Prehranske laži – od kod so surovine, ki jih uživate?

Danes, ko je svet postal globalna vas, surovine prihajajo od vsepovsod. Hkrati nam je izvor hrane, ki jo jemo, vse bolj in bolj pomemben. Težava ni samo v razdaljah, ki jih surovine prepotujejo, temveč predvsem v pomanjkljivem nadzoru pridelave in predelave. Izvor surovin nam veliko pove o tem, ali so bila živila pridelana brez pesticidov, na človeku in naravi varen način.

Izvor surovine je ena ključnih informacij na vsakem izdelku. Pa ste vedeli, da je lahko ta podatek zavajajoč? Proizvajalci in trgovci pri oglaševanju in označevanju izdelkov zlahka manipulirajo s pomanjkljivo zakonodajo. Na kratko: slovenska zakonodaja od proizvajalcev zahteva samo, da na embalažo navedejo zadnji proizvodni obrat. Pri tem jih ščiti tudi evropska zakonodaja (EFSA), ki vsem evropskim dobaviteljem dovoli, da na embalažo napišejo le zadnji proizvodnji obrat. To pomeni, da lahko riž uvažamo iz Kitajske in ga pakiramo v Sloveniji, na vrečki pa bo na koncu pisalo, da je »izvor riža: EU«.

Od kod pridejo beljakovine in superhrana?

Rastoče povpraševanje po ekoloških superživilih in rastlinskih beljakovinah je povečalo njihovo dostopnost. Število podjetij, ki jih ponujajo, raste, hkrati pa se izgublja prvotna ideja takšnih izdelkov. Danes je zelo enostavno kupiti velike količine rastlinskih beljakovin (predvsem iz graha, riža, konoplje) in jih prepakirati v domači pakirnici. Ker so cene najnižje v državah z manj nadzora (najbolj tipičen primer je Kitajska), večina trgovcev surovine uvozi od tam in jih v Evropi le še prepakira. Uganite, kaj napišejo na končni izdelek? Poreklo: Evropska unija.

Če najdete konopljine beljakovine z napisom »poreklo: EU«, obstaja 99% verjetnost, da je konoplja zrastla na Kitajskem. Enako velja za grahove in riževe beljakovine. Nič boljše ni z bolj vsakdanjimi živili: vse preveč pogosti so primeri fižola, ki je bil vzgojen na Kitajskem, a je na vrečki kot država proizvodnje navedena Slovenija. Še slabše je pri živilih živalskega izvora. Mleko je vsepovprek mešano iz različnih virov in nikoli zares ne vemo, od kod prihaja mleko v embalaži. Pri procesiranih mesnih izdelkih poreklo mesa prav tako ni obvezno.

Iskrena alternativa

Seveda ima ponudnik vedno možnost, da se odloči drugače. Ekološka podjetja z vizijo trajnostnega razvoja in zdravih, človeku in okolju prijaznih izdelkov s potrošniki komunicirajo iskreno in brez zavajanja. Pri podjetju Center Moje Zdravje d.o.o. (in v trgovini SuperHrana) smo izjemno pozorni na to, od kod prihajajo naši izdelki. Pri uvozu spremljamo vso dokumentacijo in postopke vseh obratov. Z vsakim uvozom dobimo tudi dokazljive informacije o tem, kje so zrastla semena, kje so bila predelana in na kakšen način. Vedno nas lahko kontaktirate z vprašanji o izvoru določenega izdelka, v tem prispevku pa si lahko od blizu pogledate natančen izvor čisto vsake sestavine v naših ekskluzivnih Sunwarrior beljakovinskih mešanicah.

Nadzorovan uvoz in skrb za visoko kakovost s seboj običajno prineseta tudi višjo ceno končnega izdelka. Se splača? Seveda se! Naše zdravje in kakovost naše hrane nimata cene.

Kaj lahko storimo sami?

Evropska anketna raziskava je pokazala, da več kot 80 % slovenskih anketirancev želi vedeti točno poreklo živila, ki ga kupujejo. Od kod so surovine boste z gotovostjo vedeli samo, če po tem vprašate dobavitelja. Najbolj žalostno je, da veliko dobaviteljev porekla svojih izdelkov sploh ne pozna – surovinam ne sledijo, ker jim preprosto ni treba. Dokler izdelkov ne dobavljajo večjim trgovcem, ki surovine kontrolirajo, jim teh podatkov ni treba dostaviti do potrošnika. Kot potrošnik se torej sami odločate, ali boste v primeru nejasnega porekla od dobavitelja zahtevali dodatna pojasnila in se pozanimali, ali dobavitelj sledi dodatnemu nadzoru – dober in zanesljiv primer takšnega nadzora ekoloških izdelkov v Sloveniji sta nadzorni hiši IKC UM in Berau veritas. Več o ekoloških certifikatih in tem, ali je bio res bio, si lahko preberete v naslednjem prispevku.

Če ste tudi sami med potrošniki, ki želijo vedeti, od kod prihaja njihova hrana, lahko največ naredite s pazljivim branjem deklaracij izdelkov in kupovanjem tistih, ki sledijo korektnemu označevanju izvora in strogim standardom pridelave. Z izogibanjem izdelkom, pri katerih so označbe nejasne, bojkotirate podjetja, ki se izogibajo iskrenemu navajanju porekla in odgovornosti za zdravje potrošnikov in okolja. Po drugi strani s podpiranjem dobaviteljev, ki lahko z ustrezno dokumentacijo in dokazljivimi podatki vedno dokažejo, da sledijo izvoru svojih izdelkov, poskrbite za svoje zdravje in hkrati sporočate, da si želite samo najvišje kakovosti s strogim nadzorom.

Žal je na trgu veliko zavajanj, mi pa vas želimo kot resen dobavitelj o teh postopkih informirati. Izbira je na koncu vaša.

Napisala: Eva Žontar, dipl. biologinja in svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano

Slike: teafordetox.com, listverse.com, www.pagesjaunes.ca

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE