4 nasveti za krepitev imunskega sistema

Preverite, kako lahko pred zimo okrepite svoj imunski sistem in pomlad dočakate brez bolezni. 

V hladnejših mesecih leta je težko preživeti brez prehlada, gripe ali druge sezonske nadloge. Vsi okrog nas kašljajo in kihajo, zato se je zelo težko izogniti okužbi. Pa vendar obstajajo nekatere splošno preizkušene metode, s katerimi imamo več možnosti, da ostanemo zdravi. 

Bodite pripravljeni

V torbici hranite razkuževalne robčke in jih dejansko uporabljajte (predvsem na javnih prostorih). Če začnete čutiti simptome prehlada, kakšen dan ali dva uživajte naravni vitamin C in cinkov kompleks – v zimskih mesecih ju je najbolje imeti kar vedno pri roki. Prepričajte se tudi, da pijete veliko zeliščnih čajev, ker hkrati hidrirajo in imajo (odvisno od zelišča) številne zdravilne učinke. 

Uživajte vitamine 


Imunski sistem je vaša prva obrambna linija, ko se srečate z virusi in bakterijami. Da bi lahko pravilno deloval, potrebuje specifična hranila. Najpomembnejši vitamini, ki neposredno krepijo imunski odziv, so:

Zelo pomembni za optimalno imunsko odpornost so tudi probiotiki – hrana pogosto ni dovolj, zato se v hladnih mesecih priporoča dodajanje bakterijskih kultur v obliki dodatka. V naši mikrobioti (cel sistem sluzi, ki je prisoten v črevesju), kjer se nahajajo dobre bakterije, se nahaja sedež našega imunskega sistema. Kadar je ravnovesje bakterij v mikrobioti pravilno (15% dobrih bakterij, 5% slabih bakterij in 80% nevtralnih bakterij), to imenujemo evbioza. Takrat se dobro počutimo, imunski sistem je močan in smo zdravi.

Zato, če želimo okrepiti svoj imunski sistem, preprečiti prehlade, angine, gripe, alergije in druge bolezni, tudi avtoimune, degenerativne in psihične, moramo najprej okrepiti svoje črevesje. Probiotiki so nam tu lahko v veliko pomoč in igrajo ključno vlogo pri krepitvi zdravja in imunskega sistema. 

Uživanje prehranskih dodatkov je zelo priporočljivo, če ne želite zboleti – pa vendar ne pozabite, da gre za “dodatke”. Vedno jih dodajamo že sicer uravnoteženi in polnovredni prehrani.

Uživajte veliko hranljivih živil, kot so zelenolistna zelenjava, citrusi, kivi, jagodičevje, korenje, oreščki in stročnice. Z vitaminom C sta še posebej bogata afriški sadež baobab in camu camu iz Južne Amerike.

 

Bodite aktivni!

Redna fizična aktivnost krepi imunski sistem. Raziskave so dokazale, da ima telovadba pozitivne učinke na bele krvničke, ki so ključne v boju proti bolezni. Prav tako aktivnost zmanjša stress, kar je glavni razlog, da telo sploh podleže okužbi. Stresni hormone kortizol je odgovoren za oslabljen imunski sistem in naredi telo bolj dovzetno za okužbe in vdor bakterij. 

Za ta čas leta je še posebej primerna joga – iz številni razlogov. Telesu pomaga, da se znebi toksinov in pomiri tako telo kot um, ko smo že siti zime in slabega vremena. Bolj kot ste sproščeni, boljše boste spali in bolj močno ter zdravo bo telo, ko se bo treba boriti proti virusom. Ključ je v tem, da poslušate svoje telo – ostanite redno aktivni, a hkrati prepoznajte znake telesa, ko potrebuje počitek, sprostitev in obnovo. 

Tekočina, tekočina, tekočina

Voda bo spodbudila izločanje toksinov iz telesa in preprečila dehidracijo. Poskusite se izogibati alkoholnim in kofeinskim pijačam, če se počutite utrujeni ali na robu bolezni – alkohol in kofein bosta povečala dehidracijo in poslabšala absorpcijo hranil. Pijte mlačno vodo s citrusi, baobabom, camu camu-jem in veliko zeliščnih čajev.

Napisala: Eva Žontar, univ. dipl. biologinja in svetovalka za zdravo rastlinsko prehrano, marec 2018

Vir: https://sunwarrior.com/healthhub/immune-boosting-tips-for-winter, probiotiki: http://www.or-ca.si/http://www.or-ca.si/domaca-lekarna/481-probiotiki-za-ivljenje

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE