Jogurt je med mlečnimi izdelki, ki se jim običajno najtežje odpovemo. A tu je dobra novica – tudi če smo alergični na laktozo ali se prehranjujemo vegansko, slastnih jogurtov ni treba izključiti iz naših zajtrkov in malic. Poleg tega, da je danes v trgovinah lahko najti popolnoma rastlinske jogurte, lahko čisto pravi jogurt brez kravjega (ali drugega živalskega) mleka pripravite sami doma.
Povsem enostavno je! Še najtežji del priprave domačega jogurta je čakanje, da čez noč fermentira v topli pečici. Takšen svež jogurt se po okusu ne more primerjati z nobenim kupljenim. Po okusu se popolnoma približa običajnemu osnovnemu jogurtu, sami pa ga lahko nato sladkate po okusu in mu dodajate svoje najljubše dodatke.
Domač veganski jogurt izstopa tudi po zdravstvenih koristih. Zaradi probiotikov ugodno vpliva na črevesno floro in ureja prebavo, če uporabite sojino mleko s kalcijem pa je tudi bogat vir kalcija. Na površini svežega jogurta boste (tik po tem, ko ga vzamete iz pečice) opazili tudi prozorno tekočino – sirotko, ki jo lahko s pridom uporabite za krepitev črevesne flore.
Sestavine za 4 porcije
1 liter rastlinskega mleka (npr. kokosovo ali sojino mleko s kalcijem)
*Pomembno je, da uporabite kakovostne probiotike z živimi kulturami. Priporočamo probiotike Viridan– za ta recept so idealni osnovni probiotiki z 1,5 milijard sevi živih probiotičnih bakterij, ki bodo poskrbele za fermentacijo jogurta. Probiotiki znamke Viridian ne vsebujejo laktoze, glutena, dodanega sladkorja, soli, kvasa, konzervansov in barvil.
Priprava:
Pečico segrejte na 40°C.
Segrejte kokosovo ali sojino mleko: Mleko vlijte v velik lonec in ga postopoma segrevajte na zmernem ognju. Stalno mešajte in počakajte, da se segreje tik pod vrelišče (to se zgodi, ko na površini opazite drobcene mehurčke). Če uporabljate termometer (priporočljivo), bo ta nameril okrog 90-95°C. Nadaljujte s segrevanjem in stalno mešajte, da se mleko ne prime na dno posode ali prekipi.
Ohladite mleko: Lonec z mlekom odstavite s štedilnika in pustite, da ohladi do točke, kjer je samo še rahlo toplo na dotik. Na tej točki bo termometer nameril okrog 40-45°C. Vsake toliko časa mleko premešajte, da se na poršini ne tvori kožica. Če se vam mudi, lahko ta korak pospešite in lonec z mlekom postavite v večji lonec z ledeno hladno vodo.
Dodajte probiotike: Odprite probiotično kapsulo in prah v njej stresite v ohlajeno (toplo) mleko. Dobro premešajte, najbolje z leseno žlico ali kuhalnico.
Začnite s pripravo jogurta! Mleko s probiotiki prelijte v nekovinsko posodo, ki je primera za pečico (na primer steklen kozarec). Zelo pomembno je, da ne uporabljate kovinske posode ali pribora, ker lahko to negativno vpliva na nastajanje jogurta. Posodo pokrijte in vse skupaj postavite v ogreto pečico.
Ugasnite pečicoin prižgite luč v pečici. Luč bo ohranjala idealno temperaturo za fermentacijo. Če niste prepričani, ali je pečica dovolj topla, kozarec zavijte v brisačo (pečica naj bo seveda ugasnjena). Med procesom fermentacije pečice ne odpirajte, ker bo to znižalo temperature v njej!
Jogurt pustite nastajati 8-12 ur (najlažje je, če jogurt pripravite zvečer in ga v pečici pustite čez noč). Dlje kot bo jogurt v topli pečici, bolj kiselkast bo njegov okus.
Ohladite jogurt: Ko je jogurt pripravljen (12 ur, če imate radi bol kiselkast jogurt; manj, če imate radi bolj nevtralen okus), ga odstranite iz pečice. Opazili boste, da se je na vrhu izločilo nekaj sirotke (tekočine). Lahko jo zamešate nazaj v jogurt ali pa jo odlijte z vrha, da dobite bolj gost jogurt. Tako pripravljen jogurt lahko v hladilniku hranite do 7 dni.
Sladila in dodatki (po želji), če želite pripraviti zdrav obrok z različnimi okusi jogurta:
Stevia: Naša prva izbira za sladilo, ker ohrani naravno barvo jogurta in ga prijetno osladka brez dodatnih kalorij (zadostuje že čisto čisto malo, previdno z doziranjem). Sicer pa lahko jogurt sladkate tudi z nerafiniranim (temnim) agavinim sirupom, javorjevim sirupom, kokosovim sladkorjem, datljevim sladkorjem ali melaso, le da bodo nekateri izmed njih jogurt obarvali rjavkasto (po okusu bo še vedno odliiiičen!).
Baobab v prahu: Ne moremo dovolj poudariti, kako odličen dodatek domačemu jogurtu je baobab! Njegova naravna aroma še poudari in dopolni kiselkasto noto jogurta, hkrati pa baobab jogurtu doda veliko vlaknin in vitamina C.
Chia semena: z dodatkom chia semen lahko zgostite jogurt in ga obogatite z omega-3 maščobnimi kislinami ter vlakninami. Če uporabite cela chia semena, bo to jogurtu dodalo prav posebno teksturo s hrustljavimi zrnci – če se ji želite izogniti, chia semena najprej zmeljite.
Smoothie booster: izbirajte med superživili mavričnih barv, ki bodo s svojo bogato hranilno sestavo zagotovo popestrili domač jogurt. Najlepše barve jogurt boste zagotovo dobili z acai jagodami v prahu ali borovnicami v prahu. Čudovito modro barvo pa bo dala modra spirulina v prahu. Izberite tisti izdelek, ki najbolj ustreza vašim ciljem in ga zamešajte v jogurt!
Tapiokina moka: za bolj gost in čvrst jogurt. Dodamo 2 čajni žlički tapiokine moke med segrevanjem mleka in stalno mešamo. Tako bo vaš jogurt bolj gost.
B-12: Ja, tudi z B-12 lahko obogatimo naš veganski jogurt. B-12 Ima zelo pomembno vlogo pri delovanju živčnega sistema – med drugim vpliva na zmanjševanje utrujenosti in izčrpanosti, hkrati pa sodeluje tudi v procesu tvorbe rdečih krvnih celic.
Sadje in oreščki: jogurtu lahko dodate tudi različno sveže sadje, ki ga imate radi (npr. hruško, jabolko, kivi) in oreščke, na primer orehe, datlje, kokosov čips. Popestrite pa ga tudi lahko s slastim liofiliziranim sadjem. 🙂
Avtorica: Eva Žontar, diplomirana biologinja in certificirana svetovalka za rastlinsko prehrano
“Izdelki Sunnwarrior (presni proteini Warrior blend) so obvezen del mojega jedilnika in odličen dodatek k prehrani za vsakega, neprecenljiv pa za vrhunskega športnika, ki po napornem treningu potrebuje kvalitetno regeneracijo!"
Primož Jeralič
Vrhunski ročni kolesar
“Superhrana" je moja najljubša trgovina z zdravo prehrano. S trgovino in lastnico Majo sodelujem že od njihovega odprtja, tam nakupujem Sunwarrior beljakovine in kakšne malenkosti, kot so omega 3 in podobno."
Mojca Cepuš
Certificirana nutricionistka, Befit
“Sunwarrior beljakovine se odlično podajo mojemu načinu življenja. Pomagajo mi pri aktivnem in dinamičnem vsakdanjiku, ker so hitro in dobro prebavljive, ohranjajo energijo ter predvsem sitost. Sunwarrior beljakovine priporočam vsem, ki želijo le najboljše zase in svoje telo.”
Mi in naši partnerji uporabljamo informacije, zbrane preko piškotkov in podobnih tehnologij, da izboljšamo vašo izkušnjo na naši spletni strani, analiziramo, kako jo uporabljate in za namene trženja. Ker spoštujemo vaše pravice do zasebnosti, lahko izberete, da ne dovolite nekaterih vrst piškotkov. Vendar pa lahko blokiranje nekaterih vrst piškotkov vpliva na vašo izkušnjo na spletni strani in storitvah, ki jih lahko ponudimo. V nekaterih primerih se podatki, pridobljeni iz piškotkov, delijo z tretjimi osebami za analitiko ali trženje. Vsakokrat lahko izkoristite svoje pravice, da se izognete temu deljenju, tako da onemogočite piškotke.
Ti piškotki in skripte so za delovanje spletnega mesta potrebni in jih ni mogoče izklopiti. Običajno se nastavijo le kot odziv na dejanja, ki jih opravite, kar znese zahtevo po storitvah, kot je nastavitev vaših nastavitev zasebnosti, prijava ali izpolnitev obrazcev. Svoj brskalnik lahko nastavite tako, da blokira ali vas obvesti o teh piškotkih, vendar nekateri deli spletnega mesta potem ne bodo delovali. Ti piškotki ne hranijo nobenih osebnih podatkov.
Analitika
Ti piškoti in skripte nam omogočajo, da štejemo obiske in vir prometa, da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani. Pomagajo nam vedeti, katere strani so najbolj in najmanj priljubljene in videti, kako obiskovalci gibljejo po spletni strani. Vsa informacija, ki jo ti piškoti zbirajo, je agregirana in zato anonimna. Če ne dovolite teh piškotkov in skript, ne bomo vedeli, kdaj ste obiskali našo spletno stran.
Vdelani video posnetki
Ti piškotki in skripte lahko nastavite prek naše spletne strani prek zunanjih video storitev, kot sta YouTube ali Vimeo. Lahko se uporabljajo za dostavo video vsebine na naši spletni strani. Video ponudnik lahko zgradi profil vaših interesov in vam na tej ali drugih spletnih straneh prikaže relevantne oglase. Ne shranjujejo neposrednih osebnih podatkov, temveč temeljijo na edinstvenem prepoznavanju vašega brskalnika in internetne naprave. Če ne dovolite teh piškotkov ali skriptov, je možno, da vgrajeni video ne bo deloval, kot je pričakovano.
Google pisave
Google Fonti je storitev za vdelavo pisav. Google Fonti so shranjeni na CDN-ju Googla. API Google Fontov je zasnovan tako, da omeji zbiranje, shranjevanje in uporabo podatkov končnega uporabnika le na tisto, kar je potrebno za učinkovito ponujanje pisav. Uporaba API Google Fontov ni preverjena. S spletnimi stranmi obiskovalci ne pošljejo piškotkov na API Google Fontov. Zahteve na API Google Fontov se pošiljajo na domene, ki so namenjene specifičnim virov, kot so fonts.googleapis.com ali fonts.gstatic.com. To pomeni, da so vaše zahteve za pisave ločene in ne vsebujejo nobenih poveril, ki jih pošiljate na google.com med uporabo drugih preverjenih storitev Googla, kot je Gmail.
Trženje
Ti piškotki in skripte lahko nastavijo preko naše spletne strani naši oglaševalni partnerji. Ti podjetja jih lahko uporabljajo za izgradnjo profila vaših interesov in prikazovanje relevantnih oglasov na drugih spletnih straneh. Ne shranjujejo neposrednih osebnih podatkov, ampak temeljijo na edinstvenem prepoznavanju vašega brskalnika in internetne naprave. Če ne dovolite teh piškotkov in skriptov, boste izkusili manj ciljane oglaševanje.
Facebook Napredno ujemanje
Facebook Advanced Matching lahko izboljša določitev sledenja oglaševanja in spremljanje pretvorb. Pomaga nam doseči bolje ciljane občinstvo s pomočjo oglasov. Ko je to mogoče, bomo z Facebookom delili hashirane podatke, kot je vaše ime, telefon, e-pošta ali naslov.
Facebook CAPI
Facebook Conversion API Events (CAPI) nam pomaga razumeti, kako se odzivate na naše spletne strani. Omogočajo nam merjenje vpliva oglasov na pretvorbe spletnih strani in izboljšujejo ciljanje oglasov preko prilagojenih občinstev. Ko je to mogoče, bomo morda delili Facebooku informacije, kot so ime, e-pošta, telefon ali naslov.