Ste že slišali za fulvično kislino?

Porast kroničnih nenalezljivih bolezni je iz leta v leto bolj zaskrbljujoč. Naraščajoče število primerov s tovrstnimi boleznimi postavlja medicino pred nove izzive in zahteva iskanje novih drugačnih načinov zdravljenja. Kot ena izmed obetavnih smeri se je izkazalo zmanjševanje kroničnega vnetja z uporabo naravnih zdravil, med katere spada tudi fulvična kislina.

Uporaba naravnih zdravil

Naravna zdravila imajo bogato zgodovino uporabe v starih kulturah in alternativni medicini. Mnoga so popolnoma varna za uporabo, če jih uporabljamo v ustreznih količinah in pogojih. Največja ovira pri uporabi naravnih zdravil je ta, da stoji za njimi (pre)majhno število znanstvenih raziskav, ki bi potrjevale njihove koristi in določale navodila za doziranje, zato se jih zaenkrat še s težavo vključuje v redne prakse zdravljenj, kar pa ne pomeni, da niso učinkovita.

Kaj je fulvična kislina?

Fulvična kislina je skupek različnih sestavin, poznanih kot zemeljske substance, ki so stranski proizvod razkroja organskih snovi, ki ga nenehno opravljajo mikroorganizmi v prsti. 

Fulvično kislino uporabljajo v tradicionalni indijski medicini (Ayurvedi) že 3000 let. Substanca, imenovana Shilajit, katranu podoben izloček iz Himalaje, vsebuje okrog 15 – 20 % fulvične kisline in se jo uporablja v medicinske namene. Starodavni zapisi navajajo, da ima Shilajit antioksidativne, diuretične, antihipertenzijske in hipoglikemične učinke ter da deluje tudi kot imunski modulator. Če se ga nanaša zunanje, deluje kot antiseptik in analgetik. Izdelka, ki sta prisotna pri nas in vsebujeta fulvično kislino, sta Liquid Light in Immune Shield.

Dolgo pred tem, ko so se razvile kemijske formule za zdravljenje bolezni, so ljudje odkrivali zdravilne moči rastlin. Z razgradnjo rastlin se ustvarjajo zemeljske substance, ki so prisotne v zemlji in vodi. Te substance imajo kompleksno strukturo. Prvotno se jih je uporabljalo za stimulacijo rasti rastlin, kasneje pa tudi za zdravljenje različnih bolezni pri ljudeh. Zdravilo se je različne vnetne bolezni, čir na želodcu, dermatitis, anemijo idr. 

Fulvična kislina se obnaša kot imunski modulator, vpliva na redoks stanje, omogoča lažjo absorpcijo hranil in vpliva na zdravje črevesja. Fulvična kislina zmanjša vnetne markerje, toda prav tako lahko tudi aktivira imunski sistem, da lahko telo ubije bakterije. Zemeljske substance, kot je fulvična kislina, pomagajo sprostiti protivnetne citokine zgolj v prisotnosti eksogenih lipopolisaharidov, kar kaže na to, da te substance ne povzročijo vnetja pod normalnimi pogoji, temveč le zgolj, ko je to potrebno. 

Kje jo najdemo?

Fulvična kislina je naravno prisotna v vodi, šoti, prsti in rjavem premogu (lignitu). Na trgu se jo dobi v obliki prehranskih dopolnil. Ta prehranska dopolnila (kot sta Liquid Light in Immune Shield) so narejena iz starodavnih plasti prsti, ki so ohranjene še izpred časov sodobnega onesnaženja. Take prsti so redke in se v večini nahajajo v Himalaji. 

Prehranska dopolnila s fulvično kislino pomagajo pri biorazpoložljivosti hranil. Koristi, ki jih boste čutili ob uživanju fulvične kisline, so več energije, vitalnosti, boljše delovanje imunskega sistema in večja toleranca na stres. Jemanje fulvične kisline oralno prav tako pomaga pri blaženju atopijskega dermatitisa in ekcemov.

Najboljše je, če si en pokrovček izdelka Liquid Light zmešate v zelenjavni smoothie, vodo ali kokosovo vodo. Zelenjavni smoothie že sam po sebi vsebuje veliko zelenjave in mogoče kakšno sadje ter s tem veliko različnih vitaminov in mineralov. Fulvična kislina bo pomagala, da bo telo ta hranila še hitreje in bolj temeljito absorbiralo in jih porabilo tam, kjer jih najbolj potrebuje. 

Preberite nadaljevanje: 4 glavne koristi fulvične kisline.

Napisala: Lucija Bratina, mag. inž. prehrane

Povzeto po: https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/the-might-of-fulvic-acid 

Viri:

Viri slik:

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE