4 glavne koristi fulvične kisline

Fulvična kislina je skupek različnih sestavin, poznanih kot zemeljske substance, ki so stranski proizvod razkroja organskih snovi, ki ga nenehno opravljajo mikroorganizmi v prsti. Alternativna medicina in sodobne raziskave kažejo, da lahko fulvična kislina modulira imunski sistem, vpliva na oksidativno stanje celic, pomaga pri hitrejši absorpciji hranil in izboljša delovanje prebavnega trakta.

1. Fulvična kislina kot imunski modulator

Fulvična kislina ima dvojno delovanje, in sicer tako protivnetno kot vnetno. Na celičnem nivoju deluje protivnetno, tako da zmanjša vnetni citokinski odziv –  zmanjša sproščanje vnetnih mediatorjev iz celic. Pri ljudeh pomaga zmanjšati alergijske reakcije in pojav ekcemov, torej zavira imunski sistem, ko ta pretirano deluje. Poznane so nam na primer blatne kopeli, ki negujejo kožo. V zgodovini so z nanašanjem blata na kožo blažili ekceme in kožne reakcije. Koristne učinkovine blata pripisujejo prav vsebnosti fulvične kisline. 

Nasprotno lahko fulvična kislina tudi sproži vnetni odziv v telesu. To pomeni, da lahko aktivira imunski sistem, ko je to potrebno, da se telo zaščiti pred okužbami in tujimi patogenimi mikroorganizmi. Aktivacija imunskega sistema je namreč naš obrambni mehanizem in je prav, da se aktivira, ko je to potrebno.

2. Oksidativni stres

Oksidativni stres je tesno povezan s kroničnimi vnetnimi boleznimi. Oksidativni stres je neravnovesje med visoko reaktivnimi kisikovimi molekulami in antioksidanti. Ko se celično ravnovesje nagne v smer povišanih ravni prostih radikalov, se sprostijo endogeni antioksidanti, kot sta glutation in superoksid dismutaza. Povečane ravni prostih radikalov, vodijo v celično disfunkcijo, peroksidacijo maščob in možno celično smrt. Jemanje fulvične kisline zmanjša peroksidacijo maščob in poveča izločanje antioksidantov. Tudi tu literatura navaja dvojno delovanje fulvične kisline, in sicer tako da zmanjša oksidativni stres, vendar ga pa lahko tudi poveča. 

3. Prenašalec hranil

V kmetijstvu fulvična kislina vpliva na sestavo mikrobov v zemlji, poleg tega pa se lahko poveže z različnimi minerali in s tem pomaga pri privzemu le teh v rastlino. Fulvična kislina ni kislina in ni mineral, temveč je izraz za kompleks, ki ima unikatno sposobnost privlačiti in vezati majhne molekule, vključno z nabitimi ioni. To jo naredi pomembnega prenašalca vitaminov in mineralov v rastline preko korenin. Fulvična kislina omogoča enostaven prenos hranil po telesu tudi pri človeku in s tem vpliva na našo črevesno floro in boljšo absorpcijo hranil. 

4. Absorpcija hranil

Črevesje tvori vmesno linijo med zunanjim svetom, mikrobiomom in gostiteljem. Slabo črevesno zdravje lahko vodi do vnetja in bolezni. Fulvična kislina poveča aktivnost prebavnih encimov, kot so lizocim, proteaza in kisla/alkalna fosfataza. Vpliva tudi na biorazpoložljivost težkih kovin. Fulvična kislina poveča absorpcijo hranil in zdravil. 

Fulvična kislina ima ying-yang delovanje, ko pride do fizioloških stanj, kar je značilno za marsikatero zdravilo. Izdelek Liquid Light vsebuje različne minerale (železo, krom, jod, molibden in selen) skupaj s fulvično kislino, zaradi česar se ti minerali lažje prenesejo po telesu in hitreje absorbirajo v krvni obtok. Za ljudi, ki trpijo za kroničnimi boleznimi, je to lahko koristen dodatek k prehrani, saj jih obogati z minerali, ki se iz telesa zaradi vnetja hitreje črpajo, poleg tega pa fulvična kislina pomaga ublažiti vnetje, ki se odvija v telesu. Immune shield pa poleg fulvične kisline vsebuje kompleks mineralov in iionsko srebro, ki deluje razstrupljevalno.

Napisala: Lucija Bratina, mag. inž. prehrane

Povzeto po: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/the-might-of-fulvic-acid 

Viri:

Viri slik:

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE