Kako si lahko pomagamo pri vnetju sinusov?

Toplo, temno in vlažno okolje v sinusnih kanalih ustvarja optimalne pogoje za razvoj morebitnih okužb. Obstajajo načini, s katerimi lahko sinuse očistimo in s tem preprečimo in obvladujemo njihovo vnetje.  

Kaj so sinusi? 

Sinusi so majhni votli prostori znotraj organov ali tkiv. Običajno se izraz sinus uporablja za votle kanale v lobanji okrog oči, nosa in čela, ki so obdani s sluznico. Njihova vloga je med drugim, da vlažijo zrak, ki ga vdihnemo skozi nos in ujamejo prah, mikrobe in alergene  ter s tem očistijo zrak, prede pride ta v pljuča. 

Toplo in vlažno okolje v sinusih ustvarja odlične pogoje za rast bakterij, gliv in plesni, vendar pa se zna telo pred tem ubraniti in vse bakterije, spore in ciste ulovi ter uniči preden bi se lahko razrasli. 

Problem nastane, ko je sluznica v sinusih poškodovana ali pa postane sluz preveč gosta, da bi se lahko normalno premikala. Ko se to zgodi, sluznica ne more opravljati svoje naloge, kar lahko privede so okužbe v sinusih, kar vodi v naslednja bolj resna zdravstvena stanja, v kolikor se vnetja ne zaustavi pravočasno. Vnetje sinusov imenujemo sinusitis. 

Sinusitis je lahko boleč in izčrpavajoč. Nekateri simptomi vnetih sinusov, na katere moramo biti pozorni, so:

  • glavoboli,
  • zamašen nos,
  • kihanje,
  • povišan notranji tlak v sinusih okrog oči, nosu in čela,
  • kašljanje,
  • bolečina,
  • izguba zaznave vonja,
  • vročina,
  • utrujenost.

Sinusitis lahko povzročijo tudi alergije, polipi v nosu, običajen prehlad, oslabljen imunski sistem in vnetje zob. Obstajajo načini in določena živila, ki nam lahko pomagajo, da se pred vnetjem sinusov zavarujemo ter jih očistimo. 

Kako očistiti (odpreti) sinuse, ko so zamašeni?

Ko imamo vnete sinuse, si lahko pomagamo z naslednjimi prijemi, da si stanje čim bolj olajšamo.

    1. Izogibajmo se mlečnim izdelkom

Mlečni izdelki so živila, ki zelo pogosto povzročajo zamašen nos. Mlečnim izdelkom se izogibajmo, če smo nagnjeni k okužbam sinusov, saj lahko povzročijo, da se sluz zgosti, kar omogoča bakterijam hitrejšo in lažjo rast. To še posebej velja za ljudi, ki že imajo zamašen nos in problem s pritiskom v sinusih. Namesto živalskih mlečnih izdelkov posezite raje po rastlinskih kot so na primer: ovseno, riževo, sojino, mandljevo mleko ali kokosov jogurt. Sire pa lahko zamenjate z veganskimi nadomestki, ki se jih dobi že praktično v vsaki bolj založeni trgovini ali zdravi trgovinici.

    2. Redno telovadimo

Telovadba izboljša pretok krvi, pospeši premikanje limfne tekočine, krepi imunski sistem in poveča proizvodnjo sluzi. Poskusimo vključiti fizično aktivnost v vsak dan in naj postane dnevna rutina. Ko smo že bolni, nam seveda pretirana telovadba ne odgovarja, vendar pa lahko vseeno poskusimo z raztezalnimi vajami, če se počutimo dovolj sposobni. Vsako premikanje je boljše kot nič premikanja. 

    3. Naredimo si inhalacije

Inhalacije (vdihovanje pare skozi nos) razredčijo sluz, razbijejo strdke in nežno očistijo sinuse. Uporabimo lahko skledo vroče vode, inhalatorje ali pa izkoristimo čas, ko smo pod vročo prho, da ob tuširanju predihamo pljuča in nos. 

    4. Pijmo nesladkane čaje

Topli zeliščni čaji prav tako omogočajo vdihovanje pare, dokler se rahlo ne ohladijo. Bazilika, meta, kamilice, ingver in čaj iz sladkega korena so odlični za krepitev zdravja sinusov in grla, ko imamo vnete sinuse. V jesenskih deževnih dneh je skodelica vročega čaja pravi balzam za telo. 

    5. Uporabljajmo eterična olja

Veliko eteričnih olj stimulira sluznico in zmanjša zamašenost sinusov. Nekaj kapljic olja si lahko kapnemo v vodo za inhalacije in tako še izboljšamo učinkovitost inhalacij s paro. Uporabimo jih lahko tudi pri vročih kopelih ali prhah. Eterična olja evkaliptusa, rožmarina, mete, sladkega korena, limone, timijana in bora so najboljša pri težavah s sinusi. 

    6. Uporabljajmo fiziološko raztopino

Fiziološka raztopina pomaga prečistiti sinusne votline in razredči sluz ter razbije morebitne strdke in odpre zamašene sinuse. 

    7. Uporabljajmo naravna olja

Uporaba olja, še posebej kokosovega, je odličen način, kako preprečimo rast bakterij v ustih in grlu ter zmanjšamo vnetje sinusov. Preprosto si razmažemo kokosovo olje po zobeh in ustih, počakam 5 do 10 minut ter speremo. Kokosovo olje deluje antibakterijsko in zaščiti zobe in ustno votlino pred bakterijami in kariesom. 

    8. Naredimo domač sprej za nos

Preprosta slana raztopina je pogosto dovolj, za razredčimo gosto sluz in očistimo ter odpremo sinuse. Za pripravo slane raztopine potrebujemo približno 250 mL vrele vode, ki jo ohladimo na sobno temperaturo. Potem jo pretočimo v čist sterilen steklen kozarec, dodamo čajno žličko sode bikarbone in tri čajne žličke soli. Premešamo in zapremo ter po potrebi špricnemo v nosnici, ko imamo zamašen nos. 

    9. Ne pozabimo na tople obkladke

Na očiščen obraz si položimo toplo brisačo ter počivajmo. Toplota stimulira nastajanje sluzi, kar pomaga pri odprtju sinusnih poti. Poleg tega je to tudi odlična sprostitvena terapija, ko si lahko malo odpočijemo od vseh dnevnih skrbi. 

    10. Prakticirajmo sprostitvene tehnike

Stres lahko povzroči težave s sinusi, saj ustvarja oksidativne komponente in s tem vnetja v telesu. Če smo zaradi dnevnih obveznosti preveč obremenjeni, moramo najti način, kako obvladovati stres in kako se sprostiti.

Poskusimo lahko z meditacijo in dihalnimi vajami. Joga je prav tako odličen način za sproščanje stresa. Večkrat se odpravimo na sprostitveno masažo, ki prav tako zmanjšuje stres. 

To je samo nekaj načinov, s katerimi lahko očistimo sinuse na naraven način. Če se vnetje poslabša, takoj poiščimo pomoč pri zdravniku. Naravna zdravljenja in prehranska dopolnila so dobra, vendar pa prav tako ne smemo odlašati z jemanjem pravih zdravil, ko je to potrebno in ko zbolimo. 

Preberite naslednji članek: 10 živil, ki krepijo zdravje sinusov.

Povzeto po: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/foods-for-sinus-health

Napisala: Lucija Bratina, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE