Koristi moringe v prehrani

Moringo pridobivajo iz posušenih listov drevesa Moringa Olifera, ki ga zaradi njenih visokih prehranskih vrednosti imenujejo tudi »čudežno drevo«. Je ena od najbolj hranljivih rastlin na svetu. Drevo Moringa Olefiera raste izvira iz vznožja Himalaje v Indiji, raste tudi v Afriki in južni Ameriki. V Afriki ga imenujejo kar »materin najboljši prijatelj«. Po svetu za prehrano uporabljajo vse dele njenega drevesa. V indijski tradicionalni medicini – ajurvedi pa so posebej cenjeni moringini listi, ki se že več kot 4 tisoč čet uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni. Moringa slovi kot najbolj hranilna rastlina na svetu, saj vsebuje kar 20 aminokislin, 46 antioksidantov, 36 protivnetnih sestavin in več kot 90 drugih hranil. Zaradi njenih bogatih hranilnih snovi jo imenujejo tudi »čudežno drevo«.

Posušeni in zmeti lističi moringe vsebujejo:

  • 25% rastlinskih beljakovin, vključno z vsemi 9 esencialnimi aminokislinami
  • 24% prehranskih vlaknin
  • 24% kalcija
  • je bogat vir železa, vitamina E & K
  • vir vitamina A in kalcija
  • veliko antioksidantov

Ker je moringa naravno bogata s temi hranili, je biološko zelo dostopna, zato naše telo lažje izkoristi in absorbira ta hranila kot s sintetičnimi dodatki.

Kaj so prednosti uživanja moringe:


PRISPEVA K ZMANJŠANJU UTRUJENOSTI

1 jušna žlica (10g) moringe v prahu je dober vir železa (zagotavlja kar 32,2% priporočenega dnevnega vnosa) in vitamina A (18,9% dnevno priporočenega vnosa). Zadosten vnos železa je bistvenega pomena, saj prispeva k zmanjšanju utrujenosti, vitamin A pa podpira metabolizem, ki zagotavlja večjo absorpcijo železa. Dodajanje moringe v vašo dnevno prehrano je učinkovit in naraven način za preprečevanje utrujenosti. Visoka vsebnost železa je idealna za vegane in vegetarijance ter vse, ki trpijo zaradi anemije.

DOBRA PODPORA DOJEČIM MATERAM (POVEČUJE LAKTACIJO MLEKA)


Moringo so zaradi svojih izjemnih hranilnih vrednosti v državah v razvoju uporabljali predvsem v boju proti podhranjenosti, zaradi česar so jo poimenovali tudi “drevo upanja”. Ker nima neželenih stranskih učinkov, še posebej koristi dojenčkom in doječim materam (uživanje listov moringe namreč dokazano vpliva na povečanje količine materinega mleka).

ZA LEPO IN SIJOČO KOŽO


Moringa vsebuje paleto pomembnih hranil: vsebuje Vitamin A, ki je bistvenega pomena za zdravo, sijočo kožo in vitamin E, ki ščiti celice pred oksidativnim stresom, ki pomagajo pri preprečevanju staranja. Moringa je tudi dober vir antioksidantov. Z vrednostjo, ki jo je dosegla na ORAC lestvici (157.000) vsebuje 6-krat več antioksidantov kot goji jagode in primerljive ravni antioksidantov kot matcha čaj. Antioksidanti so bistveni za zaščito, popravljanje in preprečevanje poškodb celic, kar dolgoročno zmanjšuje procese staranja kože. Pomaga preprečiti oksidativni stres in učinke prostih radikalov. Prosti radikali so nestabilne molekule, ki poškodujejo kolagen, ki povzroča suhost kože, gubice in prezgodnje staranje.

PODPORA IMUNSKEMU SISTEMU

Ohranjanje zdravega imunskega sistema je bistvenega pomena za preprečevanje okužb in bolezni. Uživanje listov moringe pripomore k boljšemu počutju, spodbuja presnovo, izboljšuje koncentracijo ter dviguje odpornost in vzdržljivost organizma. Moringa je znana po svojih protibakterijskih lastnostih, deluje protivnetno, ščiti jetra in ledvice, uporablja pa se tudi za čiščenje telesa in celo razstrupljanje organizma zastrupljenega z arzenikom.

ZA VZDRŽEVANJE IN RAST MIŠIČNE MASE

Listi moringe vsebujejo skoraj 25% beljakovin, kar je precej visoko za rastline. Vsebuje vseh 9 esencialnih aminokislin, zaradi česar je to živilo popoln vir beljakovin, ki podpirajo rast in vzdrževanje mišične mase. Visoka vsebnost beljakovin v moringi je še posebej koristna za vegane in vegetarijance. Poskusite jo dodajati v smutije ali proteinske napitke pred treningom ali preprosto posujte čez pečeno zelenjavo. Na tak način boste hitro povečali vnos beljakovin.

PROTI STRESU

Študija iz leta 2010 objavljena v raziskovalnem časopisu farmakodinamike v Veliki Britaniji je potrdila, da so listi moringe močan naravni adaptogen. Adaptogeni so zelišča ali rastline, ki ščitijo telo pred neželenimi učinki stresa. Uporabljajo se že stoletja v ajurvedski in kitajski medicini, pomagajo zmanjševati stres in izboljšati koncentracijo ter vzdržljivost. Študije kažejo, da adaptogeni ne le pomagajo telesu pri obvladovanju stresa, temveč lahko izboljšajo splošno zdravje in učinkovitost organizma. Poskusite jutranjo kavo zamenjati za hranljiv Moringa Latte.

UREJENA PREBAVA

Moringa je bogata s kalcijem (vsebuje kar 24,7% priporočenega dnevnega vnosa), kar prispeva k normalnemu delovanju prebavnih encimov. Vsebuje kar 24% prehranskih vlaknin, ki pomagajo vzdrževati normalno prebavno funkcijo in ugodno vpliva na prebavni sistem.

KORISTNA ZA DIABETIKE


Moringa pomaga zniževati raven holesterola in krvnega sladkorja v telesu, zato je koristna tudi v boju proti sladkorni bolezni. Znanstvene študije so potrdile, da redno uživanje moringe prispeva k zmanjšanju ravni glukoze v krvi. Poleg tega so raziskave pokazale, da lahko tisti, ki uživajo prehrano, bogato z rastlinskimi beljakovinami, zmanjšajo tveganje za diabetes tipa 2. 19-letna študija na Univerzi na Finskem je ugotovila, da bi nadomestitev le 5-ih gramov beljakovin zaužitih v obliki mesa dnevno z rastlinskim virom lahko zmanjšala tveganje za nastanek te oblike diabetesa za kar 18%. Moringa vsebuje kar 25% rastlinskih virov beljakovin.

ZDRAVE IN MOČNE KOSTI


Ohranjanje močnih in zdravih kosti je pomemben del splošnega zdravja. Listi Moringa oleifera so bogat vir vitamina K (vsebujejo 158,7% priporočenega dnevnega vnosa), beljakovin (25%) in kalcija (24,7% priporočenega dnevnega vnosa), ki podpirajo normalne zdrave in močne kosti.

Listi moringe so močan antioksidant in bogat vir beljakovin, vitaminov, mineralov, nenasičenih maščobnih kislin, omega maščobnih kislin, flavonoidov in fitoestrogenov, ena od njegovih najpomembnejših sestavin pa je zeatin – edinstven rastlinski hormon, ki so ga odkrili šele pred kratkim in ki našemu telesu omogoča, da lahko pravilno absorbira ostale dragocene snovi.

Kakšen ima okus in kako jo lahko uporabljamo?

Moringa ima prijeten, zemeljsko špinačni okus. Za razliko od spiruline, s katero jo mnogi radi primerjajo, ima precej bolj nežen okus, ki ga zlahka sprejmejo vsi, ki jo poskusijo prvič. Uporabljamo jo kot dodatek jedem. Kombiniramo jo lahko s sadjem ali zelenjavo  ali dodamo v rastlinsko mleko. Dodajte jo: naravnim sokovom, sadno-zelenjavnim smutijem, solatam, solatnim prelivom in omakam, pečeni zelenjavi in zelenjavnim juham.

Več idej: recepti za jedi z moringo od zajtrka do sladice

Pripravila: Maja Jeereb, MojeZdravje.net, Vir: Aduna.com, slike: Aduna.com, Mojezdravje.net
Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE