Premagajte kronično utrujenost – 2. del

Kronična utrujenost se lahko zdi brezupna in močno zmanjša kakovost življenja. Tukaj lahko preverite, kateri so njeni najpogostejši simptomi in ocenite, ali morda tudi sami trpite za katero izmed njenih oblik. 

Dobra novica je, da lahko kronično utrujenost odpravite sami! Obstajajo 4 znanstveno dokazani načini, s katerimi si lahko pomagate sami. Z vztrajnostjo in doslednostjo je uspeh zagotovljen!

1. nasvet: Odpravite prehranska pomanjkanja. 

V prvem delu prispevka preverite, katera so najbolj kritična hranila, ki vam bodo pomagala odpraviti kronično utrujenost. 

2. nasvet: Pomagajte si z zelišči!

GINSENG

Včasih ga imenujejo kar “kralj zelišč”, ker je za ta dobro raziskani adaptogen dokazano, da odpravi utrujenost v manj kot 4 tednih. Na splošno velja za izjemno hranljivo zelišče, ki obnavlja in vzpostavlja ravnovesje. 

SIBIRSKI GINSENG ali ELEUTHERO

Še en rastlinski adaptogen, ki učinkuje podobno kot njegov azijski sorodnik ginseng. Prav tako vzpostavlja ravnovesje na vseh nivojih in je zelo priporočljiv pri odpravljanju kronične utrujenosti. 

RHODIOLA

Rhodiola se pogosto uporablja za obnavljanje nadledvične žleze in zmanjševanje utrujenosti. Rhodiola je učinkovita tudi pri zdravljenju težav z razmišljanjem, depresije in za regeneracijo po fizičnih naporih. 

ČESEN

Eden najmočnejših naravnih antibiotikov. Česen spodbuja delovanje imunskega sistema in čisti kri ter lahko igra pomembno vlogo pri odpravljanju kronične utrujenosti. Priporočamo nekaj surovih strokov česna na dan, ki jih zamešate v obroke. 

ASHWAGANDA

Eno najpomembnejših ajurvedskih zelišč pomaga pri premagovanju stresa, izboljša kognitivne sposobnosti in nadzira glavne hormonske centre, kar je ključno pri odpravljanju kronične utrujenosti. Ashwaganda Premium v obliki prahu je izjemno varna in netoksična, zato jo lahko brez pomislekov dodajate v prehrano v obliki prahu ali kapsul. Vsebuje zmlete korenine ekološko pridelane ashwagande iz Indije.  

MACA

Maca poskrbi za ravnovesje hormonov, ki vplivajo na praktično vse funkcije v telesu. Ob rednem uživanju kakovostne mace v prahu se poveča nivo energije.  

3. nasvet: Telovadite, a zmerno.

To ni pravi čas za maratone in triatlone. 3-5x na teden se ukvarjajte z zmerno telesno aktivnostjo, a ne prekoračite svojih meja in se ne izčrpajte. Ne utrudite mišic – drugače kot velja za idealno v fitnesu, ne želite čutiti bolečine v mišicah. 

Namesto tega se gibajte pametno- z namenom ogrevanja telesa, ohranjanja gibljivosti sklepov in povečevanja gibljivosti.  Med primerne aktivnosti spadajo hoja, sproščeno plavanje, kolesarjenje, lahkotni pohodi, raztezanje, pilates, treningi z lahkimi utežmi ali trakovi. Izogibajte se teku, dvigovanju uteži, visoko intenzivnim aktivnostim in drugim dejavnostim, ki bi le še povečale utrujenost. Okrevanje boste lahko dosegli samo počasi in vztrajno. 

4. nasvet: Privoščite si spanje! 

Vzdrževanje rednega spalnega cikla je ključno za preprečevanje nadaljnje kronične utrujenosti. Svojemu telesu privoščite dovolj ur spanca, da se obnovi in si opomore. Najbolj pomembne ure za obnavljanje so med 10. uro zvečer in 2. uro zjutraj. Vsaj 30 minut do eno uro pred spanjem izlopite vse elektronske naprave in zaslone, ki lahko močno vplivajo na spanec. Dobra in zdrava navada je tudi, da naredite spalnico prostor za počitek in spanje, delo pa omejite na druge prostore. Potrudite se spati 8-10 ur na noč, včasih pa telo potrebuje tudi več. 

Za konec

Obstaja torej upanje, če trpite za sindromom kronične utrujenosti. Ključ je v doslednosti – držite se zgornjih nasvetov in rezultati bodo sčasoma zagotovo prišli. Hkrati ohranjajte stres na minimumu in trdno verjemite, da si lahko vaše telo s pravilno prehrano, časom in pozitivno miselnostjo opomore.  

Avtor: Sofia Sabeti

Vir: Sunwarrior.com, slika: www.nationalhealthexecutive.com

Prevod članka: Eva Žontar

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE