Primerjava prehranskih dopolnil z omega-3 maščobnimi kislinami

Ste se kdaj spraševali, katero prehransko dopolnilo zbrati, da boste za svoj denar dobili največ?

Maščobe predstavljajo pomemben del prehrane, saj so nosilke v maščobi topnih vitaminov (A, D, E in K) poleg tega pa vnos določenih maščobnih kislin ugodno vpliva na zdravje ljudi. Vnos maščob naj bi po smernicah prehranjevanja znašal do 30 % celotne zaužite energije. Od teh naj ne bo več kot 10 % nasičenih maščob, ostalo pa naj pripada nenasičenim in večkrat nenasičenim maščobnim kislinam. Med slednje spadajo tudi  omega-3 maščobne kisline, ki veljajo za esencialne maščobne kisline. To pomeni, da jih telo ne more samo sintetizirati in jim moramo zato v organizem vnesti s hrano. 

Med nenasičene omega-3 maščobne kisline prištevamo alfa-linolensko kislino (ALA), eikozapentaenojsko kislino (EPA) in dokozaheksaenojsko kislino (DHA). Vse so nujno potrebne za normalno delovanje organizma. Esencialne so za izgradnjo in normalno funkcioniranje celičnih membran ter imajo vlogo prekurzorja za sintezo tkivnih hormonov. Ti hormoni nadaljnje vplivajo na imunski sistem, vnetne procese, na permeabilnost kapilar, krvni tlak …

Živila rastlinskega izvora, ki so bogata z alfa-linolensko kislino so: lanena, chia in konopljina semena, orehi, brstični ohrovt, …

Ker dolgoverižnih večkrat nenasičenih maščobnih kislin, kot sta EPA in DHA, organizem ne more tvoriti od začetka, je tu ključna ALA, saj je predhodna spojina za pretvorbo in sintezo prej omenjenih maščobnih kislin. Problem nastopi, ker je pretvorba iz alfa-linolenske kisline v EPA in DHA zelo nizka: okoli 5 – 15 % ALA se pretvori v EPA in le 1 % v DHA. Odstotek pretvorbe je nadalje odvisen od genetike in prehranjevalnih navad (vključno s prisotnostjo ostalih maščobnih kislin v prehrani). Vpliv na pretvorbo pa naj bi imela tudi leta in spol: pri mlajših ženskah se je pokazalo, da je bila pretvorba iz ALA v EPA in DHA bolj učinkovita kot pri moških – najverjetneje zaradi višjega nivoja estrogena pri ženskah.

Zaradi slednjih ugotovitev je smiselno, da uživamo prehranska dopolnila z vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin EPA in DHA, saj ne moremo biti povsem prepričani, kako dobro naše telo pretvarja maščobne kisline.

Tudi če ne uživate živil živalskega izvora in posledično rib, ki veljajo za vir omega-3 maščobnih kislin, ne potrebujete uživati prehranskih dopolnil z vsebnostjo ribjega olja. Na tržišču lahko najdete veliko izbiro prehranskih dopolnil, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline, a so pridobljene iz alg. Taka prehranska dopolnila so navadno bolj trajnostna in okolju prijazna ter ne vsebujejo težkih kovin in toksinov, ki se lahko akumulirajo v ribah kot posledica okolijskih onesnaževal. Dolgoverižni omega-3 m. k. EPA in DHA, ki se nahajata v ribjem olju, sta popolnoma enaki tistim, ki jih najdemo v algah, saj ribe same ne tvorijo omega-3 m. k. ampak jih akumulirajo iz zaužitih mikroalg.

Če uživamo omega-3 m. k., pridobljene iz alg, zaužijemo primarni vir koristnih maščob in tako preskočimo vmesne korake.


V nadaljevanju vam bomo prestavili nekaj prehranskih dopolnil, ki vsebujejo EPA in DHA, pridobljene iz alg. Primerjali smo vsebnosti maščobnih kislin, ostalih sestavin, ki jih prehransko dopolnilo vsebuje, obliko, v kateri se nahaja, način shranjevanja in ceno ter vam tako olajšali izbiro pri nakupu.

Izdelke, ki smo jih med seboj primerjali so:

OLJE MORSKIH ALG

Vsa navedena prehranska dopolnila (z izjemo izdelka Sunwarrior) vsebujejo maščobni kislini EPA in DHA v obliki olja morske alge (schizochytrium sp.). Sunwarrior pa v svojem prehranskem dopolnilu poleg olja alg vsebuje tudi AlmegaPL®. Pod tem imenom se nahaja omega-3 olje, ki je trajnostno pridobljeno iz alg in bogato z EPA m. k. Klinične raziskave so pokazale, da imajo visoke ravni EPA pozitiven učinek na zdravje srca in ožilja, vnetja ter duševno zdravje. Podobno kot krilovo olje (ki je živalskega izvora), so tudi omega-3 m. k. znotraj formulacije AlmegaPL® vezane na polarne lipide (fosfolipide in glikolipide); to pa zagotavlja izboljšano absorpcijo EPA. Znano je, da polarni lipidni prenašalci spodbujajo učinkovit prenos omega-3 maščobnih kislin in nadaljnjo integracijo v celične membrane.

SESTAVINE

Ostale sestavine, ki se poleg olja alg nahajajo v prehranskih dopolnilih:

Sestavinsko so si med prehranska dopolnila zelo primerljiva: tisti izdelki, ki se nahajajo v obliki kapsul, vsebujejo koruzni škrob in glicerin (sestavini kapsule). Večina jih vsebuje tudi antioksidante – v obliki tokoferola (vitamina E) ali/in vitamina C (askorbil palmitat). Dopolnila v obliki olja pa seveda vsebujejo neko vrsto olja (sončnično, olje, olje chia semen, olje limone in limete). Sestavine, ki jih lahko še najdemo v izdelkih, so: sorbitol (ima vlogo sladila, deluje pa tudi kot higroskopna spojina, kar pomeni, da nase veže vlago), karagenan (aditiv, ki se uporablja kot sredstvo za želiranje, zgoščevanje in kot emulgator) in natrijev karbonat (aditiv, ki sodi v kategorijo ‘sredstvo proti zgoščevanju’).

SHRANJEVANJE

Vsa prehranska dopolnila (z izjemo Vivo Life Vegansko omega-3 olje), ki smo jih vključili v to primerjavo so primerna za shranjevanje pri sobni temperaturi (v suhem in temnem prostoru). Slednje dopolnilo, ki se nahaja v obliki olja, pa je po odprtju potrebno shranjevati v hladilniku. 

EMBALAŽA

Ker vemo, da odpadki (predvsem plastična embalaža) močno obremenjujejo naš planet, je smiselno, da tudi preverimo, v kakšni embalaži so pakirana izbrana prehranska dopolnila. Izdelki, ki smo jih med seboj primerjali, so pakirani v stekleni oziroma plastični embalaži. V plastični se nahajata Cytoplan Omega-3 in NatureVibe Complete Vegan omega-3, v stekleni pa prehranska dopolnila blagovnih znamk Viridian, Vivo Life in Sunwarrior.

PRIPOROČEN DNEVNI VNOS

Priporočen skupni dnevni vnos EPA in DHA za prevencijo srčno-žilnih bolezni po Referenčnih vrednostih za vnose hranil nemškega, avstrijskega in švicarskega društva za prehrano (D-A-CH) znaša 250 mg (do 500 mg). DHA pa ima tudi vlogo pri ohranjanju vida in delovanju možganov. Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 250 mg DHA

V nadaljevanju bomo primerjali tako skupni priporočen vnos (250 mg) kot tudi dnevni vnos 250 mg DHA. 

Da bi dosegli koristni učinek na srce ter možgane in vid, bi morali v primeru izdelka Cytoplan Omega-3 zaužiti 1,5 kapsule dnevno (124,5 mg EPA + 250,5 mg DHA = skupnih 375 mg) – kar v praksi pomeni 10 – 11 kapsul na teden oziroma izmenično jemanje 1 oz. 2 kapsuli vsak dan. V primeru omega-3 olja znamke Viridian pa bi morali zaužiti 2 ml dnevno, kar predstavlja skupno 450 mg EPA in DHA (150 mg EPA in 300 mg DHA).

PRIMERJAVA CEN NA EN ODMEREK/NA DOSEGANJE KORISTNIH UČINKOV NA SRCE, MOŽGANE IN VID

Če primerjamo razmerje med ceno in količino omega-3 m. k. na odmerek, je zmagovalec izdelek Vivo Life Vegansko omega-3 olje, ki mu sledita NatureVibe Complete Vegan omega-3 in Sunwarrior Omega-3. Ne smemo pa pozabiti, da sta to le dva dejavnika, ki sta določila zmagovalca.

Če vam je pomembno, da lahko izdelek hranite pri sobni temperaturi (še posebno v primerih, ko ste npr. na potovanjih), se boste najverjetneje odločili za drug izdelek. Če ste pozorni na zmanjševanje odpadkov in raje uporabljate materiale, ki so do okolja bolj prijazni ter se lažje reciklirajo, boste izbirali med tremi možnostmi. 

Nekaterim je pomembno, da prehransko dopolnilo vsebuje čim manj sestavin, drugim, ali je to v obliki kapsul ali olja

Spet tretje dopolnilo Sunwarrior se ponaša z zaščiteno obliko olja morskih alg (AlmegaPL®), ki zagotavlja izboljšano absorpcijo EPA.

Navsezadnje pa ste mogoče lahko pozorni tudi na blagovno znamko izdelka, ki ji že dalj časa zaupate in se boste zato raje odločili za izdelek iste znamke.

Zdaj pa je na vas, da na tehtnico postavite svoje zahteve in tako uspešno izberete izdelek, ki bo ustrezal vam in vašim željam.

Pripravila: Sara Krošelj, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane, bodoča magistra inž. prehrane

Povzeto po: 

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE