10 živil, ki krepijo zdravje sinusov

Vedno je boljše preprečiti vnetje sinusov, kot pa že prisotno vnetje zdraviti. Če želimo imeti zdrave sinuse, je dobro, da smo pozorni na navade, ki nas ohranjajo zdrave in krepijo imunski sistem. V jesenskem času, ko se dnevi krajšajo in je zunaj vedno hladneje, so prehladi in vneti sinusi pogostokrat nekaj, kar že pričakujemo in vemo, da nas bo doletelo. Če bomo pozorni na naslednjih 10 nasvetov, bomo letos morda preživeli jesen brez nadležnih prehladov.

V prejšnjem prispevku smo pisali  Kako si lahko pomagate pri vnetju sinusov. V tem prispevku pa vam predstavljamo 10 živil, ki krepijo zdravje sinusov.

    1. Pijmo več vode

Ključnega pomena za zdrave sinuse je pitje velikih količin sveže, čiste vode. Veliko manjših simptomov kroničnega vnetja sinusov lahko omilimo z rednim pitjem vode. Telo nujno potrebuje vodo za opravljanje vsake funkcije. Ko ne pijemo dovolj, telo selektivno »zmanjša« količino vode pri procesih, ki so manj potrebni, zato da jo je dovolj za tiste procese, ki so v telesu pomembnejši za »preživetje«. To lahko hitro vodi do bolj goste sluzi v sinusih, ki se ne more gladko premikati, zamaši sinuse in omogoča razrast bakterij, kar kasneje privede do vnetja. 

    2. Jejmo ananas

Ananas vsebuje veliko antioksidantov, ki ščitijo delikatno sluznico pred poškodbami. Encimi v ananasu razgradijo nesnago, ki se nabere v sinusih in tako zmanjšajo vnetje. Ananas vsebuje encim bromelain, ki je izredno protivneten, zato je lahko odlična naravna pomoč pri vnetju sinusov in krepitvi imunskega sistema. Bromelain lahko uživate tudi v obliki prehranskega dopolnila.

    3. Večkrat v obroke vključimo pekočo papriko

Pekoče paprike lahko odprejo sinusne kanale. Ko pojemo nekaj pekočega in pikantnega, čutimo, da se nam odpre nos in nosne votline postanejo bolj mehke. To se zgodi zaradi kapsaicina – snovi, zaradi katere so paprike in feferoni pekoči. Kapsaicin zmanjša bolečino, zmanjša vnetje in stimulira imunski sistem. Čeprav ne more ravno pozdraviti vnetja sinusov, je še vedno dober način, s katerim lahko očistimo sluz v sinusih. Kapsaicin in pekoča živila moramo kljub vsemu uporabljati modro in v mejah normale, saj lahko preveč pekoče hrane vodi do slabe prebave, slabosti in bolečin v trebuhu.  

    4. Vključimo hren v redno prehrano

Hren morda ni ravno živilo, ki bi bilo vsak dan na naših krožnikih, vendar pa ima mnoge zdravstvene koristi. Hren vsebuje veliko hranil in mineralov, prehransko vlaknino, vitamin C, folate, natrij, kalcij, magnezij, cink in mangan, poleg tega pa encime in olja, kot je sinigrin, močan glukozinolat. Glukozinolati so sekundarni rastlinski metaboliti in so žveplove spojine, ki imajo močan grenak okus in oster vonj ter delujejo antikancerogeno.

Pekoča korenina deluje podobno kot čili paprike, zmanjša vnetje in stimulira imunski sistem. Ima tudi antibiotične lastnosti. Hren lahko uživate tudi kot izvelček v kombinaciji s česnom, ki je odlično naravno dopolnilo ob težavah z vnetji sinusov.

    5. Jejmo česen

Česen in čebula delujeta podobno kot paprike in zmanjšujeta vnetje in bolečino. Alicin, žveplova spojina v česnu, deluje antibakterijsko, antiglivično in tudi v določenih primerih protivirusno. 

Česen lahko v kuhinji uporabljamo na enostaven način in ga lahko dodamo skoraj povsod. Je zelo raznolika začimba, ki paše skoraj k vsaki jedi. Če nam okus česna ni všeč, je dobro, da si v jesenskem prehodnem obdobju, ko je možnost za pojav prehladov večja, pomagamo tudi s prehranskimi dodatki in tako okrepimo imunski sistem. Viridianov Hren in česen kompleks je priporočljivo prehransko dopolnilo, ki združuje koristne lastnosti omenjenih živil in stimulira delovanje imunskega sistema.

    6. Povečajmo vnos probiotikov

Dobre bakterije v našem črevesju pomagajo preprečevati razrast slabim bakterijam in glivam. Fermentirana živila vsebujejo probiotike. Veganske izbire so kislo zelje, kimči, kumarice, kokosov jogurt, tempeh, miso in kombuča. 

Uživamo lahko tudi Viridian probiotike v kapsulah in si pomagamo pri vzpostavitvi zdravega mikrobioma. Probiotična kura naj traja vsaj tri mesece, saj se le tako v našem črevesju naseli in namnoži zadostna količina dobrih bakterij, ki potem omogočajo dobro delovanje imunskega sistema. Kot vemo, je sedež imunskega sistema prav v črevesju. V pomoč vam je lahko tudi prispevek prvo srečanje s probiotiki.

    7. Uživajmo živila, ki vsebujejo veliko antioksidantov

Oksidacijske poškodbe prispevajo h kroničnemu vnetju sinusov. Antioksidanti zaščitijo sluznico in jo obvarujejo pred prostimi radikali. Izbirajmo svetlo, raznobarvno sadje in zelenjavo, kot so citrusi, kivi, špinača, jagodičevje, buče, sladki krompir in podobna živila. Ta so mnogokrat napolnjena z antioksidanti, minerali in vitamini, ki krepijo imunski sistem. Veliko antioksidantov lahko najdemo tudi v čajih kot je matcha. 

    8. Dodajmo ingver v prehrano

Ingver vsebuje antioksidante, naravne antihistaminike in protivnetne komponente, ki pospešijo zdravljenje, zmanjšajo bolečino in preprečijo otekanje in zamašenosti po telesu. Ingver lajša bolečine, bolečine sinusov, slabost in nelagodje. 

Eden od boljših načinov za pripravo ingverja je ingverjev in kurkumin čaj. Ta pijača ni samo zdravilo za prehlade, temveč je tudi dnevna rutina pomlajevanja in obrega počutja. 

    9. Večkrat si privoščimo kurkumo 

Kurkuma je povezana z ingverjem in vsebuje mnoge podobne koristi. Najdemo jo v indijski kulinariki in začimbah, kot je curry. Vsujmo malo kurkume v vročo vodo ter nato grgrajmo mešanico, dokler se nam ne prečistijo sinusi.

V jesensko-zimskem času si lahko večkrat privoščimo tudi tople kurkuma latte napitke, ki pogrejejo telo. Kurkuma na telo deluje izjemno protivnetno in krepi naše zdravje. Zlato mleko je ime dobilo po svoji rumeni barvi, ki mu ga daje kurkuma. Kurkuma oziroma njena sestavina kurkumin vsebuje polifenole, ki so glavna učinkovina te začimbe. Pripisujejo mu več kot 150 potencialnih terapevtskih učinkovitosti.

    10. Uporabljamo kokosovo olje

Kokosovo olje zmanjša vnetje in ubije nekatere bakterije, viruse in glive. Poskusite se namazati po ustni votlini s kokosovim oljem in opazili boste, da se vam bodo sinusi odprli. 

Dobro je, da se na jesenske deževne dni, ko postaja zunaj hladneje, dobro pripravimo. Okrepimo svoj imunski sistem in odpornost, da bomo lahko normalno dihali in ne bomo imeli težav z vnetimi sinusi in stalnimi glavoboli. Preventivna skrb za zdravje se vedno obrestuje.

Poleg zgornjih naštetih živil, uživajte še veliko zelenolistnate zelenjave (pozimi jo lahko nadoknadite s presnim dehidriranim zelenjem v prahu Ormus Greens, ki vsebuje tudi ingver in poprovo meto), avokado, banane, jabolka, mandlje in chia semena. V članku Kako si lahko pomagate pri vnetju sinusov pa preberite naslednjih 10 nasvetov.

Povzeto po: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/foods-for-sinus-health

Napisala: Lucija Bratina, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane

Preberite še:  Kako si lahko pomagate pri vnetju sinusov

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE