥦, cvetača in zelje – zelenjava iz družine križnic vsebuje spojine, ki lahko zmanjšujejo tveganje za nastanek rakavih obolenj. Ena izmed ključnih, ki jo pogosto povezujejo s preprečevanjem raka v tej zelenjavi, je zagotovo sulforafan. Kot eden najboljših prehranskih virov sulforafana pa je zagotovo mikrozelenje brokolija. Nekatere študije kažejo, da lahko slednje vsebuje do 10-100-krat več sulforafanovih prekurzorjev na maso v primerjavi z zrelim brokolijem.
 • Kurkuma – kurkumini: protivnetno delovanje;
 • Bučna semena 🎃 so bogata s fitokemikalijami, ki so se izkazala za varovalno pri zdravju prostate.

Moški, ne pozabite pa seveda na bazo, ki na koncu največ šteje: zadosten in primeren vnos beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob (več o tem si lahko preberete še v tem članku). Priporočljivo je, da je delež zaužitih beljakovin in maščob iz živalskih virov čim manjši, večji pa tako na račun rastlinskih virov (vsaj 80 %).

Moški imate že samo zaradi večje telesne mase višje potrebe po beljakovinah. Če pa ste še zelo športno aktivni in želite ohranjati pridobljeno mišično maso, lahko za višji vnos beljakovin posežete tudi po rastlinskih beljakovinah v prahu: tako boste povečali vnos beljakovin in hkrati zmanšali vnos živalskih virov, kar bo zelo pozitivno vplivalo na zdravje prostate.

Ambasador blagovne znamke Vivo Life – Derek Simnett

Če pa se dotaknemo še prehranskih dopolnil za moške, pa za ugoden učinek na zdravje prostate priporočamo:

 • dopolnilo Sinergija za prostato kompleks, kjer so zbrane vse rastline, za katere raziskave kažejo, da lahko ugodno vplivajo na funkcijo prostate ter vsa koristna mikrohranila za imunski sistem (cink, selen, likopen, macesnov arabinogalaktan).

Korenina koprive in cvet opuncije vsebujeta pomembne spojine, ki glede na raziskave lahko delujejo zaviralno na encim 5-alfa-reduktazo, ki povzroča rast prostate. Mlado zrnje ovsa v ljudskem zdravilstvu omenja kot učinkovit tonik za moško zdravje. Bogato je z rastlinskimi snovmi in cinkom ter zato podpirajo delovanje prostate. Bučno seme je bogato s fitosteroli, ki zmanjšuejo težave zaradi povečane prostate. Peteršilj in koruzni laski so diuretiki in se jih tradicionalno priporoča pri težavah mokrenja. Izboljšujejo še neravnovesje moških hormonov in prisevajo k normalni funkcji prostate.

 • in prehransko dopolnilo v obliki Saw Palmetto jagod ugodno vpliva pri povečani prostati in skrbi za njeno splošno zdravje ter zdravje celotnega urinarnega trakta;

Kot sekundarne dodatke za dodatno podporo (oz., če želite vitamine, minerale, adaptogene … uživati “posamično” ) pa ne smemo pozabiti na:

 • mineral cink (dober vir so tudi bučna semena): ta ne skrbi samo za zdravje prostate, ampak prispeva tudi k normalnim ravnem testosterona v krv, poleg tega pa še pomembno vpliva na krepitev imunskega sistema;
 • vitamin D☀️, ki je ključen vitamin (hormon) za ohranjanje zdravja, ki se je izkazal zaščitno tudi v boju proti raku prostate. Še posebno je njegovo jemanje pomembno med oktobrom in aprilom, saj je v našem geografskem pasu zaradi slabše intenzitete sončnih žarkov biosinteza vitamina D v koži nezadostna.
 • maco: rastlino, ki uspeva v Južni Ameriki in ima lahko med drugim tudi pozitiven vpliv pri zaviranju povečanja prostate;
 • kurkumin, ki protivnetno deluje na naš organizem.

Še vsa ostala dopolnila za moške pa najdete zbrana v tej kategoriji prehranskih dopolnil, kjer moški za splošno podporo zdravja najraje posegajo po Esencialnih multivitaminih za moške, ki vsebujejo popolno kombinacijo esencialnih vitaminov, mineralov in izbranih fitohranil za podporo moškega zdravja.

Ženske, mame, hčerke, sestre, prijateljice … vesele bomo, če boste te informacije delile med svoje moške (če mogoče ne prebirajo naših vsebin) in jim pomagale do boljšega zdravja. 

 
Pripravila: Sara Krošelj, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane, bodoča mag. inž. prehrane
Vir slike 3: Derek Simnett

Izdelki, omenjeni v članku

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE