-
Email: info@super-hrana.si
-
Pokličite nas: 069 69 72 36
Praznična kokosova potička
Prazniki so tukaj! Za vas pa imam še eno potičko, ki je spet popolnoma veganska in brez rafiniranega sladkorja. Potica je gotovo najbolj znana in najbolj razširjena tradicionalna slovenska jed in po svoji navadi moram malo razburkati tradicionalne recepte. Za lepo temno barvo testa sem uporabila kakav, za sočnost pa kokosovo olje in kokosovo smetano.
Sestavine:
- 2 + 1/2 skodelice/300 g pirine moke
- 200 ml mandljevega mleka
- 1 čajna žlička ali 1/4 kocke instant kvasa ali svežega kvasa ali 50 g matičnih droži zmešanih z 80 g bele pirine moke in 40 g vode
- 30 g kakava v prahu
- 4 jušne žlice kokosovega olja
- 80 g kokosovega sladkorja
Nadev:
- 200 g kokosove moke (naribani kokos)
- 1 naribano jabolko ali hruške
- 1 naribana lupinica eko pomaranče
- kanček ruma
- 4 jušne žlice kokosovega sladkorja
- 200 ml kokosovega mleka ali smetane
- 2 čajni žlički vanilje v prahu
Priprava:
Potica z drožmi: Nekaj ur pred zamesitvijo testa pripravimo droži za peko po receptu (3 do 4 ure). Ko se droži podvojijo lahko nadaljujemo s pripravo testa.
Potica s kvasom: Najprej pripravite kvasec. Žličko kvasa zmešajte s tremi žlicami toplega mandljevega mleka in 1 žličko kokosovega sladkorja ter pustite na strani, da vzhaja.
Testo: Zmešajte suhe sestavine. V sredini naredite vdolbinico, vanjo pa dajte mokre sestavine s kvascem. Dobro pregnetite. Pokrijte s krpo in pustite, da vzhaja (vsaj okoli 3 ure).
Medtem naredite nadev. Kokos lahko popražite, da zadiši, dodajte mu vse ostale sestavine in premešajte. Če je masa pregosta, dodajte še kokosovo mleko, če je masa preredka pa dodajte še kokosovo moko. Ko testo podvoji volumen, ga postavite na pomokano površino in za prst debelo previdno razvaljajte v pravokotnik. Po njem previdno in vse do roba razmažite ohlajen nadev.
Potico tesno zvijte in previdno premestite v namazani model. Do dna prebodite z iglo (da izpustite ven zrak) in pustite, da ponovno vzhaja (okoli 1 uro).
Pecite jo okoli 30–40 minut na 180 °C. Ko je pečena, jo še nekaj minut pustite v modelu, nato pa jo preobrnite na čisto desko. Postrezite.
Recept je pripravila: Ustanoviteljica Tereza’s Choice www.terezaschoice.com