Poreklo Sunwarrior – od semena do beljakovin

Kadar neka stvar postane priljubljena, se s povečanim povpraševanjem in dostopnostjo pojavi tudi več zavajanja in slabše kakovosti. Rastlinske beljakovine v prahu, kot so konopljine, grahove in riževe beljakovine, niso nobena izjema.

V članku o prehranskih lažeh smo pisali o tem, kako je mogoče, da na primer grahove beljakovine prihajajo s Kitajske, na vrečki pa piše, da je njihovo poreklo Evropska Unija. Tokrat se bomo posvetili rastlinskim beljakovinskim mešanicam, ki jim tako sami kot naše stranke najbolj zaupajo: Sunwarrior.

Od kod prihajajo beljakovine Sunwarrior?

Vsi izdelki Sunwarrior so proizvedeni v Združenih državah Amerike – to pomeni, da se tam mešajo in pakirajo vse osnovne sestavine pod strogimi ameriškimi standardi ekološkega certifikata. Sunwarrior v svojih izdelkih uporablja rastlinske beljakovine iz graha, konoplje, rjavega riža, goji jagod, brusnic, amaranta, kvinoje in chia semen. Seveda te sestavine ne rastejo v Severni Ameriki, zato se uvažajo od drugod. Čisto vsaka uvožena sestavina mora najprej prestati kontrolo FDA (Food and Drug Administration, Ameriška uprava za hrano in zdravila), podjetje Sunwarrior pa samo nadzira vse kmetije, plantaže in predelovalne obrate, kjer rastejo in se predelujejo sestavine.

V svoje beljakovinske mešanice mešajo samo sestavine rastlinskega izvora, pri čemer so jim prioriteta kakovost, ekološka pridelava in zdravju prijazna pridelava. Rajši izberejo dražje, a resnično kakovostne sestavine – zato so tudi končni izdelki dražji od večine na tržišču.

Uvoz v EU in v Slovenijo

Kot ekskluzivni uvoznik Sunwarrior izdelkov za Slovenijo imamo dostop do celotne dokumentacije in podatkov o izvoru vseh sestavin. Tudi uvoz vsake pošiljke je zgodba zase, ki lahko zaradi stroge kontrole in podrobnih pregledov traja več mesecev. Pri uvozu v Evropsko Unijo in Slovenijo so izdelki dodatno kontrolirani s strani evropskih carin, Ministrstva za zdravje, laboratorijev za zdravje in hrano ter s strani Inštituta za kontrologijo in certifikacijo. Ogromno časa, denarja in energije je vloženih v to, da vam na koncu res ponudimo nekaj, v kar verjamemo. Vsekakor se tega ne bi lotevali, če ne bi bili tudi sami popolnoma zaljubljeni v Sunwarrior!

Poreklo Sunwarrior sestavin

  • Če Sunwarrior že poznate, potem veste, da ponuja tri osnovne beljakovinske mešanice (vsako v več različnih okusih):
  • Sunwarrior Classic vsebuje beljakovine iz kaljenega in fermentiranega rjavega riža.
  • Sunwarrior Blend vsebuje beljakovine iz konoplje, zelenega graha, kokos in goji jagode.
  • Sunwarrior Plus vsebuje beljakovine iz rumenega graha, rjavega riža, amaranta, kvinoje in chia semen.

Pa si poglejmo, kje rastejo (ekološke) rastlinske surovine za Sunwarrior beljakovinske mešanice:

KANADA – Ekološka konoplja, ekološki grah

Kanada je ogromna in v veliki meri neposeljena. Večji del predstavljajo neokrnjena prostranstva, kjer gojijo ena najbolj kakovostnih živil na svetu – sem zagotovo spadajo tudi konopljina semena in rumeni grah, iz katerih se z mehanskimi postopki pridobivajo rastlinske beljakovine najvišje kakovosti.

BRAZILIJA – Ekološki rjavi riž (kaljen in fermentiran)

Večino riža za prehrano pridelajo na Kitajskem ali v drugih azijskih državah, kjer pa je zelo razširjena uporaba škodljivih pesticidov. Rjavi polnovredni riž za Sunwarrior beljakovine prihaja iz Brazilije, ki je s svojim tropskim podnebjem idealna za njegovo gojenje. Posebnost Sunwarrior riža je v tem, da ga najprej kalijo in fermentirajo – na ta način se izboljšata njegova aminokislinska sestava in biodostopnost. Pomislite, absorpcija Sunwarrior riževih beljakovin dosega 98,2% absorpcijo!

ZDA – ekološki amarant

Brezglutenski amarant, ki po naravi vsebuje visok delež kakovostnih beljakovin, originalno izvira iz Srednje Amerike. Z veliko uspešnostjo ga lahko zaradi podobnih rastnih pogojev gojijo v južnih zveznih državah ZDA. Sunwarrior amarant je gojen brez pesticidov in umetnih gnojil, skozi postopke predelave pa njegove beljakovine ostajajo nespremenjene in telesu dostopne.

TIBET – ekološke goji jagode

Na poreklo goji jagod, ki v skrbno zmleti obliki prispevajo odlično aminokislinsko sestavo v Sunwarrior BLEND smo še posebej ponosni. Ekološko so pridelane v Tibetu, na najvišjem gorskem platoju na svetu. Goji jagode najbolje uspevajo na visoki nadmorski višini, kjer so pogoji za rast ekstremni. Zaradi ekstremno hladnih noči, močnih vetrov in revne prsti zrastejo močne in polne hranil. Celotna Himalaja je hkrati znana kot eden najbolj neonesnaženih delov našega planeta.

ŠRILANKA – ekološki kokos

Sunwarrior BLEND vsebujejo tudi zmleti kokos, ki poskrbi za božansko teksturo in prispeva posebne maščobne kisline, ki pospešujejo metabolizem (po nekaterih raziskavah pomagajo pri hujšanju in izgubi odvečne telesne maščobe). Na Šrilanki raste kokos v izobilju – naš ima ekološki certifikat in je pridobljen na etičen način.

ANDSKE DRŽAVE – ekološka kvinoja

Kvinojo že tisočletja gojijo v andskih predelih Južne Amerike, v Sunwarrior pa se nahaja kvinoja iz različnih andskih držav. Tradicionalno je gojena brez pesticidov, saj nima veliko škodljivcev in ni zahtevna za gojenje. Njene beljakovine vsebujejo Sunwarrior Plus izdelki, s čimer odlično dopolnijo beljakovine rjavega riža, graha in amaranta.

ARGENTINA – ekološka chia semena

Chia obogati Sunwarrior PLUS s svojimi omega-3 maščobnimi kislinami in dobrim aminokislinskim profilom. Argentina velja za eno izmed držav z  najstrožjim nadzorom, zato smo lahko prepričani, da so zmleta chia semena v Sunwarrior resnično ekološka.

Napisala: Eva Žontar, dipl. biologinja in svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano

Izvedite več v intervjuju z nutricionistko Jeleno Dimitrijević.

Intervju z Jeleno

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE