Naročite se na naše novice in prejmite kupon za
-7% popust na celoten nakup.
-7% popust na celoten nakup.
Kodrolistnati ohrovt lahko pripravimo na več načinov in v prav vseh dnevnih obrokih: za zajtrk v smutiju ali mafinih, za kosilo kot dodatek k juham, solatnim krožnikom, polpetom, za sladico v obliki palačink, zvečer pa lahko namesto klasičnega čipsa v družbi grizljate bolj zdrav ohrovtov čips. Zakaj je kodrolistnati (ali listnati) ohrovt pravo zimsko superživilo si preberite v prispevku TUKAJ.
V vseh oblikah je ohrovt res okusna jesenska zelenjava, poleg tega pa je še eno najbolj zdravih jesenskih »superživil.« Tokrat sem pripravila pet svojih najljubših receptov iz kodrolistnatega ohrovta. Najpogosteje ga zaužijem v obliki smutijev ali toplih juh, moji najljubši jedi pa sta pod številkama 1 in 4. Preizkusite še vi, katera jed vam najbolj tekne, prav vse pa so nekaj posebnega!
1. Zelene palačinke z vegansko skuto in arašidovim maslom
Sestavine za maso: 100 g pirine moke, 80 g ajdove moke, 2 jušni žlici (20 g) riževih beljakovin Sunwarrior naravnega okusa (lahko uporabite tudi grahove), 750 ml lanenega mleka, 3 bio jajca ali nadomestek* iz chia semen (*glej pri prosenih mafinih), ½ čajne žličke nerafinirane piranske soli, 1 jušna žlica drobljenih lanenih semen, 2 pesti kodrolistnatega ohrovta (brez stebel), 1 jušna žica kokosovega olja.
Sestavine za nadev: 400 g sojine skute, arašidovo maslo, ščepec nerafinirane soli, nariban korenček, limonin sok.
Za peko: kokosovo olje.
Priprava: v mešalniku zmešamo vse sestavine za maso do gladke teksture, da dobimo lepo svetlo zeleno barvo. Na kokosovem olju spečemo tanke palačinke kot običajno. Pirino moko lahko zamenjate tudi s čičerikino ali tapiokino (obe sta brez glutena). Vsako palačinko namažemo s sojino skuto (podobna je sojinemu jogurtu, le da je bolj čvrsta), dodamo 2 čajni žlički naribanega korenčka in 1 čajno žličko arašidovega masla. Zavijemo in postrežemo.
2. Topli solatni krožnik z zelenim pestom in granatnim jabolkom
Sestavine za solato: 1 skodelica kuhane kvinoje ali ajdove kaše ali ješprenja, surova zelenjava: 1 pest kodrolistnatega ohrovta, 2 korenčka, 1 nadzemna koleraba, 1 manjši sladki krompir, 1 rdeča pesa, 1 manjša skodelica zrnc granatnega jabolka.
Sestavine za zeleni pesto: 1 velika pest kodrolistnatega ohrovta, 1 pest sveže bazilike, ½ avokada ali poljubnih semen (bučnih, sončničnih, konopljinih), 2–3 jušne žlice olivnega olja, nerafinirana piranska ali himalajska sol, strok česna in črni poper ter sok ½ limone.
Priprava: najprej pripravimo pesto (za preliv). V kuhinjskem mešalniku zmešamo vse naštete sestavine. Če je mešanica presuha, ji dodajte kakšno žlico olja, vode ali limoninega soka. Postavimo na stran.
Solata: skuhamo poljubno žitarico po navodilih proizvajalca. V večjem globokem krožniku pripravimo toplo solato: najprej naribamo na tanke trakove vso gomoljno zelenjavo: korenje, kolerabo, sladki krompir in rdečo peso. Popražimo na žlici olivnega olja 3–5 minut, da postane mehka, a ostane še čvrsta. Popražene trakove zelenjave zmešamo s toplo kuhano kvinojo ali ajdovo kašo ali ješprenjem (kar smo si izbrali). V drugi posodi natrgamo lističe kodrolistnatega ohrovta (brez stebel), dodamo mu malce olivnega olja in soli ter dobro pregnetemo z rokami. Ohrovt primešamo k drugim sestavinam in postrežemo na krožniku. Prelijemo z zelenim pestom. Po vrhu potresemo z zrnci granatnega jabolka.
3. Hrustljavi ohrovtov čips
Sestavine: ½ kg kodrolistnatega ohrovta (brez stebel).
Za preliv: zmešajte po 1 jušno žlico: olivnega olja, limoninega soka in javorjevega sirupa, dodajte čajno žličko soli in 3 jušne žlice tahinija (sezamove paste). Po želji dodajte kakšno začimbo (npr: dimljeno papriko, poper ali kurkumo). Lahko uporabite tudi kvasne kosmiče.
Priprava: v skodelici zmešamo vse sestavine za polivko. Pečico segrejemo na 200 stopinj. S prsti natrgamo ohrovtove lističe, stebla pa odstranimo. V veliki skledi s polivko prelijemo ohrovtove lističe in vse skupaj nežno premešamo z rokami. Položimo jih na pekač, prekrit s peki papirjem, enega ob drugem in pečemo 5–10 minut na 200 stopinj (v ventilatorski pečici). Nato liste obrnemo na drugo stran in pečemo še 5–10 minut (po občutku – opazujte, da dobijo lepo hrustljavo skorjico). Sušenje v dehidratorju: približno 4 ure na 46 stopinj.
4. Zeleni polpeti za ekstra okusne burgerje
Mokre sestavine: 1 skodelica kuhane čičerike, 1 skodelica kuhane leče ali fižola, 1 skodelica zelenega pesta iz ohrovta* (glej recept pri solati).
Suhe sestavine: 50 g koruznega zdroba (polente), 50 g beljakovin Sunwarrior Blend (iz graha in konoplje) naravnega okusa (lahko uporabite tudi 100% grahove beljakovine), 4 zvrhane jušne žlice tapiokine moke. Tapiokina moka bo namesto jajc maso za polpete držala skupaj. Če nimate tapiokine moke, lahko uporabite tudi koruzni škrob.
Priprava: mokre sestavine zmešamo v večji skledi in jih pregnetemo z rokami. Lahko uporabimo tudi kuhinjski mešalnik. Dodamo zeleni pesto, da dobimo okus in lepo zeleno barvo. Dobro premešamo. Dodamo suhe sestavine in dobro premešamo, da dobimo maso za polpete. Če je masa preredka, ji dodamo več moke ali rastlinskih beljakovin. Pripravljena je, ko se masa ne prijema več rok. Polpete spečemo na kokosovem ali olivnem olju (na vsaki strani 5–7 minut). Lahko jih tudi zamrznemo in spečemo, tik preden jih želimo servirati. Postrežemo ob kuhanem rižu, stročnicah, solati ali jih uporabimo za pripravo okusnih veganskih burgerjev.
5. Proseni mafini z ohrovtom
Suhe sestavine: 150 g surove polente, 2 zvrhani jušni žlici tapiokine moke, 50 g presnih beljakovin Sunwarrior naravnega okusa, 1 jušna žlica pecilnega praška iz vinskega kamna, ½ čajne žličke sode bikarbone, 1 čajna žlička nerafinirane piranske soli.
Mokre sestavine: 2,5 dl rastlinskega mleka, 4 jušne žlice olivnega ali kokosovega olja.
Vezivo: 3 jušne žlice semen chia in 1 dl vode.
Ostale sestavine: 200 g kuhane prosene kaše, 2 pesti na drobno nasekljanega ohrovta, 1 nariban korenček, nasekljan peteršilj ali bazilika (po okusu).
Priprava: najprej pripravimo nadomestek za jajca (vezivo): semena chia vmešamo v 1 dl vode in postavimo na stran, da zmes želira v gel. Namesto semen chia lahko pripravite nadomestek za jajca tudi z mletimi lanenimi semeni in vodo ali tapiokino moko in vodo. Lahko pa uporabite 2 bio jajci. Medtem segrejemo pečico na 180 stopinj. V večji posodi zmešamo suhe sestavine s kuhano proseno kašo. Posebej zmešamo mokre sestavine in chia gel ter primešamo suhim sestavinam. Čisto na koncu dodamo še nasekljano zelenjavo: korenček, ohrovt in začimbe. Pekač za mafine premažemo s kokosovim oljem in ga napolnimo s pripravljeno mešanico. Pečemo 20–30 minut na 180–200 stopinj. Postrežemo s poljubno zelenjavo ali h krožniku dobre jesenske mineštre. Namig: proso lahko zamenjate tudi z ajdovo kašo ali kvinojo.
Muffine lahko naredite tudi na sladek način po receptu Eve Žontar, recept najdete na njenem blogu Evkaliptus.si