Voda – vir življenja

Pitje zadostnih količin vode je večni recept za dobro zdravje, pomlajevanje in izžarevanje lepote, ki vedno deluje. Vsi vemo, da je voda tekočina življenja. Preživimo lahko dneve in tedne brez hrane, vendar brez vode ugasne naše življenje že prej. Voda je morda najmočnejše orožje v boju proti vidnim znakom staranja in vendar se jo še vedno premalo omenja in ji pripisuje premajhen pomen.

Ko je nekdo dehidriran, se to jasno vidi. Pojavijo se znaki:

 • problemi s kožo: akne, suha koža, izražene obrazne gube,
 • prebavne težave: vetrovi, napihnjenost, zgaga, zaprtje, driska, želodčne razjede,
 • glavoboli,
 • utrujenost,
 • bolečine, vnetje in mišični krči.

Glede na stopnjo dehidriranosti se pojavijo različno hudi simptomi. Lahko so le blagi in hitro rešljivi, lahko pa privedejo do bolezni. Da se bolezen razvije, mora biti v telesu veliko stvari narobe. Na zdravje lahko gledamo z vidika ravnovesja in neravnovesja. Ko pri sebi opazimo prve znake neravnovesja, je prvi korak, da poskrbimo za osnove zdravja. Med drugim to pomeni tudi voda in zadostna količina popite tekočine. 

Princip na vse ali nič

Zelo zanimiva in precej razširjena miselnost današnjega časa je princip na vse ali nič. Pogosto na področjih, kjer imamo težave, preprosto le preveč kompliciramo. Vzemimo za primer črevesne težave. Kar 60 do 70 milijonov ljudi ima težave s črevesjem. Velikokrat je za tovrstne težave kriva prav dehidracija, česar pa si ljudje nočemo ali ne želimo priznati. Težko verjamemo, da nam bo tako enostavna rešitev, kot je pitje vode, pomagala pri odpravi težav. Vendar pa je tako, da lahko že majhna razpoka v plošči v temeljih hiše povzroči, da se stavba podre. 

Princip tukaj in zdaj

Vsi smo že velikokrat brali članke, ki govorijo o tovrstni temi, o vodi ter o pomembnosti esencialnih vitaminov in mineralov, ki so odgovorni za dobro zdravje. Čeprav je to že večkrat slišana tema, pa se mora marsikdo od nas še naučiti prve korake in osnove. Vsa najboljša hranila ne bi bila pomembna, če jih telo ne bi bilo sposobno prebaviti in absorbirati. Da pa je telo sposobno prebaviti in absorbirati hranila, potrebuje vodo. 

Kar se tiče vode, je rešitev zelo preprosta. Bolj kot lahko poenostavimo življenje, bolj zdravi bomo postali na vseh področjih v življenju. Prvi korak je, da se postavimo v zdajšnji trenutek. Nehati moramo razmišljati in živeti v prihodnosti. Če smo preveč zaposleni z razmišljanjem, kaj bo jutri, se z lahkoto ujamemo v obsesijo uživanja hranil in prehranskih dodatkov, s katerimi bomo ohranili moč za prihodnost in s katerimi naj bi postali mlajši, kot smo bili včeraj. Toda kaj dobrega nam lahko prinese jutri, če današnjega dne ne živimo? Življenje v prihodnosti je v današnji družbi velik problem. 

Več pozornosti moramo nameniti temu, kako se prehranjujemo danes. To vključuje seveda tudi pitje vode. Kot verjetno veste, nalivanje z vodo ni ravno pravi način, da se dobro odžejamo. Prizadevati si moramo za ravnovesje. Ko živimo v danem trenutku, smo v harmoniji s svojim telesom in tovrsten odnos do telesa je pravilen. 

Mnoge koristi vode

Voda, ki je vir življenja, ima za nas mnoge koristi:

 • mehča in čisti kožo,
 • zmanjšuje utrujenost,
 • krepi imunski sistem,
 • pomaga pri vzdrževanju telesne mase,
 • pomaga pri ohranjanju spomina: manjša možnost za pojav Alzheimerjeve, Parkinsonove in Lou Gehrigove bolezni,
 • ublaži pojav simptomov hormonskega neravnovesja, kot so vročinski oblivi, razdražljivost in osteoporoza,
 • deluje kot lubrikant za sklepe, zmanjšuje bolečino in vnetje,
 • očisti telo strupov in omogoča dobro delovanje prebavnega sistema.

Zadajmo si izziv in se potrudimo spiti vsaj 2 L vode na dan. Priskrbimo si flaško z vodo, ki jo bomo nenehno nosili s seboj in nas bo opominjala, da moramo piti. Ko smo športno aktivni, še posebej v vročih poletnih dneh, si za še bolj učinkovito hidracijo pripravimo rehidracijski napitek. Preprost izotonični napitek si lahko vsak pripravi v udobju svoje kuhinje. Enostavna je tudi uporaba Viridian elektrolitov, ki jih zgolj zmešamo z vodo ali sokom in tako telesu priskrbimo elektrolite, ki jih je med športno aktivnostjo z vodo izgubilo. Ne reče se, da je voda vir življenja, kar tako. Imejmo to v mislih in se spomnimo, da pazimo na svoje zdravje. 

Povzeto po: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/tips-staying-properly-hydrated

Napisala: Lucija Bratina, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE