5 načinov, s katerimi lahko kreatin podpira zdravje žensk

Kreatin je priljubljeno prehransko dopolnilo, ki je pogosto preučevano zaradi svoje sposobnosti izboljšanja mišične moči in zmogljivosti, zaradi česar lahko močno prispeva k boljšemu športnemu napredku. Nedavne raziskave pa še kažejo, da ima lahko kreatin pomembno vlogo tudi pri podpori zdravja žensk, natančneje pri uravnavanju menstrualnega cikla.

Spodaj si preberite, na kakšne načine lahko kreatin vpliva na menstrualni cikel in tako izboljša vaše počutje in zdravje.

Ko je menstrualni cikel porušen

Menstruacija je zapleten proces, ki ga nadzorujejo hormoni, ki uravnavajo rast in izločanje maternične sluznice. Eden od načinov, kako ugotoviti, ali vaš menstrualni cikel potrebuje dodatno podporo je, da ste pozorne na dogajanja znotraj ciklov, saj ta veliko pove o našem splošnem zdravju. Predvsem hormonska neravnovesja so tista, ki lahko privedejo do nerednih oz. netipičnih ciklov: močnejše krvavitve, izostanek menstruacije, krvavitve, ki trajajo več kot 7 dni, nenormalne krvavitve med menstruacijami … Ta lahko povzročijo nelagodje v telesu, nihanje razpoloženja in druge simptome. Popolnoma normalno je, da so menstruacije prvih nekaj let neredne, a če se te težave še nadaljujejo v odraslo dobo je dobro, da se po nasvet obrnemo h ginekologu.

Kakšno vlogo ima kreatin pri menstrualnem ciklu?

Kreatin je spojina, ki je naravno prisotna v naših mišicah in se sintetizira iz aminokislin. Ima ključno vlogo pri energijski presnovi, zlasti med visoko intenzivno vadbo. Dodatek kreatina dokazano povečuje mišično maso, moč in eksplozivnost, nedavne raziskave pa še kažejo, da lahko kreatin ugodno vpliva tudi na zdravje menstrualnega cikla.

1. Kreatin izboljšuje raven estrogena

Ena od raziskav je pokazala, da lahko kreatin v obliki prehranskega dopolnila poveča tvorbo estrogena pri ženskah. Estrogen je ključen hormon v menstrualnem ciklu, povečanje njegovih ravni pa lahko pomaga uravnavati menstrualni cikel in zmanjšati simptome predmenstrualnega sindroma – PMS. Študija je še pokazala, da lahko dodajanje kreatina izboljša splošno hormonsko ravnovesje pri ženskah.

2. Kreatin izboljšuje razpoloženje

Ste vedeli, da je stopnja depresije dvakrat višja pri ženskah kot pri moških? To je lahko tudi posledica hormonskih sprememb, ki se pri ženskah pojavljajo med menstrualnim ciklusom. Ker kreatin izboljšuje splošno hormonsko delovanje, omogoča izboljšanje razpoloženja in manj nihanja le tega.

3. Kreatin izboljša spanje in kognicijo (pozornost, spomin …)

Kreatin vam lahko pomaga pri dodatnem navalu energije in je tako lahko koristen v boju proti utrujenosti. Ima pomembno vlogo tudi pri zdravju možganov, saj lahko višje ravni kreatina v našem telesu izboljšajo učinkovitost pri mislenih procesih. Ženske pogosto poročajo tudi o možganski megli in nezmožnosti osredotočanja ali mirnega spanca tik pred menstrualnim ciklusom, ki sta zopet lahko posledica nihanja hormonov. Ugotovljeno je bilo, da dodajanje kreatina med menstrualnim ciklom ublaži slednje težave in pripomore k večji jasnosti misli in bolj trdnemu in mirnemu spancu.

4. Kreatin izboljšuje pretok krvi

Izkazalo se je, da dodatek kreatina lahko izboljša pretok krvi skozi maternico. Ta povečan pretok lahko pomaga pri rasti in izločanju maternične sluznice, kar je bistvenega pomena za zdrav menstrualni cikel.

5. Kreatin zmanjšuje vnetje

Kreatin lahko posredno deluje tudi kot antioksidant in tako pomaga zmanjšati vnetja v telesu, ki lahko prispevajo k neravnovesju menstrualnega cikla. Študije kažejo, da lahko dodajanje kreatina zmanjša raven C-reaktivnega proteina (CRP), ki velja za pokazatelj vnetja v telesu. Vnetje je pogost spremljevalec pri številnih motnjah menstrualnega cikla, zato lahko zmanjšanje vnetja z dodajanjem kreatina pripomore k bolj urejenemu menstrualnemu ciklu.

Odzivi posameznih žensk na dodajanje kreatina se seveda lahko razlikujejo. Zaradi narave menstrualnih ciklov sta potrebna dva cikla, da ugotovite, ali se je stanje pri vas izboljšalo.

Optimalni rezultati so se pokazali pri ženskah, ki niso jemale le kreatina v obliki prehranskega dopolnila, temveč so se tudi redno ukvarjale z vadbo za moč. Prav tako je ključnega pomena, da se pred začetkom uporabe kateregakoli novega prehranskega dopolnila ali spremembami v prehrani posvetujete z zdravstvenim delavcem (zlasti če ste noseči, dojite ali imate kakršnokoli pridruženo bolezen).

Za popolno razumevanje morebitnih koristi kreatina za zdravje menstrualnega cikla je potrebnih še več raziskav, a trenutne študije kažejo, da lahko kreatin s svojim širokim delovanjem podpira zdravje menstrualnega cikla.

Sunwarrior Active kreatin je morda ravno tisto kar iščete za izboljšanje menstrualnega cikla in poživitev uma. Sunwarrior ponuja kreatin v svoji čisti obliki kot 100 % kreatin monohidrat : brez dodanih sladil, polnil, barvil in umetnih arom ter z opravljenim testom na težke kovine. Je popolnoma veganski, saj ga pridobivajo iz sarkozina. Gre za derivat aminokisline glicin, ki je naravno prisotna v zelenjavi in stročnicah.

Ker je kreatin sam po sebi brez okusa, si ga enostavno zmešajte v vodo ali pa v svojo najljubšo pijačo, ko odhajate na trening ali pa si želite podpreti menstrualno zdravje.

Če pa bi si želeli uživanje kreatina popestriti, pa je izdelek na voljo tudi v dveh čudovitih okusih: malina in limonada.

Povzeto in prevedeno po:  https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/creatine-and-your-menstrual-health

Pripravila: Sara Krošelj, uni. dipl. inž. živilstva in prehrane, bodoča mag. inž. prehrane

Izdelki, ki so omenjeni v članku

Deli naprej...
SLEDITE NAM NA
MOŽNOSTI PLAČILA
MNENJA STRANK
E - NOVICE