10 razlogov za uživanje kodrolistnatega ohrovta

Najbolj znana vrsta je kodrolistnati ohrovt; poznamo tudi listnatega – širokolistnati ali ozkolistnati ohrovt. Ima temno zelene liste, obstaja pa tudi sorta z vijoličnimi listi. Lahko ga jemo surovega ali kuhanega. Iz njega lahko pripravimo različne jedi: solate, juhe, polpete, zelene smutije, ga dodajamo rižotam, mafinom ali iz njega pripravimo čips. (5 receptov najdete tukaj).

Ohrovt vsebuje zelo malo kalorij in obilico vlaknin. Ena sama skodelica ohrovta ima le 36 kalorij in 5 gramov vlaknin, kar je odlično za dobro prebavo. Vsebuje veliko pomembnih hranilnih snovi, vitaminov, folne kisline in magnezija. 

10 razlogov za uživanje kodrolistnatega ohrovta 

  1. Je bogat vir železa. Ohrovt vsebuje več železa kot govedina. Železo je bistvenega pomena za tvorbo hemoglobina in encimov, celično rast, pravilno delovanje jeter, prenos kisika. Železo ima pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema in prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.
  2. Je bogat vir vitamina K. Živila z visoko vsebnostjo vitamina K ščitijo pred različnimi vrstami raka. Prav tako je vitamin K potreben za najrazličnejše telesne funkcije, zdrave kosti in preprečevanje strjevanja krvi. Večji vnos vitamina K lahko pomaga tudi ljudem, ki trpijo za Alzheimerjevo boleznijo.
  3. Je bogat vir antioksidantov. Karotenoidi in flavonoidi ščitijo pred različnimi vrstami raka.
  4. Je odlična protivnetna hrana. Ena skodelica ohrovta nas napolni z 10 odstotki priporočenega dnevnega vnosa maščobnih kislin omega 3, ki pomagajo proti artritisu, astmi in avtoimunskim boleznim
  5. Hrana za srce. Ohrovt je odlična hrana za podporo kardiovaskularnemu sistemu. Pripomore lahko k nižji ravni slabega holesterola.
  6. Vsebuje veliko vitamina A, ki je odličen za boljši vid in kožo, hkrati pa pomaga preprečevati razvoj nekaterih vrst rakavih obolenj (pljučni rak in rak ustne votline).
  7. Je bogat vir vitamina C, ki je izredno koristen za imunski sistem, metabolizem in hidratacijo. Vsebuje ga kar 10-krat več kot špinača! Zato je odlično zimsko živilo za krepitev imunskega sistema.
  8. Vsebuje veliko kalcija. Ohrovt vsebuje več kalcija kot mleko. Pomaga preprečevati osteoporozo in ohranja zdrav metabolizem, pomaga tudi pri preprečevanju izgube kostne mase. Kalcij v kombinaciji z vitaminom C v ohrovtu pripomore k ohranjanju hrustanca in gibljivosti sklepov. Če kalcij pridobivate večinoma iz predelanih mlečnih izdelkov, lahko to vodi ravno v nasprotno stanje – poveča tveganje za nastanek osteoporoze in obrabljen hrustanec, zato so rastlinski viri kalcija mnogo primernejši za zdravje.
  9. Ohrovt je odlična hrana za jetra in razstrupljanje telesa. Ohrovt vsebuje veliko klorofila, ki pomaga odstranjevati toksine iz krvi. Za čiščenje jeter je primerna lahko prebavljiva hrana z malo kalorijami, da naše telo ne bo potrebovalo veliko energije za njeno predelavo. Najboljši način za čiščenje jeter je sveže iztisnjen sok v sokovniku, ki mu lahko dodamo korenje, jabolko, ingverjevo korenino in limono. 
  10. Je dober vir elektrolitov. Ohrovt je poleg špinače druga izredno zdrava zelenjava, ki poleg elektrolitov (kalija, fosforja in kalcija) vsebuje še vitamine A, C in K. Ohrovt je neprimerno boljši vir elektrolitov v primerjavi z drugimi živili. Elektroliti pomagajo uravnavati naš živčni sistem in delovanje mišic, odgovorni so za hidracijo telesa, vrednost pH v krvi, krvni tlak. Sodelujejo pri ponovni izgradnji poškodovanih tkiv in so bistvenega pomena tudi pri športni aktivnosti. 

Ohrovt je torej odlično zimsko superživilo za dober vid, lepo kožo, zdrave in trde kosti, dober imunski sistem, zdravo srce in ožilje, dobro kri, urejeno prebavo, vzdrževanje optimalne ravni holesterola, hidratacijo, primeren pa je tudi v času hujšanja. 

RECEPT: Ohrovt v smutiju


Zelene liste ohrovta (pet listov brez stebla) lahko vmešate v jutranji smuti z dvema kosoma sadja (npr. pol jabolka in en kaki), dodajte košček korenine ingverja, vodo ali rastlinsko mleko in sok polovice limone. Polovico smutija naj predstavlja zelenje. Proti koncu mešanja smutiju dodajte žlico lanenih semen ali semen chia. Tisti, ki šele začenjate z zelenimi kašastimi sokovi, najprej poskusite z večjo količino sadja in manj zelenja, nato postopoma dodajajte več zelenja, kot so ohrovt, špinača, zelena, peteršilj … Pripravite gostejši smuti in ga pojejte z žličko.

VEČ RECEPTOV NAJDETE v naslednjem prispevku: 5 NAČINOV KAKO VKLJUČITI NA ZIMSKI JEDILNIK KODROLISTNATI OHROVT.

Avtorica: Maja Jeereb, www.mojezdravje.net

Vir slike: https://www.nationalgeographic.com

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE