Pomarančno-vanilijev napitek s koriandrom

Recept za okusen zimski napitek bogat s C in D vitaminoma, ki vam lahko pomaga pri krepitvi imunskega sistema, da boste manj dovzetni za virusne in bakterijske okužbe. V tem receptu ne manjka ključnih vitaminov in mineralov, ki bodo okrepili vaš imunski sistem, izboljšali krvni pretok, vas očistili težkih kovin in vas z energijo napolnili za cel dan. 

RECEPT ZA POMARANČNO-VANILIJEV NAPITEK S KORIANDROM

SESTAVINE

Dodatne sestavine po želji in okusu:

PRIPRAVA:

Vse sestavine zmešajte v blenderju. Bolj zmogljiv kot je blender, bolj kremasta bo tekstura smutija. Če nimate blenderja, lahko napitek pripravite tudi s paličnim mešalnikom.

Nasvet: Koriander lahko nadomestite s peteršiljem, za popolnoma nevtralen okus pa uporabite špinačo. 

Koristi sestavin:

POMARANČA

Vsi vemo, da so pomaranče bogat vir vitamina C. Ta deluje kot močan antioksidant, poleg njega pa vsebujejo pomaranče tudi druge antioksidante. Flavanon na primer krepi imunski sistem in pomaga pri obrambi pred prostimi radikali. Pomaranče pomagajo tudi pri zniževanju slabega holesterola, nižanju krvnega pritiska in vsebujejo veliko kalija, ki je pomemben za zdravje krvožilja. 

KORIANDER

Koriander je tipično azijsko zelišče s tipičnim okusom, ki se ga je treba navaditi. Tudi pri nas se ga že kar nekaj časa dobi v sveži obliki – našli ga boste na večjih tržnicah ali v azijskih trgovinah. Vsekakor je koriander izjemno zdravo zelišče z močnim antibakterijskim in protivnetnim delovanjem. Bogat je z vitamini A, C in K ter z magnezijem, kalijem, cinkom in kalcijem. Vsi ti esencialni vitamin in minerali znižujejo slabi holesterol, odstranjujejo težke kovine iz sistema, spodbujajo prebavo, blažijo vnetja in zatekanja v telesu, pospešujejo celjenje športnih poškodb in telo varujejo pred prostimi radikali. 

KOKOSOVO MLEKO

Kokosovo mleko ustvarja božansko kremasto teksturo, hkrati pa deluje protivnetno in uničuje slabe bakterije. Je eno najboljših daril narave za bklaženje vnetij, preprečuje in zdravi virusna obolenja, ohranja zdrave sklepe, izboljšuje krvni pretok in krepi imunski sistem. 

PROBIOTIKI

Kar 60 – 70 % našega imunskega sistema se nahaja gastrointestinalnem traktu, s čimer se borimo proti virusom, bakterijam in drugim škodljivim snovem, ki vstopijo v naše telo. Zato je uživanje probiotikov pri krepitvi imunskega sistema zelo zaželeno.  Kako probiotiki delujejo in katerega izbrati, si preberite v prispevku tukaj.

BELJAKOVINE

Beljakovine so organske molekule, ki so sestavljene iz večih različnih aminokislin. Te tvorijo različne vrste beljakovin. Naše telo ima sposobnost narediti – sintetizirati beljakovino, ki jo v določenem trenutku potrebuje. Osnovni gradniki, ki sintetizirajo beljakovine so esencialne ali ne esencialne aminokisline. Esencialne naš organizem ne more narediti sam, zato jih dobimo preko hrane. Vsaka naša celica vsebuje in potrebuje beljakovine predvsem za delitev, graditev tkiv in organov, za obnovitev naše kože, nohtov, las… predvsem pa za obnovo, regeneracijo poškodovanih celic. Hkrati pa tudi za posebne snovi v našem telesu kot so encimi in hormoni. Katere beljakovine izbrati, si preberite v prispevku tukaj. Več izobraževalnih vsebin najdete tudi v v video intervjujih na povezavi tukaj. Zakaj izbrati rastlinske namesto živalskih virov, pa si lahko preberete tukaj.

KURKUMA

Kurkumo so v kitajski medicini sprva uporabljali predvsem kot zdravilo pri različnih vnetjih, zato je pitje kurkume odličen način, da se zaščitimo pred virusi, gripo, si pomagamo pri prehladu in drugih vnetnih stanjih. Kurkuma je znana kot srečna začimba, dobra je za jetra in srce, pomaga pri čiščenju krvi in prebavil, jetra pa ščiti pred strupi in kemikalijami. Kurkumin deluje kot stimulans za jetra in žolčnik. Z rednim pitjem kurkume učinkovito regeneriramo jetra, ima pa tudi močan antistresni učinek, zato je krepčilna pijača za vse, ki ste veliko pod stresom. Več receptov s kurkumo najdete tukaj.

 
Vir: www.sunwarrior./healthub.com; slika: www.verybreakfast.com/turmeric-sweet-potato-smoothie
Prevod: Eva Žontar, www.evkaliptus.si
Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE