Košarica
V košarici ni izdelkov.
5 koristi beta-glukanov

5 koristi beta-glukanov

Beta-glukani so vrsta topne prehranske vlaknine in jih povezujemo z mnogimi koristnimi zdravstvenimi učinki. Dokazano pomagajo pri zniževanju holesterola v krvi in s tem zmanjšajo tveganje za nastanek bolezni srca. Poleg tega se jim pripisuje še druge učinke na zdravje, ki pa sicer niso še znanstveno dokazani. Pogosto jih v prehranskih dopolnilih najdemo v kombinaciji z vitaminom C in cinkom, ki imata vlogo pri delovanju imunskega sistema. Okrepljen imunski sistem je osnova za dobro počutje. Kljub koristim, ki jih imajo beta-glukani, pa mnogo ljudi še vedno ne ve, kaj beta-glukani so. Beta-glukani so topna prehranska vlaknina, torej spadajo med kompleksne ogljikove hidrate in so naravno prisotni v ječmenu, ovsu, nekaterih kvasovkah in glivah.

    1. Zmanjšujejo raven holesterola in krepijo zdravje srca

Beta-glukani iz ječmena dokazano znižujejo holesterol v krvi. Povišan holesterol je dejavnik tveganja za razvoj koronarne bolezni srca. Visoke ravni slabega holesterola, povišani trigliceridi v krvi in nizka raven dobrega holesterola, pomenijo visoko tveganje za pojav kapi ali srčnega infarkta. Holesterol učinkovito znižujejo beta-glukani, ki izvirajo iz žit. Zdravstvene učinke dosežemo, če v dnevu zaužijemo vsaj 3 g beta-glukanov iz ječmena ali ovsa. Othman in sod. (2011) so v svoji raziskavi ugotovili, da uživanje ovsenih kosmičev, s katerimi zaužijemo vsaj 3 g beta-glukanov, pomeni od 6 do 7 % zmanjšano raven slabega holesterola v krvi. Za primerjavo, 100 g suhega ječmena vsebuje kar 20 g beta-glukanov, 100 g ovsa pa 8 g beta-glukanov. 

    2. V povezavi z vitaminoma C, D in cinkom podpirajo imunski sistem

Vloga beta-glukanov kot imunomodulatorjev je še vedno predmet raziskovanja. Imunomodulatorji so snovi, ki na kakršen koli način vplivajo na imunski sistem. Po kakšnem mehanizmu beta-glukani vplivajo na imunski sistem, ni še čisto jasno, vendar pa veliko raziskav kaže, da se ob zaužitju beta-glukanov lažje borimo okužbami. Še posebno dober učinek imajo beta-glukani, ki izvirajo iz kvasovk in medicinskih gob. Zdravilne koristi gob in njihov učinek na imunski sistem, sta znana že iz zgodovine. Medicinske gobe, kot so reishi in shiitake, vsebujejo polisaharide, ki v večini sodijo med beta-glukane. 

Viridian je ustvaril posebno prehransko dopolnilo, ki nam pomaga, da si učinkovito okrepimo imunski sistem. Mešanica 1,3 -1,6 beta-glukanov in vitamina C, D in cinka je močan kompleks, s katerim okrepimo imunski sistem in se lahko učinkovito pripravimo na jesenske hladne dni. Vitamina C in D ter cink dokazano pomagajo pri delovanju imunskega sistema. Priporočeni dnevni vnos vitamina C za odrasle zdrave ljudi, znaša od 95 do 110 mg/dan, vitamina D 20 µg/dan, cinka pa od 7 do 16 mg/dan. Velja za ljudi, ki omenjenih vitaminov in mineralov nimajo v pomanjkanju ali presežku. Pred jemanjem prehranskih dopolnil, ki vsebujejo vitamine in minerale, je dobro, da si vsebnost le-teh preverimo v ustreznem referenčnem laboratoriju, zato da ne bi prišlo do neželenega predoziranja. 

    3. Pomagajo izboljšati zdravje črevesja

Gobe vsebujejo velike količine beta-glukanov. Gobe, ki se jih že tisočletja uporablja v medicini, so še vedno razmeroma neizkoriščena moč v svetu zdravstva. Zaradi visoke vsebnosti beta-glukanov so gobe močni prebiotiki, ki so hrana za dobre bakterije v črevesju. Probiotiki se hranijo s prebiotiki in se tako lahko namnožijo in ustvarijo uravnotežen črevesni mikrobiom. Uravnotežen in zdrav mikrobiom pomaga proizvajati protitelesa, ki nas branijo pred boleznimi. Beta-glukani so polisaharidi, ki v telesu delujejo kot prebiotiki in stimulirajo rast dobrih bakterij v črevesju. Zdrav črevesni sistem je ključnega pomena za zdravje, saj krepi imunski sistem, zdravje možganov, izboljšuje spanec in izboljšuje razpoloženje. Da povečamo vnos beta-glukanov, poskusimo vključiti reishi ali oyster gobe v prehrano. 

    4. Pomagajo uravnavati krvni sladkor

Z beta-glukani lahko učinkovito pomagamo pri sladkorni bolezni, saj pomagajo regulirati ravni krvnega sladkorja. Tako beta-glukani iz ovsa kot iz gliv pomagajo uravnavati krvni sladkor, saj topna prehranska vlaknina v črevesju ustvari gelu podobno teksturo, ki upočasni prehod črevesne vsebine skozi črevo. Posledično pride do bolj stabilnega in enakomernega dviga krvnega sladkorja. Prehranska vlaknina pomaga zmanjšati tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2 in izboljšati ravni krvnega sladkorja pri sladkornih bolnikih. Samo beta-glukani sicer niso dovolj za regulacijo krvnega sladkorja, vendar se jih lahko potencialno uporablja kot dopolnilna metoda poleg zdrave uravnotežene prehrane in rednega gibanja. 

    5. Pomagajo pri zmanjševanju tveganja za pojav debelosti

V ZDA imata dva od treh odraslih prekomerno telesno maso. Debelost je globalni problem, ki ima uničujoče učinke za zdravje in kakovost življenja. Beta-glukani lahko pomagajo pri zmanjševanju tveganja za pojav debelosti. Beta-glukani pomagajo preprečevati debelost zaradi posebnega delovanja v črevesju. Kot že prej omenjeno, tvorijo v črevesju gelu podobno snov, ki nase veže odvečne strupe in holesterol ter jih odnese iz telesa. Prav tako tudi upočasni prehod črevesne vsebine skozi črevo, zaradi česar smo dlje časa siti. Topna prehranska vlaknina v črevesju nabrekne, zaradi česar ustvari večji občutek sitosti. Vse to učinkovito pomaga, ko smo v fazi hujšanja oziroma učinkovito preprečuje, da bi pojedli preveč. 

Vključevanje živil z visoko vsebnostjo beta-glukanov v prehrano je torej bistvenega pomena za naše zdravje, zato naj se ovseni kosmiči, gobe ter jedi iz ječmena redno pojavljajo na našem jedilniku. V katerih živilih še najdemo beta-glukane si lahko preberete v članku Topna prehranska vlaknina – betaglukani.

Povzeto po:

Napisala: Lucija Bratina, mag. inž. prehrane

Deli naprej....

Podobne objave

Vsi vemo, da je pitje vode izredno pomembno, vendar pa se nam kljub temu rado zgodi, da na pitje kar nekako pozabimo. Vsakodnevno redno pitje zadostnih količin vode bo pustilo dobre posledice na naši koži, srcu in vsesplošnem zdravju.
Maslo iz oreščkov prihaja v najmanj toliko okusih, kolikor vrst oreškov obstaja, načinov uporabe pa je še veliko več. Čas je, da poskusite še kaj drugega od arašidovega masla na kruhu! Minili so časi, ko smo poznali samo arašidovo maslo. Zdaj imamo na voljo mandljevo maslo, lešnikovo maslo, pa maslo iz indijskih oreščkov in celo maslo iz bučnih semen - kako vedeti, kako kar najbolje uporabiti vsakega izmed njih? Pogosto nam tudi zmanjka idej in domišljija ne seže dlje od tega, da ga namažemo na kruh ali kos sadja. Tu je 10 bolj svežih idej, kako uporabiti maslo iz oreščkov!
Železo je nujno potreben mineral, ki sodeluje v številnih življenjskih procesih. Verjetno najbolj znan je po svoji vlogi, ki jo opravlja v sestavi krvi. Brez železa namreč ne moremo tvoriti hemoglobina, pomembne beljakovine v rdečih krvnih celicah, ki veže kisik in ga iz pljuč raznaša po telesu.

SLEDITE NAM NA...

MOŽNOSTI PLAČILA

MNENJA STRANK

E-NOVICE