Košarica
V košarici ni izdelkov.
Zakaj ne morem shujšati?

Zakaj ne morem shujšati?

Ste se že kdaj spraševali, zakaj lahko nekateri vaši prijatelji jedo karkoli želijo, vi pa ne? Če bi jedli tako kot oni, bi vam vse obleke iz vaše garderobe prej kot slej ostale premajhne. Pa veste, da morda ni vse samo v tem, kaj jedo oni in kaj vi? Prav mogoče je, da lahko nekatere stvari “popravite” sami! 

Prehrana je prvem mestu, bakterije na drugem

Najprej se morate zavedati, da je prehrana seveda pomembna in bo vedno pomembna. Kakorkoli, raziskave vedno bolj dokazujejo, da igra pomembno vlogo pri telesni teži vaša bakterijska črevesna flora. Virusi in bakterije pomembno vplivajo na to, kako vaše telo metabolizira maščobe.


Znanstveniki so odkrili, da imajo vitki ljudje v črevesju večji delež Bacteroidetes bakterij. Debeli ljudje imajo več Firmicutes bakterij. To je precej pomembno, če želite doseči in ohranjati svojo optimalno telesno težo. Zdravo črevesje vsebuje približno 70 % dobrih in 30 % slabih bakterij. 

Kateri dejavniki porušijo zdravo ravnovesje črevesnih bakterij?

 • Antibiotiki (ki dobesedno pobijejo vašo črevesno floro in omogočijo razrast slabih bakterij)
 • Oslabljen imunski sistem
 • Kronični stress
 • Prebavne motnje
 • Glivične okužbe
 • Vnetne kožne bolezni

Zdaj ko veste, kaj je morebitna težava, da nikakor ne morete ohranjati svoje idealne telesne teže, kako ta problem rešiti? Svojo črevesno mikrofloro lahko podprete na več načinov:  

 • Imejte uravnoteženo prehrano (kaj je uravnotežena prehrana preberite v prispevku tukaj)
 • Karseda omejite uživanje procesirane hrane in sladkorja
 • Uživajte črevesju koristna živila, kot je aloe vera
 • Uživajte živila, ki po naravi vsebujejo veliko probiotikov (kefir, kombuča, kislo zelje, fermentirana zelenjava)
 • Uživajte naravne probiotike in prebiotike


Če si želite zdrave črevesne flore, je zelo pomembno dodajanje probiotikov – pri večini ljudi je ta vsaj delno oslabljena zaradi uporabe antibiotikov (lahko tudi daleč v preteklosti), nezadostnega uživanja fermentiranih živil in nezdrave prehrane. 

Razlika med probiotiki in prebiotiki

Probiotiki so bakterijske kulture, medtem ko so prebiotiki hranila, ki te bakterije hranijo in jih ohranjajo v zdravem ravnovesju. V naši spletni trgovini najdete kakovostne probiotike Viridian brez mlečnih izdelkov, glutena in sladkorja. Kot prebiotike priporočamo uživanje naravno fermentirane zelenjave, kakovostnih probiotičnih (rastlinskih) jogurtov in kombuče. 

Recept za domač veganski probiotični jogurt najdete tukaj.

Prevod: Eva Žontar, univ. dipl. biologinja in svetovalka za rastlinsko prehrano

Vir: https://sunwarrior.com/healthhub/the-missing-link-to-your-weight-loss

Deli naprej....

Podobne objave

Vsi vemo, da je pitje vode izredno pomembno, vendar pa se nam kljub temu rado zgodi, da na pitje kar nekako pozabimo. Vsakodnevno redno pitje zadostnih količin vode bo pustilo dobre posledice na naši koži, srcu in vsesplošnem zdravju.
Maslo iz oreščkov prihaja v najmanj toliko okusih, kolikor vrst oreškov obstaja, načinov uporabe pa je še veliko več. Čas je, da poskusite še kaj drugega od arašidovega masla na kruhu! Minili so časi, ko smo poznali samo arašidovo maslo. Zdaj imamo na voljo mandljevo maslo, lešnikovo maslo, pa maslo iz indijskih oreščkov in celo maslo iz bučnih semen - kako vedeti, kako kar najbolje uporabiti vsakega izmed njih? Pogosto nam tudi zmanjka idej in domišljija ne seže dlje od tega, da ga namažemo na kruh ali kos sadja. Tu je 10 bolj svežih idej, kako uporabiti maslo iz oreščkov!
Železo je nujno potreben mineral, ki sodeluje v številnih življenjskih procesih. Verjetno najbolj znan je po svoji vlogi, ki jo opravlja v sestavi krvi. Brez železa namreč ne moremo tvoriti hemoglobina, pomembne beljakovine v rdečih krvnih celicah, ki veže kisik in ga iz pljuč raznaša po telesu.

SLEDITE NAM NA...

MOŽNOSTI PLAČILA

MNENJA STRANK

.