Tapioka in tapiokin puding

Ko prvič slišimo za tapioko, se nam večinoma niti sanja ne, kaj naj bi to bilo. A v tropskih delih Azije, Afrike in Latinske Amerike je nekaj zelo običajnega in se kot eno osnovnih živil znajde na skoraj vsakem krožniku. Poznajo jo pod mnogimi imeni: tapioka, kasava, manioka, yuca. V vseh primerih gre za podzemni gomolj, ki uspeva tudi v revni prsti, kjer je druge poljščine težko gojiti. Gomolj je bogat s škrobom in vlakninami ter predstavlja eno osnovnih živil in virov hranil v tropskih in subtropskih delih sveta.

Gomolj tapioke se lahko uporablja na številne načine. Svežemu je treba najprej odstraniti njegovo grobo rjavo povrhnjico, nato pa ga lahko kuhamo, pečemo, pohamo ali uporabimo kot sestavino drugih jedi. Pripravlja se podobno kot ostala gomoljnata zelenjava, na primer korenček ali krompir, še posebej okusna je v kombinaciji z rižem in kvinojo. 

Sveži gomolji pri nas niso pogosti. Poznamo jo predvsem v obliki tapiokinih kroglic in tapiokine moke (včasih imenovane tudi tapiokin škrob). Do nedavnega sta se obe živili uporabljali predvsem v brezglutenski prehrani in so ju bolj poznali ljudje s celiakijo (tapioka namreč ne vsebuje glutena), zdaj pa sta zaradi svoje vsestranske in okusne uporabnosti vse bolj prisotni tudi nasploh.

TAPIOKINA MOKA


Tapiokina moka se imenuje tudi tapiokin škrob, ker vsebuje predvsem škrob. Pridobiva se z izpiranjem in mletjem tapiokinih gomoljev – mokro pulpo nato stisnejo prek cedila, da dobijo škrobnato tekočino. Ko iz nje med segrevanjem izpari vsa voda, ostane čista tapiokina moka. Omenjeni postopek predelave je zelo pomemben, ker vsebujejo sveži gomolji strupeni cianid, ki je ob dolgotrajnem uživanju škodljiv. Tapiokina moka in tapiokine kroglice ga ne vsebujejo, zato pri uživanju ni omejitev ali razloga za skrb.

Škrobnata sestava tapiokine moke narekuje njeno kulinarično uporabo – uporablja se predvsem za zgoščevanje različnih jedi, kot so juhe, omake in doma pripravljen veganski sirček za pico.

Klikni tukaj za RECEPT za 3 različne vrste veganskih sirov in  veganski sirček za pico.

Škrob v tapioki se »aktivira« pri nižjih temperaturah kot npr. krompirjev škrob, zato je zgoščevanje s tapiokino moko hitro. Omakam in juham jo na primer dodamo šele čisto na koncu, prav tako lahko preveč tekočo marmelado ali omako rešimo zadnji trenutek. 

Tapiokino moko lahko pripravimo tudi doma, tako da fino zmeljemo tapiokine kroglice. Dodatno jo presejemo skozi sito, da odstranimo večje delce in jo uporabljamo enako kot že pripravljeno tapiokino moko. Vedeti je treba le, da takšna doma zmleta tapiokina moka nikoli ne bo enako gladka in fina kot že pripravljena – je pa koristna in hitra rešitev, kadar jo potrebujemo v receptu, pa imamo v kuhinjski omari le tapiokine kroglice. 

TAPIOKINE KROGLICE


Tapiokine kroglice se pridobivajo iz tapioke moke, ki jo z vodo pomešajo v gosto pasto in s pomočjo sita oblikujejo v kroglice. Njihova hranilna sestava je enaka tapiokini moki – bogate se s škrobom, zato v tekočini nabreknejo in lahko služijo kot sestavina za zgoščevanje.

Prijetna tekstura namočenih tapiokinih kroglic jih dela odlične za uporabo v pudingih, pecivih in različnih napitkih.

V Aziji je priljubljen tapiokin puding: gre za tapiokine kroglice, kuhane v kokosovem mleku.

RECEPT ZA TAPIOKIN PUDING:

 • 1/2 skodelice tapiokinih kroglic
 • 2 skodelici mandljevega ali kokosovega mleka
 • sladilo po želji, če rastlinsko mleko ni sladko (npr. stevia)
 • 1 jušna žlica chia semen
 • 1 merica rastlinskih beljakovin Sunwarrior PLUS ali BLEND vanilija
 • 1 zrel mango

Priprava:

Naprej pripravimo mandljevo mleko: v blenderju zmiksamo 2 skodelici vode, pest mandljev, ščep soli in sladilo. Mleko lahko osladite s stevijo, datlji, kokosovim sladkorjem, agavinim sirupom…Tapiokine kroglice prelijemo s pripravljenim mlekom, dodamo chia semena, premešamo in pustimo stati čez noč. Zjutraj še enkrat premešamo in dodamo na koščke narezan mango. Dober tek!

Tudi pri nas se tapiokine kroglice največkrat uporabljajo na ta način – v visoki kulinariki so že dolgo priljubljena sestavina parfait-ov. Cenjene so zaradi svojega nevtralnega okusa, zaradi česar se lahko uporabljajo tako v slanih kot sladkih jedeh.

KAKO UPORABLJATI TAPIOKO V VSAKDANJI PREHRANI?

 • Žličko tapiokine moke zamešajte v juho ali omako med kuhanjem, da ju zgostite
 • Z 1-2 žličkama tapiokine moke zgostite marmelado med kuhanjem
 • Pri peki del običajne moke v receptu nadomestite s tapiokino moko
 • Pripravite veganski sirček za pico, ki se topi kot pravi
 • Tapiokino moko uporabite v brezglutenskih receptih
 • Iz tapiokinih kroglic pripravite tapiokin puding
 • Tapiokine kroglice zakuhajte v čaj ali vročo čokolado
 • Namočene tapiokine kroglice dodajte biskvitom ali drugemu pecivu
POTREBUJETE KONKRETNE IDEJE?

Preverite naslednje brezglutenske recepte:
Kje kupiti tapioko in tapiokine kroglice: na voljo so v naši spletni trgovini in v trgovini na Zaloški 167 ter v trgovinah Kalček in drugih specializiranih trgovinah z zdravo prehrano.

Napisala: Eva Žontar, uni. dipl. biologinja in svetovalka za rastlinsko prehrano

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE