Naročite se na naše novice in prejmite kupon za

Bodite prvi, ki boste izvedeli za ekskluzivne akcijske popuste.

Pustni krofi brez jajc in mleka (lahko tudi brez glutena)

Pred nami je pust. Če bi se radi posladkali s krofi z manj kalorijami, naredili krofe brez glutena ali brez živalskih sestavin, potem vas bo spodnji Orcin recept navdušil! 🙂

Danes razkrivamo recept, ki je veganska različica običajnih krofov. S temi krofi se lahko posladkajo prav vsi – naši najmlajši in tudi babice in dedki, ko pridejo na kosilo.

Sestavine:

– 7 dag bio rastlinske margarine Alsan
– 20 dag manj kaloričnega sladila eritritol (zmletega v prah)
– 2 dl ovsenega mleka
– 2 čajni žlički suhega kvasa
– 50 dag kamutove moke tip 800 (ali brezglutenske moke Schar)
– naribana lupinica 1 bio limone
– 1 čajna žlička vanilije v prahu
– kakšna dobra domača marmelada za nadev
– olje za cvrtje (nerafinirano kokosovo olje)

Različica brez glutena

Če želite krofe brez glutena, kamutovo moko zamenjajte z belo brezglutensko moko za kruh. Dobite jo v vseh večjih trgovinah z živili. Najdete jo na oddelku, kjer imajo izdelke brez glutena. Ovseno mleko lahko zamenja katerokoli drugo rastlinsko mleko, na primer mandljevo ali riževo.

Priprava:

Ovseno mleko, sladilo in rastlinsko margarino zmešaš v lončku in postaviš nad ogenj. Segrevaš do mlačnega (naj res ne bo prevroče). Odstaviš in mešaš toliko časa, da se margarina raztopi.

Mešanico poliješ po kvasu in pustiš vzhajati na toplem. Vzhajati mora do take mere, da kvas res naraste in se malce speni, sicer bo testo prepočasi vzhajalo.

Moko zmešaš z limonino lupinico in vanilijo. Dodaš narasli kvas in še enkrat pustiš vzhajati na toplem – toliko, da testo doseže vsaj dvakratno velikost. 

Nato samo še narahlo razmesiš, povaljaš in z modelčkom oblikuješ kroge. Še malo naj vzhajajo, nato pa jih ocvreš v kokosovem olju. Ko so krofki ocvrti, jih nadevaš z domačo marmelado.

Glede na to, da so že krofi dovolj kalorični in ker verjetno ne boste pojedli le enega, vam svetujem, da za posip po krofih uporabite odlično alternativo navadnemu sladkorju: SugarSweet Naravno sladilo v prahu. To sladilo je po teksturi enako belemu sladkorju v prahu, vendar ne vsebuje kalorij in je zato primerno tudi za diabetike. Kasneje ga lahko uporabljate tudi za raznovrstne zdrave sladice, saj paše praktično vsepovsod. Okus je odličen. Tako se boste lahko sladkali z manj slabe vesti!

Dober tek!

Vir recepta: www.or-ca.si; vir slik: smittenkitchen.com

Prispevek pripravila: Maja Jeereb

Izdelki, ki so uporabljeni v receptu

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE