7 koristi jutranjega rituala pitja vode

Ali ste vedeli, da lahko pitje vode na tešče izboljša zdravje in vpliva na dobro počutje? 

V članku vam predstavljam 7 koristi, ki jih ima pitje vode na tešče, za katere morate vedeti. 

Splošno gledano ljudje hitimo piti, ko je zunaj res zelo vroče ali pa ko zaključimo neko fizično aktivnost, pri kateri smo se močneje spotili. To je seveda popolnoma pravilno, vendar pa je jutro prav tako pomemben in najpogosteje spregledan čas, ko je pitje vode še kako pomembno. Govorim o pitju vode takoj zjutraj, ko se zbudimo, še na prazen želodec preden zaužijemo karkoli drugega.

Ko govorimo o zdravem načinu življenja, se prej ali slej dotaknemo tudi tematike o pitju vode. Človeško telo je v 70 % sestavljeno iz vode, prav tako planet Zemlja in skoraj vsako živo bitje na planetu. Vse, kar diha in živi, vsebuje 70 % vode ali več.

Kaj pomeni jutranji ritual pitja vode?

Jutranji ritual pitja vode vse bolj pridobiva na pomenu in se ga poslužuje vse več ljudi, ki se zavedajo njegovih koristi. V osnovi gre za pitje velikih količin vode takoj zjutraj, ko se zbudimo. Količina popite vode je odvisna od posameznikove pripravljenosti, vendar naj bi bila od 0,5 do 1,5 L.  

Nikoli ne smemo nočnega postenja prekiniti z uživanjem škroba ali ogljikovih hidratov. Kaj vnesemo v svoje telo, ko se zbudimo, je izredno pomembno. Najboljši način, da prekinemo nočni post, je pitje tekočin oziroma vode, saj bomo tako najbolje poskrbeli za zdravje. 

Na ure spanca lahko torej gledamo kot na nek krajši čas postenja, saj med zadnjim obrokom v dnevu (večerjo) in prvim obrokom naslednji dan (zajtrkom) mine praviloma vsaj 12 ur. V tem času se telo obnavlja. V spanju se energija porablja za procese obnove. Ti procesi so oteženi, če si pred spanjem privoščimo težek obilen obrok, saj se mora telo ukvarjati s prebavo obroka in ne z regeneracijo. Če pred spanjem jemo obilen obrok, je pogosto tudi naš spanec bolj klavrn.  Velikokrat se potem celo zbudimo s težkim želodcem in se nam zdi, da je v njem še vse, kar smo zvečer pojedli. 

Koristi jutranjega rituala pitja vode

Pitja vode na tešče se moramo navaditi. Nemogoče je, da bi bili kar takoj sposobni spiti 1,5 L vode na tešče. Začnemo lahko počasi, npr. z enim kozarcem vode in potem vsak tretji dan količino povečujemo. Ko bomo bili sposobni popiti vsaj 0,5 L vode na tešče, bomo začeli opažati vidne spremembe na boljše.

    1. Boljša absorpcija hranil in čiščenje debelega črevesa

Pitje vode na prazen želodec čisti debelo črevo in omogoča boljšo absorpcijo hranil. Za optimalni privzem hranil v telo je nujen pogoj v polnosti delujoče debelo črevo. Pitje vode na tešče pomaga sčistiti debelo črevo in omogoča, kar se le da, dobro absorpcijo hranil, ki jih bomo zaužili s hrano potem čez dan. 

V jutranjo vodo lahko dodamo elektrolite Viridian in tako obogatimo jutranji koktejl. Športni elektroliti vsebujejo antioksidante in mineralne snovi, s katerimi nadomestimo elektrolite, ki smo jih izgubili in porabili tekom noči. 

    2. Hitrejši metabolizem in pomoč pri izgubi telesne mase

Ko želimo izgubiti odvečne kilograme, je pitje vode na tešče zelo priporočljivo. Pol litra popite  vode na tešče pospeši metabolizem do 24 %. Na hitrejši metabolizem vplivata že 2 popita kozarca vode preden zaužijemo drugo trdno hrano. Voda deluje kot prenašalec in pomaga prenašati ogljikove hidrate, beljakovine, vitamine in minerale po telesu. 

Voda pomaga odstraniti odvečne snovi iz prebavnega sistema, pomaga pri absorpciji hranil, nam da občutek napolnjenosti in sitosti. To zmanjša lakoto in željo po hrani, kar je prav tako dobrodošlo, ko hujšamo.

    3. Hidracija na celičnem nivoju

Privzem vode v celice je bolj učinkovit, če vodo popijemo po več urnem postenju (spancu). Hiter dotok vode v celice pomaga pri proizvodnji krvnih in mišičnih celic. 

Spanec je neke vrste post, saj 6 do 8 ur in več ne zaužijemo nobene hrane in pijače. To pomeni, da telo potrebuje tako vodo kot hranila, ko se zbudimo. Ker voda predstavlja 70 % telesa, je dopolnitev porabljene tekočine tekom noči takoj zjutraj izjemnega pomena.

    4. Izboljšano stanje kože

Visok delež vode pomaga čistiti organizem in odstraniti odvečne snovi preko črevesja, kar omogoča lepšo in bolj sijočo kožo. Ko pijemo vodo in nesladkane tekočine, omogočamo dotok vode v kožo in pomagamo odstraniti nepotrebne snovi s procesom potenja preko kože.  

Hidracija ohranja elastičnost kože, preprečuje nastanek gub, lis na koži in globokih por. Če imate težave s kožo in kupujete drage izdelke za nego kože, najprej pomislite, koliko vode popijete čez dan in če jo pijete na tešče. Že samo doslednost pri zadostni količini popite vode in navada, da spijete pol lita vode takoj, ko se zbudite, bosta prinesli vidno izboljšanje kože. Koža bo bolj sijoča, hidrirana, napeta, čista, bolj zdrava in lepa.

    5. Izboljšan imunski sistem

Pitje vode na tešče pomaga prečistiti in ohranjati v ravnovesju limfni sistem, kar se odraža v boljšem delovanju imunskega sistema, kar pa pomeni boljšo obrambo pred boleznimi.

Jutranji ritual pitja vode pomaga odstraniti odpadne snovi iz telesa in preprečuje slabim bakterijam in glivam, da bi se v telesu preveč razrasle.

    6. Pomoč pri preprečevanju nastanka ledvičnih kamnov

Če so vam kdaj našli ledvične kamne, so vas najverjetneje ob izpustu domov najprej opozorili, da pijte več vode. Voda namreč pomaga odplakniti kamne iz ledvic in preprečuje okužbo mehurja. Pitje vsaj dveh kozarcev vode na tešče pomaga razredčiti kislino, kar pomaga preprečevati okužbo urinarnega trakta in drugih problemov z mehurjem in ostalimi deli sečil.

Kaj je okužba urinarnega trakta? To je vsaka bolezen, ki se pojavi v urinarnem sistemu, vključno z mehurjem, ledvicami, sečnico ali sečevodom. 

    7. Bujni in dolgi lasje

Večina vitaminov je vodotopnih, torej potrebujejo vodo, da se lahko prenašajo iz prebavnega sistema do organov. To pomeni, da pitje vode pomaga prenašati vitamine do las, kar jih ohranja bujne in zdrave ter omogoča hitrejšo rast. Pitje vode prav tako pomeni manjšo možnost za izsušeno lasišče. 

Veliko ljudem je pitje vode na tešče težavno, saj so se že močno navadili, da je zajtrk prva stvar v dnevu. Ustvarjanje nove jutranje rutine s pitjem vode pred vsem ostalim početjem je ena izmed navad, ki bo vašemu zdravju in dobremu počutju prinesla neskončne koristi. Je enostaven način za vidne zdravstvene in estetke učinke, ki od nas ne zahteva pretiranih sprememb, zato je zadnji čas, da postane pitje vode na tešče nekaj, brez česar ne bomo mogli začeti dneva. 

Povzeto po: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/benefits-morning-water-therapy 

Napisala: Lucija Bratina, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE