Razstrupljanje z matcha čajem

Po praznikih nas zasujejo ponudbe za razstrupljevalne izdelke in programe. S tem ni nič narobe, ker naše telo po prazničnem obilju resnično potrebuje čiščenje in odmor od premastne, presladke in nezdrave hrane. Dobro pa je, da znamo ločiti seme od plevela, kar je pravzaprav zelo enostavno: izdelki iz nenavadnih sestavin, ki obljubljajo hitre rešitve, ne delujejo. Delujeta zdrav način življenja in zdrava prehrana, ki jo je v času intenzivnejšega razstrupljanja super dopolniti z naravnimi živili, ki imajo sposobnost razstrupljanja že sami od sebe. Prav takšen je matcha čaj.

Matcha je popolnoma naravno živilo. Gre za v prah zmlete posušene liste pravega čaja, brez kakršnihkoli dodatkov ali barvil (ja, takšno čudovito zeleno barvo ima matcha sama po sebi!). Poleg vseh vlaknin, vitaminov in mineralov, ki jih matcha vsebuje, je rastlina znana tudi po svojih razstrupljevalnih učinkih. 

ZELENA ZA KLOROFIL

Za čudovito zeleno barvo matche v prahu je odgovoren klorofil. Matcha ga vsebuje veliko več kot ostali tipi zelenega čaja, ker jo gojijo na prav poseben način. Približno 10 do 20 dni pred obiranjem prekrijejo čajne grmičke s tkanino, ki prepušča le nekaj sonca. Listi tako niso izpostavljeni neposredni sončni svetlobi, zato morajo v sebi razviti več klorofila, da lahko fotosinteza še vedno poteka nemoteno. Drugače je pri običajnem zelenem čaju, kjer so listi do konca izpostavljeni soncu, zato delež klorofila ni tako visok. 

Klorofil je osupljivo podoben molekuli hemoglobina v naši krvi – to je razlog, da včasih klorofil imenujejo »zelena kri«. Tako molekulo klorofila kot molekulo hemoglobino tvori porifinski obroč, le da je pri klorofilu v sredini vezan magnezij, pri hemoglobinu pa železo. Naj gre za naključje ali ne, v vsakem primeru klorofil ugodno vpliva na kri ter poveča njeno sposobnost prenosa kisika in hranil do celic. Klorofil deluje čistilno in prispeva k odplavljanju toksinov, najprej iz celic in nato naprej iz telesa. 

POSPEŠUJE METABOLIZEM 

Če je vaš cilj izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, je matcha odlična izbira. Vsebuje kofein, ki pospeši metabolizem in kurjenje maščob, a hkrati vsebuje tudi veliko vlaknin, zaradi katerih kofein deluje enakomerno. Vlaknine poleg tega uredijo prebavo in pospešijo izločanje, kar vse prispeva k optimalni telesni teži. 

DETOX KURA Z MATCHA ČAJEM
Priprava matcha čaja je zelo enostavna – naše napotke za pripravo si lahko ogledate tukaj. Vse pripomočke za pripravo razstrupljevalnega čaja, od ekološke matche v prahu pa do skodelice in metlice za pripravo, lahko najdete v naši spletni trgovini
Za razstrupljevalno »kuro« si lahko izberete en dan, tri dni ali pa kar cel teden. V tem času vsako jutro začnite s skodelico matcha čaja: skodelico tople ali mlačne vode zmešajte z žličko KISSA matcha čaja v prahu in po želji dodajte polovičko stisnjene limone ter mlačno vodo. Priporočamo, da čaja ne sladkate.
Kasneje zaužijte lahek sadni zajtrk ali zeleni smuti, ki mu lahko prav tako dodate žličko matche v prahu. Recept za matcha smuti najdete tukaj.
Čez dan jejte samo sadje, najbolje v enem ali dveh obrokih, med obroki pa si še vsaj enkrat privoščite skodelico matcha čaja.  Ta vas bo poživila in hkrati prispevala k občutku sitosti. Priporočamo le, da matcha čaja ne pijete prepozno zvečer, ker lahko zaradi svojega poživilnega učinka preprečuje kakovosten spanec. 
Seveda ni treba, da je matcha čaj le del detox diete. Čimvečkrat ga tudi sicer dodajte v svoj smuti, zamešajte v skledo jutranjih kosmičev ali v sok ter se tako ves čas nežno razstrupljajte. Če hkrati poskrbite še za uživanje čimbolj naravne in nepredelane rastlinske hrane, dnevno gibanje ter čustveno zdravje, ste zase naredili največ, kar lahko. 
Napisala: Eva Žontar, diplomirana biologinja in certificirana svetovalka za rastlinsko prehrano, januar 2018
Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE